Kubatov nem kertelt, világos üzenetet küldött

„Egy építkezési folyamat közepén járunk” – mondta lapunknak a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor, aki szerint a hazai siker már kevés.

Az FTC klubelnöki tisztségét 2011 februárja óta betöltő, tavaly októberben további négy évre újraválasztott fideszes politikust kizárólag sportról kérdezhettük, a válaszokat írásban kaptuk meg.
A tavaszi idény első mérkőzései után a futballcsapat játékával és az eredményességgel sem volt megelégedve. Változott a véleménye? Akkor is úgy gondoltam és most is úgy vélem, hogy egy építkezési folyamat közepén járunk. Orosz Pál vezérigazgató, Hajnal Tamás sportmenedzser és Varga Sándor, aki Szerhij Rebrov menedzsere és legjobb ismerője is elmondta, hogy türelemre van szükség. A világ 50 legjobb edzője közé sorolt szakembert szerződtettünk, de még neki is idő kell, mire átadja a tudását annak a csapatnak, amelyet már ő épített. Nem szabad kapkodni. Persze, a klub elnökeként, azt gondolom, finoman jelezhetem, ha valami szerintem nem jól működik. A hétvégi 7-0-s győzelmet ugyan nem szabad túlértékelni, de az azért jól látható, hogy megfelelő irányban haladunk.
Thomas Dollt azért menesztették négy és fél év után, mert az európai kupákban vele sem sikerült előrelépni. Szerhij Rebrovnak mennyi ideje lesz? Thomas Doll az FTC történelmének egyik legsikeresebb edzője volt a hazai bajnokságban, háromszor nyert sorozatban Magyar Kupát, rekordelőnnyel lett bajnok, csak köszönettel tartozunk neki. Ugyanakkor, tudom ez furcsán hangzik, de a Fradinak ez kevés. Ezért is szerződtettünk egy ilyen magasan jegyzett edzőt. Rebrov célja, hozzánk hasonlóan a sikeres nemzetközi szereplés. Mi hittünk Thomasban, kapott lehetőséget, időt. Ez most is így lesz, türelmesen haladunk a kitűzött cél felé.
Mi hiányzik a magyar futballedzőkből ahhoz, hogy a nevük felmerülhessen a Ferencvárosnál? Mikor jöhet el Lipcsei Péter ideje? A magyar edzők is remek munkát végeznek, senkit sem szeretnék név szerint említeni, sőt mindenki tudja, hogy európai topcsapatoknál is dolgoznak honfitársaink. Ezzel együtt mi úgy gondoltuk, hogy egy nemzetközileg is magasan jegyzett szakemberrel több esélyünk van az európai sikerekre. Megjegyzem, Szerhij Rebrov stábjában ott van Gera Zoltán, a sportmenedzserünk Hajnal Tamás, míg Lipcsei Péterre egyelőre a nekünk rendkívül fontos kis Fradiban, a Soroksárban számítunk.
A nemzetközi szereplésük szinte minden évben biztos, a Ferencváros és a Vidi lehetőségeivel mások nem tudnak versenyezni. Jó a magyar labdarúgásnak, hogy a 12 csapatos ligából két klub kiemelkedik? Két évvel ezelőtt a Honvéd cáfolt rá erre, korábban pedig a Debrecen, tehát ezt nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni. De az Újpest Magyar Kupa elsősége is azt bizonyítja, hogy nem csak két klub versenyez egymással.
Mi hiányzik ahhoz, hogy a Ferencváros és a Vidi évről évre bejusson valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe? A feltételek biztosan nem. A Vidi nagyon jó úton halad, e tekintetben mindenképpen előttünk járnak. Most rajtunk a sor. Ahogy ön is fogalmazott, minden feltétel adott a jó szerepléshez. Én továbbra is türelmet kérek mindenkitől, a szurkolóktól, a médiától, hisz mi most olyan munkát végzünk, aminek – ebben biztos vagyok – inkább előbb, mint utóbb, meglesz az eredménye.
A Kisvárda, a Puskás vagy éppen a Mezőkövesd legyőzésén keresztül (is) vezet az út az aranyéremig. Nem gondolja, hogy a magyar futballnak inkább az volna az érdeke, hogy olyan városok csapatai szerepeljenek az élvonalban, ahol az emberek jobban kötődnek a klubhoz és többen járnak meccsekre? Azt azért még az elején tisztázzuk, hogy ez egy verseny, ide nem delegálnak csapatokat és rögzítsük azt is, hogy véleményem szerint a kötődés erőssége, intenzitása nem feltétlenül attól függ, hogy hány néző ül a lelátón. Az ön által említett csapatok szurkolói közül sokan ugyanúgy tudnak lelkesedni a csapatukért, mint akár egy Fradi-szimpatizáns. Mindenkit lebeszélnék arról, hogy lebecsülje a bajnokságban szereplő kisebb csapatokat, hiszen mindannyian keményen megdolgoztak azért, hogy ott lehessenek. A lehetőség mindenki számára adott. Persze, jól emlékszünk még, mondjuk egy zalaegerszegi vagy éppen nyíregyházi mérkőzés hangulatára, hatalmas csatákat vívtunk mindenütt, több ezer néző előtt. Bízom benne, hogy a jövőben újra kivívják a pályán ezt a lehetőséget. Köztünk szólva, azt azért nem egészen értem, miért azokat értékelik le, akik kiharcolták az NB I-es szereplést? Mindenkit az elért eredményei alapján kell megítélni, hogy mit tud felmutatni, hogy megtett-e mindent a siker érdekében.
Az elégedetlen nyilatkozatában megköszönte a szurkolók támogatását, pedig ők is kritikát fogalmaztak meg. Mit szólt a reakciójukhoz? Nekünk rendkívül korrekt a viszonyunk a szurkolóinkkal. Három és fél évig tartott a vita arról, mi helyes és mi nem. Mindenki megszenvedte ezt, minden fél okult belőle. Fantasztikus érzés látni és hallani, ahogy 90 percen át buzdítják a csapatot. Sőt, még annál is tovább, mert például a hét végén, a Diósgyőr elleni győzelem után 15 perccel még mindig a lelátón volt a B-közép és ünnepelt. Az ilyen pillanatok sok mindenért kárpótolnak.
A B-közép évekig bojkottálta a futballcsapat mérkőzéseit. Miben más a felek viszonya a korábbiakhoz képest? Ahogy azt az előbb is megfogalmaztam, korrekt a viszonyunk. Rendszeresek az egyeztetések, mindent meg tudunk beszélni. Talán ez a legfontosabb változás.
Ma is akadnak olyanok, akik állítják: ameddig Kubatov Gábor az FTC elnöke, addig nem járnak ki a mérkőzésekre. Erről mi a véleménye? A nézőszámok nem igazolják az ön felvetését. Amikor átvettük a klubot, akkor alig valamivel 5 ezer felett járt az átlag nézőszámunk, most 10 ezer közelében tartunk, szinte megdupláztuk tehát a számot. Vagy mondok mást, próbáljon jegyet venni egy Fradi–Győr női kézilabda mérkőzésre. Telt házas volt a vízilabda bajnoki döntő a Komjádi-uszodában. Jégkorongra is ezrek járnak. Nem az én személyem a fontos, hanem a Fradi. Idén 120 éves a klub és labdarúgásban a 30. bajnoki arany a cél.
A szövetség a klubokra bízza a szurkolói kártya alkalmazását – önöknél marad? Mi a helyzet a vénaszkennerrel? Semmi sem indokolja, hogy ne legyen, hiszen bevált és működik, kényelmesebben lehet jegyet és kedvezményrendszer kapcsolódik hozzá, amivel a szurkolóink évente sok millió forintot takarítanak meg. A kártyát egyébként majdnem 140 ezren váltották ki. A beléptetési rendszerünk biztonságos és kényelmes.
Hosszú Katinka nem lett az FTC sportolója, további klasszis úszókat és a téli olimpiai bajnok gyorskorcsolyázókat viszont leigazolták. Sokak szerint rossz időket idéz, hogy a kormánypárt alelnöke által vezetett sportklub manapság bárkit „megvehet". Ne haragudjon, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az, hogy egyébként én a hazámat is szolgálom, nem keverendő össze a klubelnöki működésemmel. Itt húzzunk is egy vonalat. Egyébként pedig egyfelől nem igaz, hogy bárkit megvehetünk, másfelől pedig senkit sem vettünk meg. Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók kerestek meg bennünket, és mi igyekszünk segíteni, hiszen az érdek és a cél közös, a magyar sport mindenek előtt. Ráadásul nem csak sztárokat igazoltunk, utánpótláskorú gyerekek is jönnek velük.
 
 
www.nepszava.hu - Hatos Szabolcs
 

Megjegyzések