Klasszis - mindenhol

A Ferencvárosi Torna Club legendája, Sárosi György 106 esztendeje született.
Éppen százhat esztendeje, 1912. szeptember 16-án született a Ferencvárosi Torna Club történelmének egyik legnagyobb labdarúgója, Sárosi György.


A jogi végzettsége miatt Sárosi doktornak becézett futballista tizenöt esztendős korától a zöld-fehéreket segítette, és 19 esztendősen már a nagycsapatban is bemutatkozhatott.

Eredményeit a végtelenségig lehetne sorolni: a Fradival hazai színtéren ötszörös magyar bajnok, ötszörös Magyar Kupa-győztes, háromszoros gólkirály lett. A nemzetközi porondon – a döntőben a Laziót legyőzve - együttesünkkel elhódította a kor legnemesebb trófeáját, a Közép-európai Kupát, és a sorozat kétszeres gólkirálya lett.
A magyar válogatottal két világbajnokságon szerepelt, az 1938-as eseményen ezüstérmet szerzett.

Sárosi megállíthatatlanul rugdosta a gólokat. A Fradiban 647 találkozón 639 gólt szerzett, míg a válogatottban 62 mérkőzésen 42-szer volt eredményes.
Különösen emlékezetes összecsapás volt, amikor a csehszlovákok elleni Európa-kupa találkozón hétszer talált be a világhírű kapus, Plánicka hálójába. Az egy nemzeti mérkőzésen lőtt legtöbb gólt tekintve rekordere a magyar válogatottnak.

A World Soccer Magazine 1999-ben beválasztotta a 20. század legjobb 100 labdarúgója közé. A listán olyan játékosokat előzött meg, mint Bryan Robson, Matthias Sammer, vagy Kubala László.
Sárosi eredményeinek és góljai számának értékét tovább növeli, hogy nemcsak csatárként, hanem középpályásként, sőt, védőként is sokat szerepelt. A fifa.com Sárosi előtt tisztelgő cikkében a korábbi kiváló olasz válogatott játékos, Silvio Piola a következőket mondta róla.
- Az egyik mérkőzésen a védelemben szerepelt, aztán a következőn már a középpályán vagy éppen a csatársorban, ami már önmagában elég lenyűgöző. Az azonban még inkább az, hogy valószínűleg ő volt a világ legjobb hátvédje, középpályása és csatára is egyben.
Piola az emlékezetes Fradi-Lazio párharcról is szót ejtett, amelyet a KK-döntőben játszottak.
- Tudtam, hogy legalább két-három gólt lőnöm kell, ha Sárosi csatárként játszik, mert ebben az esetben rendkívül veszélyes a csapata. Néha azonban ez is kevés volt. A KK-döntőben négy gólt is lőttem, Sárosi viszont hatot, így kikaptunk – mondta a Juventus korábbi futballistája.

Sárosi játékos-pályafutása után edzőnek állt: Olaszországban volt a Genoa, a Sampdoria, a Bologna, a Roma és a Juventus szakvezetője is, a torinóiakkal ráadásul olasz bajnoki címet szerzett.
www.fradi.hu

Megjegyzések