Sípszó előtt: Ferencváros – MOL Vidi (Videoton)

A két csapat 96. bajnoki mérkőzése következik vasárnap a Groupama Arénában.

Ha megnézzük a Ferencváros vidéki csapatok elleni összesített statisztikáját, számos érdekességre bukkanhatunk. Labdarúgásunk 117 éves története során több olyan csapattal találkoztunk, akikkel több mérkőzést játszottunk, mint a szerdai ellenfelünkkel, és akikkel a jelenben egyenlőre nincs mód arra, hogy azok növekedjenek.  


Pécs, Győr, Szeged, Tatabánya, Salgótarján – mind olyanok csapatok, akikkel közel annyiszor találkoztunk, mint a Videotonnal. Ennek köszönhetően a jelenlegi NB1-s vidéki csapatok közül két olyan együttes van, akivel többször mértük össze az erőnket mint a Videoton: Haladás és a Diósgyőr (a DVTK csak 2 meccsel több). Ha azonban szembesülünk azzal, hogy a Videotonnal először bajnoki mérkőzésen 1968-ban találkoztunk, már érthető, hogy a közelmúltunk egyik legeredményesebb vidéki csapata miért is nem tartozik a Ferencvárosi labdarúgás nagy múltú ellenfeleinek népes táborába.
Az eddigi 95 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 43 győzelem, 27 döntetlen, 25 vereség, 148 lőtt és 104 kapott gól.

A Videoton 1941-ben alakult Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven. 1950-ben újjáalapították a klubot, a Vadásztölténygyár megmaradt, de kor politikai hatásaként a Vasas nevet biggyesztették hozzá, mely egyértelműen a munkásosztály csapatára utalt. Több éves NB II-es szereplés után, 1967-ben felkerültek fel az élvonalba. Ebben az évben adták át a csapat pályáját a Sóstói Stadiont. A csapat Székesfehérvári VT Vasas néven jutott fel, de az első osztályban már, Videoton SC-ként szerepelt, egészen 1990-ig. Onnantól napjainkig szinte lehetetlen felsorolni azokat a neveket melyeken a székesfehérvári együttes szerepelt. Volt Videoton Waltham, majd Parmalat, utána Fehérvár ’96 PFC és 1997-től újra “visszakapta” a Videoton nevet. A csapat legjobb szereplései a múltban Kovács Ferenchez kötődtek. A legendás edzővel először másodikok lettek az 1975/76-os bajnokságban, majd az 1983/84-es bajnokságban elért harmadik helyükkel kivívták az UEFA indulás jogát. A sorozatban végül egészen a döntőig jutottak, ahol hazai pályán 3:0-ra kaptak ki a világklasszisokkal tűzdelt Real Madridtól, de a visszavágón óriási szenzációt okozva 1:0-ra nyerni tudtak. A csapat újabb fénykora 2010-től datálódik, azóta kétszer nyertek bajnoki címet, háromszor lettek másodikok. 2012/13-ban bejutottak az Európa-liga csoportkörébe, ezzel ők a harmadik magyar csapat, mely az újjászervezett európai kupasorozatokban csoportkörbe került. A névváltoztatás 2018-ban folytatódott, elhagyva a sikereket elérő Videoton nevet, annak “becézgető” változatát kiegészítették a fő támogatóval, így lettek Mol Vidi, amit a törzsszurkolók annak ellenére nem tudtak még megbocsájtani/elfogadni, hogy a csapat bejutott az EL csoportkörébe.
További érdekességek a két csapat közös múltjából:
1967 júliusában találkozott először a Fradi az akkor még másodosztályú ellenfelével. A Székesfehérváron rendezett MNK meccset Albert és Varga góljaival (+ egy öngól is született) az FTC nyerte 3:1 arányban a Székesfehérvári VT Vasas néven szereplő fehérváriak ellen.
1968 tavaszán találkoztak a csapatok először az első osztályban. A Fradi Branikovits fejesgóljával 1:0-ra győzte le a Videotont 15 ezer néző előtt a Népstadionban. „Amióta edző vagyok a Ferencvárosban, ilyen gyengén még nem játszott a csapat.” – értékelte a mérkőzést Lakat doktor.
Szeptember 15-én került sor a bajnoki visszavágóra, amely már nagyobb ferencvárosi fölénnyel zárult. Gólnélküli első félidő után Novák büntetőből szerezte meg a vezetést, majd Albert és Rákosi is betalált, így sima 3:0-s FTC győzelem született Varga Zoli “búcsúmeccsén” Székesfehérváron, benne az utolsó Varga-Albert góllal, mely les miatt nem került a történelemkönyvekbe, de felidézni nagyon is érdemes: “A 82. percben a labda a tizenhatosnál Varga elé került. A csatár egy pillanatig kivárt, a védelem farkasszemet nézett vele, s nem tudták, mi következik. Akkor is álltak, amikor Zoli egy sikkes mozdulattal átemelte a fejük felett a labdát. Egyetlen játékos mozdult: Albert. Ráfutott és mielőtt az lehullott volna, hat méterről, kapásból bevágta. Még az ínyencek is csettintettek, mert ilyesmit nem mindennap lát az ember. Az esetnek egyetlen egy szépséghibája volt csak: Albert a védők vonalánál egy icipicit élőbbről indult…”.
A vendégek hat év elteltével távoztak egy bajnoki ponttal Budapestről (1-1 a Népstadionban 1974 áprilisában). Aztán 1974 szeptemberében már mindkét bajnoki pontot elvitték az első Üllői úton rendezett mérkőzés alkalmával (FTC – Videoton 2-3). Érdekesség, hogy ezután a vesztes mérkőzés után kezdte meg a Fradi a KEK menetelését.
Az 1975/76-os szezonban a két csapat küzdött a bajnoki címért. 1976. június 9., Üllői út, 30 ezer néző (vagy több, a kezdés előtt már mindenkit beengedtek, a lépcsők is megteltek szurkolókkal). Egy döntetlen, mely 37 év után is “aranyos” emlékeket idéz. Egy gól, mely 37 év után is a szemünk előtt születik. Egy bajnoki szezon, mely sokunk számára az első szerelem élményét hozta el. Egy csapat, melyet ma már legendák öveznek. Egy edző, aki bátran nyúlt a fiatalokhoz, de aki vaskézzel tartotta féken a fiatalságukat. A Videoton sokáig vezetett Szalmásy góljával, majd Májert kiállította a játékvezető, így a hajrára emberelőnybe fordultak Nyilasiék. Pusztai 79. percben lőtt gólja egy pontot hozott a Fradinak, így a záróforduló után bajnoki címnek örülhetett Dalnoki Jenő csapata.
Az első tizenegy esztendő (1974-1985) Üllői úton rendezett mérkőzésein több vendéggyőzelem született, mint hazai, majd 1986-tól helyreállt a világ rendje.
A következő 17 év meccsei már a Fradi fölényét hozták. A lejátszott 18 mérkőzésből tizennégyet a zöld-fehérek nyertek, 3 döntetlen és 1 vereség mellett.
1990.10.20-án, az Üllői úton Fischer Pali négy góljával (melyből utólag csak mesterhármas lett) nyertünk 4-0-ra. “A második gólom volt a legszebb – az amelyik fejesből született. Tulajdonképpen „mesternégyest” értem el végül az újságírók jóvoltából csak mesterhármas lett belőle, egyet öngólnak minősítettek. Ma is bánt. Külföldön a tudósitók nem ilyen szőrösszívűek…”
1994.06.04-én 3-0-ra nyertünk, de ez a mérkőzés nem a győzelem miatt maradt meg az emlékezetünkbe. A ferencvárosi szurkolók nem nagyon akarták elfogadni, hogy a csapat vezetőedzője, Nyilasi Tibor a következő szezonban már nem kíván a kispadon helyet foglalni: “Nyilasi Tibi, maradj velünk!” – zúgott fel többször is a szurkolók segélykiáltása, de Nyíl hajthatatlan maradt. Első edzői korszakának utolsó hazai mérkőzésén Wukovics, Christiansen és Szekeres góljaival nyertünk.
A XXI. század fölényes Fradi győzelmekkel nyitott: 2001.04.18.-án 5-0 (Gera (4.), Horváth P. (12., 62. – 11-esből), Lipcsei (37.), Dragóner (80.)); 2001.08.10.-én 4-0 (Hrutka (49.), Jancula (59.), Szűcs L. (64. – 11-esből), Gera (70.)); 2002.03.3.-án 4-1 (Szili (9.), Lipcsei (51. – 11-esből), Jovic (74.), Vén (78.) illetve Szalai (32.)).
2003-tól fordult a kocka, a Videoton érezhette magát otthon az Üllői úton, két döntetlen mellett négyszer is elvitték is pontokat. Ezek közül a legfájóbb vereséget a 2011.03.12.-i 0-5, a “Rémálom az Elm utcában”, mely történelmi vereség is egyben, hiszen A Videoton 110 év alatt az első vidéki csapat, amely ilyen alaposan “kitömte” a zöld-fehéreket otthonukban.
Tizenkét szűk esztendő után 2015-ben tarolt a Fradi: a Magyar Kupa döntőjében 4-0-ra, a Szuperkupa döntőjében 3-0-ra, az Üllői úton rendezett bajnokin 05.30-án 2-0-ra, a fehérvári NB I-es találkozón 08.08-án 3-1-re, majd 12.02.-án 1-0 nyert Thomas Doll csapata. Ötből öt, 13-1-s gólkülönbség.
2016-ban négy alkalommal találkoztak egymással  a csapatok. Két magyar kupatalálkozóra került sor, a Groupama arénában a Videoton nyert 1-0-ra, a visszavágón Fradi fordított, nyert 2-1-re és továbbjutott (a sorozat végén a kupát is megnyerte). 2016 első találkozójára 2016.04.20-án került sor Felcsúton, ahol a hazaiak nyertek 1-0-ra, egy olyan mérkőzésen ahol a Fradi a helyzetek kihagyásában jeleskedett. 2016.09.21.-én is Felcsúton “randizott” egymással a két csapat, ahol Scsepovics tizenegyesgólja után eredményt hozott az FTC nyomása, Djuricin a 83. percben egyenlített (a sokadik helyzetét értékesítette a Fradi légiósa).
2017-ben négy alkalommal találkoztak egymással, 2017.02.25-én a Groupama Arénában, ahol nem bírtak egymással a csapatok (az eredmény a Honvédnak kedvezett), majd jött a 2017.05.20-i felcsúti találkozó, ahol ugyan vezetett a Ferencváros , de a Videoton néggyel válaszolt, elérve a bajnokikon szerzett 100. gólját a fővárosi zöld-fehérek ellen. A következő bajnokira 2017.08.27-én szintén Felcsúton került sor, amit a hazaiak nyertek 3-1-re, egy olyan viharos mérkőzésen ahol kétszer is félbeszakadt a találkozó, amely a szünetekkel együtt közel három óráig tartott.
Az év utolsó mérkőzésére 2017.12.02-én, a Groupama Arénában került sor, ahol a Fradi visszavágott az őszi vereségért. Remek hangulat, kemény belépők, szép gólok – és megérdemelt zöld-fehér siker az NB I szuperrangadóján, mely után a Fradi pontszámban utolérte a Videotont a bajnoki tabellán. Az egész bajnoki idény legemlékezetesebb gólja is ezen a mérkőzésen született, amikor is Joseph Paintsil csodálatos cselsorozattal szédítette meg Fiola Attilát és szerezte meg a Fradi második gólját.
Az utolsó bajnokira, mely a névváltoztatás miatt az utolsó Videoton elleni találkozónk, 2018.05.05-én került sor Felcsúton, ahol egyik csapat sem tudott betalálni, így megmaradt a Fradi egypontos előnye – mely a bajnokság végén sajnos kevésnek bizonyult. Felcsúton főleg az első félidőben sokkal jobb volt a Fradi, el is dönthette volna a három pont sorsát, de a helyzetek sorra kimaradtak.
2014 óta az első mérkőzésünk lesz a Videoton ellen, amikor nem Thomas Doll a Fradi trénere. Ez idő alatt a Videoton kispadján már az öt edző foglalt helyett 15 tétmérkőzésen: 7 Fradi győzelem, 4 döntetlen és 4 Vidi siker a mérleg. A 11 bajnokiból: 4 Fradi győzelem, 4 döntetlen és 3 Vidi siker született., a gólkülönbség: 12-11 a zöld-fehérek javára.
A Ferencváros színeiben Keller József (25) lépett a legtöbbször pályára a Videoton ellen, a legtöbb gólt Lipcsei Péter (11) szerezte, a legtöbbször Dalnoki Jenő ült legtöbbször (15) a kispadon. Jelenlegi csapatunkból Böde Dani 5 bajnoki gólnál jár. Az összes tétmérkőzést figyelembe véve: 109 mérkőzésen 50 Fradi győzelem, 29 döntetlen, 30 Videoton siker, a gólkülönbség: 182-126 a Fradi javára. További érdekes adat, statisztikai kimutatás “A Ferencváros, Videoton elleni mérkőzései bejegyzésünknél olvasható. Mivel a két csapat eddig száznál több alkalommal találkozott tétmérkőzésen egymással, így elég sokat kell “görgetni” a lapon, hogy elébünk tároljon a közös történet összefoglaló “jelentése”.
www.tempofradi.hu
Megjegyzések