Fradista szemmel – Évzáró

Holnap Karácsony este! Jönnek az ünnepek, közeledik az év vége. Ilyenkor érdemes egy kicsit elcsendesedni, hátralépni és nyugodtan, higgadtan értékelni a mögöttünk hagyott esztendőt.
Az év értékelésekor mindenképpen szét kell választanunk a csapat teljesítményét a klub fejlődésétől. Tudom, furcsán hangzik ez a megállapítás, de sajnos a teljesítményünk közel sem javult olyan mértékben, mint a klub gazdasági helyzete. 

A 2014-es esztendőben a nagy tavaszi menetelésünknek köszönhetően megszereztük a bajnokságban a bronzérmet. Ez megsüvegelendő teljesítmény, főként annak a fényében, hogy gyakorlatilag hazai pálya nélkül játszottuk le az egész bajnokságot. A nemzetközi kupaszelésünkre inkább nem is térnék ki, mert az mindennek nevezhető, csak daliás menetelésnek nem.

Úgy vágtunk neki a 2014-2015-ös bajnokságnak, hogy a bajnoki cím a cél, de minimális elvárás a nemzetközi porond elérése. Ennek érdekében tulajdonképpen jól is igazoltunk. Hazahoztuk 10 év után az újkori történelmünk egyik meghatározó játékosát, Gera Zoltánt, sőt több ígéretes, azonnal bevethető játékost öltöztettünk zöld-fehérbe.
Az őszi szezonunk mégis döcögősre sikeredett. Az új csodálatos stadionunkban (két apró kivételtől eltekintve: Paks, Haladás) nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, de az idegenbeli találkozóinkon nagyon sok pontot elveszítettünk. Mind a négy vereségünket vendégként szenvedtük el! Sőt komoly rangadókat veszítettünk el, így alulmaradtunk Újpesten, Diósgyőrben és az MTK vendégeként is.
Az előre hozott két tavaszi bajnokinkat a Groupama Arénában játszhattuk le, sikerült is medkét találkozónkat megnyerni, így egy kicsit kozmetikázni tudtuk a gyengébb őszi szezonbéli végeredményt, de még így is csak az ötödik helyen várhatjuk a tavaszi folytatást, bár mindössze egy pontra a dobogótól és csak ötre a második helyezett MTK csapatától.
Magabiztosan hoztuk a Kecskemét és a Pápa elleni mérkőzéseinket, így a tulajdonképpeni „tavaszi szezont” két győzelemmel kezdtük. 13 találkozó van hátra. Egy nagyon jó felkészülés, alapozás után a dobogós álmainkat mindenképpen elérhetjük, főként azért vagyok ilyen optimista, mert tavasszal gyakorlatilag valamennyi rangadónkat otthon játszhatjuk.
Jegyzőkönyvek:
NB I, 17. forduló
FTC-Lombard Pápa 2-0 (2-0)
Nézőszám: 3465
FTC: Dibusz - Dilaver, Batik, Nalepa, Somalia - Gera, Kukuruzovic (Busai, 76.), - Lamah (Bönig, 63.), Lauth, Nagy Dominik (Cukic, 61.) - Böde
Lombard: Szűcs - Tóth G., Nagy T. (Kenesei, 87.), Csizmadia, Bogunovic - Frizoni, Zulevs (Iványi, 55.), Király B., Sluka, Florean - Popin
Sárga: Sluka (43.), Tóth G. (54.), Batik (87.)
G.: Kukuruzovic (29.), Gera (36.)
Ligakupa, nyolcaddöntő, 2. m. - összesítésben: 1-4
Újpest-FTC 0-0 (0-0)
Újpest: Dmitrovic - Nego, Heris, Litauszki, Stanisavljevic - Simon K. (Forró, 50.), Balogh B., Vasiljevic, Nagy G. - Bardhi (Berat, 81.), Rojo (M'Boma, 66.)
FTC: Dibusz - Dilaver, Mateos, Nalepa, Pavlovic, Bönig (Bosnjak, 78.) - Kukuruzovic (Nagy Dominik, 55.), Cukic, Batik (Haris, 85.), Busai (Böde, 37.) - Holman (Lauth, 75.)
Sárga: Mateos (25.), Busai (28.), Heris (35.), Dilaver (72.)
Piros: Nagy G. (89.)
A Magyar Kupában egy valljuk be szerencsés sorsolást követően olyan jó ágra kerültünk, ahol csak alacsonyabb osztályú csapatokkal kell megmérkőznünk, mind a negyed, mind pedig az elődöntőben.
A harmadik számú sorozatban, a Liga Kupában sikerült kivernünk, méghozzá magabiztos, meggyőző játékkal ősi riválisunkat, az Újpestet, így itt is a legjobb nyolc között várhatjuk a folytatást.
A csapat tovább erősödött, hiszen megszereztük saját nevelésű egykori játékosunkat, Hajnal Tamást, aki reményeim szerint Gera Zolihoz hasonlóan meghatározó szerepet fog játszani a nagyon izgalmasnak ígérkező tavaszi idényben.
A klub életében az új, pompás stadion egy csodálatos lépcsőfok a hőn áhított sikerek elérése felé vezető úton. Van már professzionális edzőközpontunk, saját havi rendszerességgel megjelenő magazinunk, sőt immár elindult a Fradi Tv is, tehát a háttér épül-szépül. Most már tartalommal, azaz kézzel fogható sikerekkel kellene megtöltenünk ezt a kívülről egyre szebben csillogó és egyre masszívabb fundamentumot.
Minden kedves Fradistának nagyon szép Karácsonyt és nagyon boldog Új Esztendőt kívánok!
Hajrá Fradi!

Csépányi Balázs

Megjegyzések