Bálint László: 71!

Ma ünnepli 71. születésnapját klubunk korábbi meghatározó labdarúgója, Bálint László!
Bálint László 1948. február 1-jén született Budapesten. Tizenegy éves korában már a Ferencvárosban játszott, a felnőttek között pedig 1967-ben, 18 esztendősen mutatkozott be.

1967 és 1979 között két bajnoki címet és négy kupát nyert a Ferencvárossal. A nemzetközi porondon is több Fradi-menetelésnek volt részese: a VVK-ban és a KEK-ben döntőig, az UEFA-kupában elődöntőig, a BEK-ben nyolcaddöntőig jutott az FTC-vel.

Minden mérkőzést figyelembe véve több mint 500 alkalommal viselte a Ferencváros mezét, és 63 gólt jegyzett. 1975-ben Magyarországon az év labdarúgójának választották.

1979-ben az első, hivatalosan külföldre igazoló magyar labdarúgó lett, amikor az egy évvel korábban BEK-döntőt játszott belga Club Brugge csapatához szerződött. Belgiumban bajnokságot és szuperkupát nyert, majd játszott még két francia együttesben, a Toulouse-ban és a Grenoble-ban is.

A magyar válogatottban 1972 és 1982 között 76 mérkőzésen kapott szerepet, melyeken négy gólt is szerzett. Az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet nyert. Ugyanabban az évben tagja volt az Eb-4. magyar válogatottnak is, míg 1978-ban és 1982-ben világbajnokságon szerepelt a nemzeti csapattal.

1988-ban hat barátságos mérkőzés erejéig szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat, ám edzői pályafutását hamar befejezte.

Bálint Lászlót társai elegáns öltözködése miatt Bárónak becézték. A Báró tavaly óta az FTC Baráti kör elnöki tisztségét is betölti.

Isten éltesse sokáig!
www.fradi.hu

Megjegyzések