Gólzáporos kezdés

Két forduló után nyolc gól: 1948 óta a legjobb rajtját vette labdarúgócsapatunk!
Labdarúgócsapatunk az első fordulóban a DVTK-t, majd a második körben az MTK-t is 4-1-re győzte le, így vezeti az NB I tabelláját. A meggyőző kezdés során elért nyolc gólnál régen szerzett többet az első két forduló alatt a Ferencváros.


A futball hőskorában jóval gyakrabban születtek gólzáporos, illetve kiütéses győzelmek. 1945 előtt 42 bajnokságból 14-et (33%) indított úgy a Fradi, hogy az első két fordulóban legalább 8 gólt lőtt – a második világháború óta a Ferencváros 65 elsőosztályú részvételéből a mostani mindössze a 6. hasonló alkalom (9%).

A korai korszak kétirányú gólgazdagságát mutatja, hogy a 14 esetből 7 alkalommal nem jelentett két győzelmet az első két meccs sok ferencvárosi találata. A – valószínűleg megdönthetetlen – klubrekordot az 1912/13-as Ferencváros tartja: a Nemzeti SC-t 13-1-re, majd a Terézvárosi TC-t 3-1-re verte az együttes.
Nem meglepő, hogy a gólerősségéről ismert 1948/49-es bajnokcsapatunk is eredményesen kezdte a bajnokságot: előbb Salgótarjánban nyert 3-1-re a Fradi, majd Kispesten 5-1-es sikert arattunk, Czibor Zoltán, Deák Ferenc és Kocsis Sándor is két találatnál járt két kör után.

Kicsit több kapott góllal, de szintén remekül indult az 1960/61-es idény: a Dorog ellen idegenben 5-2-re, a Pécs ellen hazai pályán 3-2-re nyertünk, Dalnoki Jenő, Friedmanszky Zoltán és Orosz Pál is két gólt vállalt.

Még hasonlóbb volt az ideihez az 1972/73-as szezon rajtja: az első meccsen öngóllal szereztünk vezetést, végül 4-2-re nyertünk a Vörös Meteor ellen, majd a Rába Vasas ETO-t 4-1-re győztük le – pedig az utóbbi meccsen a 37. perctől már csak kilenc fradista volt a pályán. Juhász István mindkét meccsen betalált.

A második világháború óta csak egyszer fordult elő, hogy nyolcnál több lőtt góllal állt a Ferencváros két forduló után: az 1980/81-es nyitányon 8-0-ra vertük a Dunaújvárost, majd 1-1-es döntetlent játszottunk a Fradi mögött az idény végén ezüstérmet nyerő Tatabánya otthonában. Nyilasi Tibor már egy forduló után három gólnál járt.

Legutóbb az 1996/97-es szezont kezdtük két forduló alatt nyolc rúgott góllal: a siófoki 3-2-es siker után a Kispestet 5-2-re vertük: Arany László és Igor Nicsenko is három találattal kezdett.

A jó kezdés tehát adott, a sorozatot pedig szombaton, a Haladás ellen folytathatja a Fradi.

NB I, 3. forduló
FTC–Haladás
Augusztus 4., szombat, 20.15
Groupama Aréna
Jegyek: online ITT, személyesen a Groupama Aréna Jegypénztárában (K-P.: 10.00-18.00, Sz.: 9 órától a mérkőzés kezdetéig)
www.fradi.hu

Megjegyzések