Fradista szemmel – A derbi margójára

„Amikor a Varga Zoli oda-vissza felbőrözte a Noskó nevűt”- írja Esterházy Péter az Utazás a tizenhatos mélyére - című könyvében.
Nos, ez az ominózus 1967-es Fradi-Dózsa, amely Esterházynak köszönhetően bekerült a magyar irodalomba is, sokak véleménye szerint a legjobb bajnoki találkozó mind a mai napig. Hetvenezer néző a Népstadionban azon a verőfényes áprilisi napon - igazi vérbeli futball, világszínvonalon. 3:0-ás győzelem parádés játékkal, gólszerzők Rákosi, Szőke és Albert. 

 Bizony úgy írok erről a találkozóról, hogy még meg sem születtem a lejátszásának időpontjában, de oly sokszor hallottam a legendás történeteket erről a mérkőzésről, hogy szinte érzem az orromban az előttem ülő szurkoló Fecske márkájú cigarettájának füstjét keveredni a pirított tökmag jellegzetes illatával. Hallom, ahogy felrobban a lelátó Albert bombagólja után.
Legendás idők, legendás történetek…
Szinte csak azért jártunk annak idején a régi stadion aljában működő egykori Fradi étterembe, hogy meghallgassuk a „nagy öregek” sztorijait a hajdan volt nagy csatákról.
Rendszerint rántott borjúlábat rendeltem tartármártással és áhítattal szívtam magamba azokat a valóban izgalmas történeteket, amelyeket később már úgy adtam elő, mintha magam is átéltem volna őket, természetesen hozzátéve egy-két apróságot – hiszen így születnek a legendák!
De vajon ma én mit tudnék mesélni a fiatal srácoknak? Azt, hogy Kukuruzovics, miként ugratta ki Lauthot a Megyeri úti katlanban.
Valljuk be ez olyan snassz…
Azért mesélem még mindig a régi legendás történeteket, mert ma már sajnos nem születnek legendák.
Jegyzőkönyv:
Újpest-FTC 2-1 (0-0)
Újpest: Balajcza - Vadász, Heris, Litauszki, Forró (Nego, 76.) - Vasiljevic, Balogh B., Nagy G. - Simon K., Bardhi, Suljic (Kosovic, 84.)
FTC: Dibusz - Nalepa (Lamah, 73., Mateos, Pavlovic, Bönig - Gyömbér (Busai, 7.), Kukuruzovic (Gera, 64.) - Dilaver, Böde, Somalia - Lauth
Sárga: Pavlovic (19.), Nagy G. (26.), Suljic (36.), Busai (45.), Heris (55.)
G.: Vasiljevic (52. - 11-esből), Simon K. (72.), ill. Mateos (55., 11-esből)
Vasárnap rendezték Újpesten a 2015. derbit. A lila fehérek jobban akarták a győzelmet és valljuk be jobban is fociztak a mieinknél. Egy csatát elveszítettünk.
Ma a Groupama Aréna főépületében található exkluzív Gólvonal Bisztróban bekapunk egy –egyébként nagyon ízletes – Fradi Burgert és visszanézzük a laptévéken Kukuruzovics finom cseleit.
…és közben arról álmodozunk, hogy hol van ma Varga Zoli és hol van már az a finom rántott borjúláb, tartárral és hol vannak egyáltalán a régiek?
Bár most már újak sincsenek!
Kinek foguk így mesélni?

Hajrá Fradi!

Csépányi Balázs

Megjegyzések