Az újabb akadály a Fradi BL-tervei előtt

Le kell őket győzni! Nincs mese!
Másfél évtizede nem látott remek szereplést mutat be eddig a Ferencváros labdarúgó-csapata a nemzetközi kupaporondon.
A 30. bajnoki címüket idén tavasszal begyűjtő zöld fehérek ráadásul kettős győzelemmel búcsúztatták a Bajnokok Ligájától a jóval magasabban jegyzett bolgár Ludogorecet az első selejtezőkörben.

Ezzel a Fradi egy kényelmesebb helyzetet teremtett meg magának, hiszen a következő fordulóban így a luxemburgi Dudelange-zsal szemben továbbjutó máltai, FC Valletta ellen folytathatják szereplésüket, ami előzetesen legalábbis könnyebb feladatnak ígérkezik, mint amit a bolgár bajnok kiverése jelentett.
Természetesen ebben a mezőnyben könnyű ellenfél már nincs, így a máltai bajnok sem tekinthető annak, hatalmas hiba lenne őket lesajnálni vagy lebecsülni, de ismerve Sergei Rebrov vezetőedző habitusát, ez fel sem merül a ferencvárosiak háza-táján.
De mit is érdemes tudni a Fradi következő ellenfeléről?
Az FC Valletta hivatalosan 1943-ban jött létre, a máltai főváros három korábbi egyesületének, a Valletta Prestonsnak, a Valletta St. Paulnak és a Valletta Unitednek az összeolvadásával. A jogelődök eredményeit is figyelembe véve egy 25-szörös bajnok, 14-szeres kupagyőztes és 12-szeres máltai szuper kupa győztes gárdát tisztelhetünk bennük.
Érdekesség, hogy negyedszáz bajnoki címük ellenére sem az övék a legeredményesebb máltai klub, a Fradi által öt évvel ezelőtt az Európa-liga selejtező első fordulójában búcsúztatott Sliema Wanderers 26 „scudettóval” büszkélkedhet.
Bár a hazai eredményeik valóban kiemelkedőek, a nemzetközi porondon már messze nem értek el ilyen sikereket.
A Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) – a mai BL elődje – 1963-1964-es kiírásában mutatkoztak be és a prágai Dukla 8-0-s összesítéssel búcsúztatta el őket az első fordulóban.
Magyar csapattal mindez idáig egyszer találkoztak, a BEK 1980-81-es szezonjának kvalifikációja során a Bp. Honvéd a Népstadionban 8-0-ra, míg Máltán 3-0-ra verte őket.
20 évvel ezelőtt, a BL 1999-2000-es sorozatának selejtezőjében tudtak először párharcot nyerni, a walesi Barry Town volt a Valletta „áldozata”.
Azóta San Marinó-i, andorrai és feröeri ellenfeleket is elbúcsúztattak már, de a legnagyobb „vadat” kétségtelenül idén ejtették el, amikor a tavaly a Fehérvár életét is megkeserítő F 91 Dudelange ellen jött össze a továbbjutás. A máltai 1-1-et követően, Luxemburgban 2-2-es döntetlent értek el, így az idegenben lőtt több gólnak köszönhetően utazhatnak Budapestre.
Persze ahhoz, hogy egyáltalán elrajtolhassanak a legrangosabb európai sorozatban még meg kellett nyerniük azt a bizonyos 25. bajnoki aranyat, ez pedig nem mindennapi körülmények között történt meg. A pontvadászat során ugyanis mind a Valletta, mind pedig a Hibernians 58-58 egységet gyűjtött be, így a szabályok értelmében bajnoki döntőt vívtak és végül 11-es rúgásokra volt szükség a Valletta sikeréhez, ily módon BL-selejtezős indulásához.

Az együttes jelenlegi keretében négy olasz, két argentin, egy-egy brazil, montenegrói, valamint egy kilencszeres dominikai válogatott légiós is található, a hazai szinten sztárnak számító máltai labdarúgók mellett, vagyis a korábbiakhoz képest mindenképpen erősebb keretet irányíthat a nyáron kinevezett vezetőedző, a szintén máltai, Darren Abdilla.
Legfőbb erősségükként mindenképpen a védekezés említhető meg, az elmúlt bajnokság során 26 meccsen mindössze 18-szor vették be kapujukat az ellenfelek, ennek fényében a Dudelange-tól két meccsen kapott 3 gól már soknak tekinthető.
A máltai Premier Liga idei küzdelmei egyébként – a magyar NB I-hez hasonlóan – még nem kezdődtek meg, így a Valletta is csupán két tétmérkőzésen van túl, ugyanúgy mint szerdai riválisa, a Ferencváros.
Ami tehát biztos: máltai ellenfél ide vagy oda, könnyű feladata biztosan nem lesz a magyar bajnoknak, de azt semmiképpen sem lehet mondani, hogy legyőzhetetlen riválist sodort volna a szerencse a zöld fehérek útjába.
Ha ugyanazt a profi futballt teszik ki a pályára Rebrov tanítványai, mint amelyet a Ludogorec ellen láthattunk tőlük, akkor igenis meg kell lennie az újabb továbbjutásnak, az mindenképpen kijelenthető, hogy ezúttal az FTC számít a párharc favoritjának.
Egy újabb siker esetén, pedig már egészen belátható közelségbe kerülhet valamelyik kupasorozat csoportköre.
Juhász Attila - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések