Hatalmas Fradi-siker a holt idényben

Kereken egy hónappal a február 2-i szezonnyitó előtt a csapatok zöme szerdán ismét edzésbe állt. A kivételek közé tartozik a Ferencváros és a Vidi, a két listavezetőnél csak január 7-én gyűlnek össze ismét a játékosok; másfelől viszont a holt idényben a Fradinál volt a legtartalmasabb a felkészülés, már három új játékos szerződtetését is bejelentették. A Puskás Akadémiánál ma mutatják be az új vezetőedzőt, Radoki Jánost, a Haladásnál viszont elmarad ez az aktus, mert a csapatot továbbra is Horváth Ferenc irányítja.

Február 2.: még szokni kell a dátumot. Ilyen korán még sohasem tavaszodott ki a magyar labdarúgásban. Olykor persze játszottak mérkőzést januárban is, mint például a mai napig sokat emlegetett Honvéd–MTK (akkor Honvéd–Vörös Lobogó) bajnokit 1955-ben – az 1954-ről a kispestiek túrázása miatt elhalasztott találkozónak nem volt tétje, talán ezzel is magyarázható a gólparádé, a 9-7-es végeredmény –, de télen inkább hokimeccsekre jártak a szurkolók.
A labdarúgók pedig Dél-Amerikába; híres bon mot-ja szerint Mészöly Kálmánnak nem is volt télikabátja… A Szőke Szikla ehhez kapcsolódó másik megállapításában annál több lehet az igazság, szerinte az is hozzájárult a magyar futball hanyatlásához, hogy a hetvenes évek második felétől már elmaradoztak a dél-amerikai meghívások, s – leszámítva a válogatottak jellemzően benidormi táborozását – semmi sem lépett a helyükbe. Hosszú éveken, sőt évtizedeken át a magyar labdarúgás három hónapon át téli álmát aludta. Miközben Angliában szüntelenül rúgták a labdát, s másfél hónapnál hosszabb pihenőt nem nagyon tartottak sehol sem.
Mi most jutottunk el idáig. December 16-án játszották a Vidi–Ferencváros „őszi” szezonzárót, s február 2-án már teljes fordulót rendeznek. A gyakran vitatott stadionépítési, -felújítási láznak ez kétségbevonhatatlan hozadéka.
Az MLSZ szabályzata mintha nem illeszkedne a menetrendhez, mert a belföldi átigazolási időszak január 15-től február 14-ig tart.
Ez persze nem akadályozza meg a klubokat abban, hogy külföldről ennél hamarabb is szerződtessenek játékosokat. A listavezető Ferencváros az óévben három új labdarúgó – Marten Wilmots (belga), Nyikolaj Szignyevics (fehérorosz), Ihor Haratyin (ukrán) – érkezését is bejelentette. Az ifjú Wilmots – akinek az édesapja, Marc Wilmots jól csengő név a futball világában – már az ősszel a Népligetben edzett, Szignyevics képességeiről a Vidinek köszönhetően meggyőződhettünk az ősszel, hiszen a BATE labdarúgója volt, Boriszovban ő szerezte az egyik hazai gólt.
Haratyin kevésbé ismert, mégis az ő esete az érdekesebb, hiszen állítólag a Vidi is csábította. Nyilván Szergej Rebrovnak, akivel a Dinamo Kijevnél dolgozott már együtt, is szerepe van abban, hogy a Ferencvárost választotta. De hogy – szemben például korábban Juhász Rolanddal és Huszti Szabolccsal – így döntött, az talán arról is árulkodik, a zöld-fehérek immár a tárgyalóasztalnál is versenyképesek a fehérváriak­kal. A 23 éves Haratyin középpályás, a 26 éves Szig­nyevics pedig középcsatár – a Vidi elleni rangadó előtt a keretből akkor ideiglenesen kitett Böde Dániel jövőjét is befolyásolhatja ez a körülmény.
A Vidi egyelőre nem igazolt senkit, csupán Elek Ákost hozták szóba a csapattal, de – mint a klub korábbi játékosa – ez visszatérő motívum.
Mindkét csapatnál jövő hétfőn kezdődik a munka, majd a Ferencváros Törökországban, a Vidi pedig Spanyolországban készül a tavaszi rajtra.
A csapatok zöme már ma edzésbe áll, a Puskás Akadémia új edző, a Németországból hazatérő Radoki János irányításával. Szombathelyen viszont nincs változás, ahogy Tóth Miklós fogalmazott az érdeklődésünkre, a Haladás Horváth Ferenc vezetésével kezdi meg a felkészülést. S vele is szeretné befejezni a bajnokságot.
Novák Miklós - www.magyaridok.hu

Megjegyzések