A Fradi első szupersztárja

129 éve született a Ferencváros első szupersztárja, a gólhalmozó Schlosser Imre.

129 esztendeje született Schlosser Imre, a Ferencvárosi Torna Club legendás alakja. A „Slózi” becenévre hallgató korábbi világklasszis támadó egyedülálló módon 13-szoros magyar bajnoknak vallhatta magát, emellett hét alkalommal magyar gólkirály lett.

Schlosser testvéreinek köszönhette, hogy a Fradihoz került, ők ugyanis már itt játszottak, és beajánlották öccsüket klubunknak. Malaky Mihály hamar meglátta az egyedi tehetséget Schlosserben, aki 17 évesen mutatkozott be a Fradiban. Az első hónapokban ugyan több nehézsége is akadt az ifjú zseninek, azonban hamar beleszokott a felnőtt futball iramába, és 1915-ig sikert sikerre halmozott a Ferencvárosi Torna Clubbal. Ez idő alatt hat bajnoki aranyat gyűjtött be klubunkkal, és zsinórban hatszor gólkirály lett.

Ezt követően Schlosser sajnálatos módon összekülönbözött a Fradi akkori vezetőségével, és a kor másik nagy csapatához, az MTK-hoz igazolt, majd egy rövid ausztriai kitérőt követően hazatért, és újra zöld-fehérbe öltözött. Az ekkor már veterán Schlosser bajnokként búcsúzott klubunktól.

A legendásan görbe lábú csatár a válogatottban legalább olyan viharos gyorsasággal lett alapember, mint a Ferencvárosban. Schlosser visszavonulásáig 68 alkalommal viselhette a címeres mezt, amelyben 59 gólt szerzett. Fradista gólaránya még elképesztőbb: 1906 és 1915 között 129 mérkőzésen 215 gólt lőtt, majd a visszatérése után 14 találkozón 11-et.

Schlosser hét alkalommal az FTC, hat alkalommal az MTK játékosaként lett bajnok, két alkalommal hódította el a Magyar Kupát, az 1911/1912-es idényben az év játékosának választották, 1911-ben, 1912-ben, 1913-ban és 1914-ben európai gólkirály lett.

Schlosser úttörő volt abban is, hogy már aktív játékosként részt vett a fiatalok képzésében. Edzőként azonban nem tudta megközelíteni a futballistaként elért sikereit.

1955-ben, a 100. magyar-osztrákon még elvégezte a kezdőrúgást. A hálás magyar közönségtől ekkor is óriási tapsot kapott.

Schlosser Imre 1959-ben hunyt el. Emlékét örökké megőrizzük!

www.fradi.hu

Megjegyzések