A mágikus magyar

Elképesztő: a Ferencváros 35 esztendős labdarúgója közel 12 km-ert futott a Finnország elleni Eb-selejtezőn.
A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn péntek este 1-0-ra legyőzte Finnországot. A magyar csapat nem kezdte jól a sorozatot, az első fordulóban Észak-Írország ellen a Groupama Arénában 2-1-es vereséget szenvedett, amit követően menesztették Pintér Attilát, és ideiglenesen Dárdai Pált nevezték ki a nemzeti csapat élére.

Dárdaival a válogatott bátor, a szurkolók által régóta hiányolt játékkal ért el 1-1-es döntetlent Romániában, majd a később a görögöket 1-0-ra legyőző Feröer-szigetek otthonában 1-0-ra nyert. Ezt követően jött a finn-meccs, amelyet nem az ellenfél, hanem a fenti előzmények miatt sokan az év találkozójának tituláltak. Nos, valóban sok múlott rajta.

 Az év meccse? Igen!

Dárdai érkezésével Gera Zoltán és Dibusz Dénes továbbra is a keret tagja maradt, mi több, a Hertha ikonja a feröeriek elleni mérkőzésen a kezdőcsapatba jelölte a Ferencváros kapusát - nem mellesleg Gerát is -, így a ma (november 16.) 24. születésnapját ünneplő játékos be is mutatkozhatott a címeres mezben.

De vissza a pénteki Finnország elleni mérkőzéshez! A találkozó ferencvárosi szemszögből megírt összefoglalóját ITT, míg Dárdai Pál elismerő szavait - Gera Zoltánnal kapcsolatosan - ITT olvashatják el. Játékosunk győztes gólt fejelt. A nem szakavatott szemnek ennyi is elég, hogy tudja, a meccs hőse a Ferencváros önfeláldozóan küzdő futballistája volt. Az azóta eltelt pár nap meghozta azokat a számadatokat, amelyekből kiderült, hogy valóban 35 esztendős labdarúgónk volt a mezőny legjobbja.

A számok nem hazudnak

Az nso.hu összegyűjtötte a legérdekesebb statisztikai adatokat, amiket az InStat elemzőrendszerből nyertek ki. Az online sportújság kiemeli, hogy a válogatott 4-2-3-1-es hadrendben, Gera pedig a klasszikus 10-es szerepkörében lépett pályára. Az újság úgy véli: Gera 90 perces játéka annak is köszönhető, hogy ugyan a labdavesztést követő visszatámadás során a Simon-Szalai kettőssel kiegészülve egy vonalban védekezett, de ha a finnek feljebb tudtak jönni, akkor már a Simon-Elek-Tőzsér-Dzsudzsák vonal szűrt. Tehát a védekezés kevésbé vette el játékosunk erejét. Mindettől függetlenül a fradi.hu helyszíni tudósítójának emlékképébe belevésődött a meccs utolsó perceiben az ellenfél kapujától a saját térfelére visszasprintelő Gera képe… Bármiféle pátosz nélkül: félelmetes volt labdarúgónk emberi nagyságával akkor szembesülni. Hiszen van az a vélemény, hogy a játék megmutatja egy ember személyiségét. Másként megfogalmazva: úgy játszol, amilyen ember vagy. Valljuk be, sokan szeretnénk az utolsó pillanatokban is olyan szívvel küzdeni egy célért, mint ahogy Gera tette azt a finnek elleni labdarúgó-mérkőzésen.

 A számok ugyanakkor nem tűrik az érzelmeket. Inkább azt mutatják meg, hogy Gera 11 919 métert tett meg a pályán, míg a második, 26 esztendős Elek Ákos 11 660 métert teljesített.

Az elemzőrendszer még sok egyéb, a mérkőzés során fontos mutatót mér, amely végén egy, az összteljesítményről képet adó InStat-indexet ad ki. Ez alapján le lehet mérni - a számok nyelvén -, hogy ki volt a legjobb a magyar válogatottban. Nos, a mutatott játék, és az adatok ezúttal összecsengenek, hiszen a legjobb Gera Zoltán lett 234-es összértékkel. A sorrend ezt követően így nézett ki: Dzsudzsák (215), Nikolics (205), Király (203), Elek (191).
Leg, leg, leg…

Felidézzük szombati cikkünket: Gera Zoltán a finnek ellen szerzett góljával Nyilasi Tibort megelőzve hazánk legeredményesebb játékosa lett az Európa-bajnoki selejtezők tekintetében.

Klasszis támadónk ráadásul újabb rekordot „üldöz”. A finnek elleni összecsapás volt a 80. válogatott mérkőzése, amennyiben pedig az oroszok ellen is lehetőséget kap Dárdai Pál szövetségi kapitánytól, úgy a Fradi válogatott rekordere lesz. Igaz, „csak” holtversenyben Mátrai Sándorral, aki egyelőre – 81 meccsel – a legtöbbször húzhatta magára a címeres mezt.

 Észak depresszióban

A mérkőzés egyik legnagyobb visszhangja - a fentiek alapján nem meglepő módon - Gera alázatos és csupaszív futballja volt.

Az nso.hu már idézett cikkének címe a következő: „A legsárosabb fehér nadrág - Gera 35 évesen volt a válogatott legjobbja”

Az origo.hu-ra kattintva ezt olvashattuk: „Gera 35 évesen is lefutott mindenkit”

A csakfoci.hu kielemezte a Gera-gólt, amelyben nem felejtette el megemlíteni, hogy az egész szituáció futballistánk labdaszerzéséből alakult ki. Igaz, labdáját a társak még elvesztik, de érdemes visszanézni, miként is született meg végül a találat.

A portál továbbá a finn lapok reakcióit is idézi, a hidegvérű északiak pedig érezhetően padlót fogtak, hiszen ilyen szenvedélyes sorokat tűztek írásuk élére, mint: „Gera szörnyűséges bajba fejelte Finnországot”.

Dr. Lakat Károlyt idézzük: „Inkább te vidd a virágot, ne neked hozzák…”.

 A sort még folytathatnánk,

de minek? Gera egy olyan különleges karakter, ami nem terem minden országban. Talán az utóbbi egy évtized egyik legalulértékeltebb Európa-klasszisa. Labdaérintése, gondolkodása, vagy csak teste alól, bokából ellőt passza olyan egy magyar lelátón fagyoskodónak, mint a frontvonal katonáinak az otthonról kapott levél. Erőt és reményt ad, az ember csodálja minden pillanatát, de ahogy kiélvezte a látványt elgondolkozik: mikor látja viszont újra?

Ezért hatalmas ajándék, hogy Gera Zoltán a nyáron visszatért a Ferencvároshoz, és a klubunknál folyó szakmai munkának is köszönhetően a magyar válogatottba. Az utolsó labdarúgó, aki az ösztönös zseni karakterét ilyen formában megtestesítette, Détári Lajos volt. Ha valaki, akkor a magyar drukkerek megtanulták: minden apró sikert, minden apró csodát, minden klasszis teljesítményt meg kell becsülni.

Gera alázata pedig nem csak a válogatottban csodálatos.
Ha nem hiszik, jöjjenek ki egy Ferencváros-mérkőzésre. Ez az örökifjú klasszis méltó arra, hogy a magyar labdarúgás nagy alakjai között emlegessék.
Ahogyan azokat szokták emlegetni, akik a különbséget jelentik a győzelem és a vereség között.

www.fradi.hu

Megjegyzések