Orosz kiterítette a kártyáit

Szakmai titkok is kiderültek.
Orosz Pál: „Óriási előnyt jelentenek a szurkolóink”
 
Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója beszélt az edzőtáborról, változásokról és a BL-párharcról is.
Labdarúgócsapatunk szerdán 20.00-tól hazai pályán megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában. A mögöttünk hagyott ausztriai edzőtáborokról, a várható erőviszonyokról és erősítésekről, valamint szurkolóinkról Orosz Pált kérdeztük a Ludogorec elleni összecsapás előtt.
- Korábban elmondta már, hogy mi az elvárása, mégis érdekelne: pár nappal az első mérkőzés előtt milyen érzésekkel várja a Ludogorec elleni párharcot?
- Az utóbbi hetekben két alkalommal is Ausztriában edzőtáborozott a csapat, hosszú és kemény felkészülési időszak áll mögöttünk. Nagyon jó körülmények között készülhettünk, az ellenfeleinket is tudatosan választottuk ki, az eredményekből ugyanakkor nem szabad messzemenő következtetéseket levonnunk (nyolc edzőmeccsből hetet megnyertünk – a szerk.). Persze, nyerni mindig jó, de egy-egy edzőmérkőzés nem erről szól, hanem arról, hogy különböző játékrendszereket, különböző játékosokat más-más posztokon próbáljon ki a szakmai stáb. Úgy gondolom, hogy ezt meg is tette, így bizakodva várom a Ludogorec elleni meccset.
- Vannak, akik szerint a Ludogorec a párharc favoritja.
- Nagyon nehéz ellenfelet kaptunk, ennél lehetett volna hozzánk kegyesebb a sors, de volt olyan a korábbi években, amikor kegyesebb volt, amikor azt hittük, könnyebb dolgunk lesz, aztán minden másképpen alakult. Ez is megmutatja, hogy ezen a szinten, a selejtezők szintjén mára nagyjából kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Természetesen ugyanúgy vannak favoritok és kevésbé esélyes csapatok, de éppen az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondom, hogy ha bárki úgy gondolná, hogy akár a keretek értéke alapján esetleg a Ludogorec jobb esélyekkel indul, én úgy gondolom, hogy a nálunk zajló munka és a rendelkezésre álló háttér kiegyenlíti az erőviszonyokat.
- Sergei Rebrovval először próbálunk szerencsét a nemzetközi porondon. Miben vár más Fradit a korábbi évek selejtezőin látotthoz képest?
- Más stílusú, sokkal fegyelmezettebb csapatunk van jelen pillanatban, mint a korábbi években volt. Sergei személyisége is nagyon más, ő természetesen a saját elképzeléseit szeretné viszontlátni a pályán. Szerintem erősebb csapatunk van, mint korábban, de ennek a dolognak a mérkőzések lesznek majd az igazi értékmérői.
- Az európai kupaselejtezőkben a Ludogorec elleni párharc végeredményétől függetlenül folytatjuk szereplésünket, a bajnoki rajtig viszont még egy hónap hátravan. Várható még változás a keretben?
- Elképzelhető, igen. Nemzetközi szinten az átigazolási időszak javában tart még, szóval biztos vagyok benne, hogy lesz még mozgás. Az eddigi erősítésekkel a célunk az volt, hogy a selejtező kezdetére olyan keret álljon össze, amely képes lehet megoldani az akadályt. Szerintem jó munkát végeztek a kollégák. Ha igazolunk még, akkor mindenképpen olyan játékost szeretnénk, aki hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez.
- Távozóink is voltak – mekkora kereslet volt az értékeink iránt?
- Fernando Gorriarán távozik a csapattól, ez már szinte biztosnak mondható, hiszen a papírmunka legvégén járunk. Persze, vannak lehetőségek, de az ember ilyenkor mérlegel, hogy mi az érdek. Az érdek az, hogy a csapat nemzetközi szinten és a bajnokságban is domináns tudjon lenni. Nemzetközi szint alatt természetesen nem csak a selejtezőkre gondoltam. Sokszor kimondtuk már a célt: valamelyik sorozat csoportkörébe be kell jutnunk! A legjobb a Bajnokok Ligája lenne, ha ez nem sikerül, az Európa Ligában szeretnénk szerepelni. A keretünk erősödött, ráadásul sokkal nagyobb a konkurencia, mint korábban volt, példaként megemlíthetném a kapusposztot akár. Ez a harc biztosan jó ösztönző a játékosok számára, hiszen tudják: az, hogy egy mérkőzésen játszanak, nem jelenti azt, hogy a következőn is automatikusan fognak.
- Nemrég megtisztelő felkérést kapott az Európai Klubok Szövetségétől, beválasztották a Club Rights Task Force-ba, amely a klubok UEFA-versenysorozatokra vonatkozó marketingjogaival foglalkozó munkacsoport. Megkezdődött már a munka?
- Nem kell túldimenzionálni ezt a dolgot, dolgozunk, a nyár végére olyan állapotba kell hozni a javaslatunkat, hogy azt majd az UEFA illetékes bizottsága elé tudják terjeszteni. Folyamatosan zajlik a munka, többször fogunk még ezzel kapcsolatban találkozni a többiekkel.
- Tagja volt annak a munkacsoportnak is, amely az új európai kupasorozat kidolgozásán dolgozott. Jelenleg hol tart a két év múlva induló sorozat ügye?
- Jelen pillanatban úgy áll, hogy maga a döntés megszületett arról, hogy a Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában és a harmadik számú sorozatban is 32-32 együttes szerepel majd, ám a legújabb versenysorozat karakterisztikája még kidolgozás alatt van. Ebben a folyamatban én már nem vagyok érintett, az előkészítő fázisban volt szerepem. Amint lesz ezzel kapcsolatban információm, nagyon szívesen elmondom a részleteket.
- Vissza a BL-hez: noha továbbra is kaphatóak még a jegyek, szinte biztosan tömött lelátók előtt fogadjuk a Ludogorecet. Ezen a szinten ebből lehet előnyt kovácsolni?
- Szerintem nagyon sok klubbal szemben óriási előnyt jelentenek a szurkolóink. Ha valaki belegondol abba, hogy nyár közepe, szabadságolási időszak van, ráadásul az első fordulóról beszélünk, tehát nem rájátszásról vagy csoportkörről, akkor figyelemre méltó, hogy már most rengeteg jegy elkelt a Ludogorec ellen. A mi szurkolóink nagyon nagy pluszt tudnak hozzáadni a csapat teljesítményéhez, nagy öröm számomra, hogy az elmúlt időszakban nemzetközi szinten sem volt probléma velük, kifejezetten sportszerűen szurkoltak. Most is ezt kérem tőlük, hiszen az UEFA nagyon keményen méri a büntetéseket.
Hatos Szabolcs
A Ludogorec elleni BL-selejtezőre személyesen a Groupama Arénánál vagy ITT vásárolhat jegyet, míg a visszavágóval kapcsolatos jegyinformációkat ERRE a linkre kattintva találja.
Szurkolói tájékoztató ITT!
 
 www,fradi.hu

Megjegyzések