Meccsek, amik megváltoztatták az életemet: Martos Győző

„Bálint Laci csak annyit mondott Párizsban: »Egy esélyed van Szusics ellen, sérülj meg!«”

Szöveg L. Pap István
1975. május 14.
Dinamo Kijev – Ferencváros 3-0
„Szinte a szovjet válogatott ellen játszottuk a KEK döntőjét, Bálint Laci eltiltás miatt nem játszhatott, nem volt igazán esélyünk a győzelemre. Az odáig vezető úton viszont annyira összekovácsolódott a Dalnoki-féle fiatal Fradi, hogy annak egyenes következménye volt az egy évvel későbbi bajnoki aranyérem.”
1976. május 15.
Ú. Dózsa – Ferencváros 8-3
„Szorosabb meccs volt ez, mint amit az eredmény mutat, még a szünetben is négy háromra ment csak a Dózsa. Viszont nyolc hosszú év után a miénk lett a bajnoki cím. Megkaptam a klub Toldi-vándordíját, igaz, ezt abból a csapatból még sokan megérdemelték volna.”
1977. április 30.
Magyarország – Szovjetunió 2-1
„A világbajnoki selejtezők legfontosabb meccse, amelyen egy ma már tíznél is több országot képviselő szovjet válogatott ellen harcoltunk sikerrel a tizenhat csapatos vébére jutásért. Baróti Lajos kapitányra ma is hálás szívvel gondolok, taktikailag és emberileg is remekül tudta motiválni az embereit. Mondom ezt úgy is, hogy idővel Török Peti lett a helyemen a kezdő. Baróti szűk kerettel dolgozott, amelybe bekerülni, de onnan kikerülni is nehéz volt.”
1978. augusztus 20.
Ferencváros – Pécs 4-2
„Nyertem néhány Magyar Népköztársasági Kupát, de ezen a döntőn, amelyen nulla kettőről fordítottunk, a hosszabbítás végén vagy tíz méterről még gólt is szereztem.

Pedig csak nagy ritkán találtam be, de a góljaim jó részét valamiért a Pécsnek rúgtam, ezt is.”
1982. május 23.
Waterschei – Waregem 2-0
„Belga Kupa-döntőt játszani egy hatvan­ezres kisváros játékosaként óriási dolog. Hatalmas futball-láz volt Genk­ben, ma már a klub is a város nevét viseli, és két évvel 1980 után immár velem együtt sikerült megnyerniük a kupát.”
1982. június 22.
Magyarország – Belgium 1-1
„Ha nyerünk, bejutunk a vébéközépdöntő­be, de Ceulemanst hárman végigkísérték a bal oldalunkon, és Czerniatynski egyenlített. Sosem derül ki, mi van, ha az én oldalamon fut ez az akció…”
1983. április 19.
Waterschei Aberdeen 1-0
„A kupagyőzelmünk eredményeként indulhattunk a KEK-ben, és egészen az elődöntőig jutottunk, csak Alex Ferguson győztes Aberdeenje állított meg minket. A PSG bombaerős volt, a mai bosnyák kapitány, Szafet Szusics volt a legnagyobb sztárja, aki a világbajnok Ardiles helyére érkezett, de nála is jobb volt. Az első meccs előtt felhívtam a Franciaországban légióskodó Bálint Lacit, hogy mi a teendőm Szusiccsal, erre csak annyit mondott: »Egy esélyed van ellene, sérülj meg!«. Aztán a párizsi nulla kettő után hosszabbításban három nullára nyertünk.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2013. októberi lapszámában.)
www.fourfourtwo.hu
Megjegyzések