Kű Lajos: 70

A héten ünnepelte 70. születésnapját a Fradi korábbi labdarúgója, az olimpiai ezüstérmes Kű Lajos.
Kű Lajos 1948. július 5-én, Székesfehérváron született. Pályafutását a Videoton elődjében, a székesfehérvári VT Vasasban kezdte, 1968-ban mutatkozott be az élvonalban. A Videotonból a Fradiba szerződött, első ferencvárosi mérkőzését 1970-ben a Salgótarján ellen játszotta. Az 1971/1972-es szezonban az UEFA-kupában az elődöntőig menetelt, ő volt az első magyar, aki gólt szerzett a sorozatban.


1972 májusában, a románok elleni mérkőzésen mutatkozott be a válogatottban, mellyel Európa-bajnoki 4. és olimpiai ezüstérmes lett. 1974-ig játszott zöld-fehér színekben, ez idő alatt 4 bajnoki ezüstérmet, és 2 Magyar Népköztársasági Kupát nyert.

Kű Lajos a Vasas és a Volán után, 1977-ben a belga FC Bruges játékosa lett, tagja volt a Liverpool elleni BEK-döntős csapatnak. Később játszott még Amerikában, az egykori aranylabdás Eusébióval együtt, a Buffalo Stallions együttesében. 1980-ban visszatért Európába, a kismartoni SC Eisenstadthoz szerződött, később pedig az FC Mönchhof játékosaként fejezte be pályafutását.

Jelenleg az Aranycsapat Alapítvány elnöke. Barátai vasárnap délután köszöntötték Kű Lajost, az eseményről készült képgaléria ITT tekinthető meg.
www.fradi.hu

Megjegyzések