Bravúros pontszerzéssel indult az El-kaland!

Egy–egy az Espanyol ellen: magyar csapat először játszott döntetlent Barcelonában európai kupameccsen.
A Ferencváros megkezdte Európa-liga-szereplését Barcelonában, ahol sokáig vezetett az Espanyol ellen, de a hazaiak egyenlítettek, majd nagyon izgalmasra sikeredett a mérkőzés hajrája. A H-csoport másik mérkőzésén a Ludogorec a szünetben még hátrányban volt, végül mégis alapos verésben részesítette vendégét, a CSZKA Moszkvát (5–1).

Nyilatkozatok:
Az Espanyol 12 év után szerepel ismét egy kontinentális kupasorozat főtábláján, ennek megfelelően ünnepi mérkőzésre készül a Ferencváros ellen az Európa-liga csoportkörének csütörtöki nyitányán.
„Különleges mérkőzés lesz, mert tizenkét esztendeje nem szerepeltünk európai porondon. Ez egy emocionális pillanat lesz nekünk és a szurkolóknak is, ennek megfelelően kell teljesíteni majd” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a nyáron kinevezett David Gallego vezetőedző, akinek bevallása szerint eddigi legfontosabb összecsapása vár rá a barcelonaiak kispadján.
A tréner hozzátette, három nyeretlen bajnoki után sokat lendített az együttesén, hogy vasárnap hátrányból fordítva 2–1-re győzött az Eibar vendégeként. Szerinte magas színvonalon futballozott a csapata, de úgy vélte, támadójátékban még fejlődnie kell. Utóbbi kijelentésével arra utalt, hogy a gárda az első három meccsén a La Ligában gólképtelen volt.
„Ismerjük a Ferencvárost, láttuk a selejtezőben. A rivális erejét jól mutatja, hogy tíz nemzet játékosai alkotják a keretét. Védekezésből nagyszerűen vált támadásba, illetve nehéz gólt szerezni ellene” – beszélt a magyar bajnokról Gallego, aki a mérkőzés kulcsát abban látja, hogy támadásban az Espanyol uralja a játékot.

Elárulta, a sorozatterhelés miatt lesznek változások a La Liga-összecsapáshoz képest.
Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője az Espanyol elleni Európa-liga-csoportmérkőzés előtt elmondta, azt szeretné, ha csapata a saját játékára koncentrálna
– Játékosként jó emlékei lehetnek a városról, hiszen huszonkét évvel ezelőtt a Bajnokok Ligájában négy nullára kiütötték a Barcelonát a Dinamo Kijevvel. Emlékszik a találkozóra?
– Persze – vágta rá Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője. – Nem csak számomra volt emlékezetes, az egész klub számára felejthetetlen mérkőzés volt. Sosem felejtem el azt a találkozót. De… Most egészen más miatt érkeztünk Barcelonában, más a feladatunk. A legfontosabb ezekben a napokban, órákban, hogy megfelelően felkészüljünk az Espanyol ellen. Csütörtök este szeretnénk jó eredményt elérni, és jól játszani.
– Az Espanyol idehaza alighanem támadni szeretne. A Ferencváros inkább védekezni?
– Nem mondanám ezt. Láttam több meccsét is az ellenfélnek, ezek alapján egyértelmű, nem véletlenül van itt az Európa-ligában. Remek csapatról van szó. Idehaza szereti járatni a labdát, kedveli, ha irányíthatja a mérkőzést, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen spanyol együttesről beszélünk. De ez nem azt jelenti, hogy mi asszisztálni szeretnénk ehhez. A mi játékosainknak is megvan a kellő önbizalmuk, úgyhogy emiatt egyáltalán nem aggódom. Csütörtök este szeretnénk a saját játékunkat játszani.
– Mire kell odafigyelni az Espanyol kapcsán? Segítője, Albert Bosch annak idején nyolc éven át dolgozott a spanyol klub utánpótlásában. Szolgált hasznos részletekkel?
– A részleteket nem osztanám meg, ám kétségtelen, jól jött a segítsége. Hosszú út vezetett idáig, hogy itt lehessünk az Európa-liga csoportkörében, négy ellenfélen kellett túlverekedni magunkat. Eddig is jó csapatok ellen futballoztunk, az Espanyol sem kivétel ez alól. A találkozó nulla nulláról indul, okosan kell futballoznunk.
– A Ferencváros hosszú éveket várt arra, hogy ismét nemzetközi kupa csoportkörébe verekedje magát. Milyen érzés történelmet írni?
– Ne feledjük, edzőként is van már tapasztalatom. Dolgoztam trénerként az ázsiai Bajnokok Ligájában, itt Európában is volt szerencsém a Bajnokok Ligájában a Dinamo Kijev kispadján ülni, az más kérdés, hogy az Európa-ligában nekem is ez lesz az első mérkőzésem. A részleteknek nagy jelentőségük lesz, és legalább ilyen fontos, hogy nem szabad kishitűnek lennünk, hiszen mégiscsak Magyarország bajnokaként jutottunk el idáig. Tudom, hogy mi a csapat dolga ezen a szinten. Nagy a nyomás rajtunk, de ez ilyenkor így van jól. És még valami… A siker titka nemcsak a taktika, hanem a magabiztosság is. Ezen a szinten ez is elengedhetetlen a győzelemhez.
– Mi a helyzet a sérültekkel? Lovrencsics Gergő felépült?
– Aki itt van, készen áll a mérkőzésre. Gergő is rendben van, ám vele kapcsolatban csupán csütörtökön döntünk. Ha nem lesz százszázalékos, akkor nem játszik. Akire biztosan nem számíthatok, az Michal Skvarka, a középpályás a napokban kapcsolódott be a sérülése után az edzésekbe, erre a meccsre még biztosan nem áll készen.
Alberto Bosch számára több szempontból is különleges meccs lesz az Espanyol elleni UEL-találkozó.
– Milyen érzés, hogy a Ferencvárosért dolgozva, egy spanyol ellenféllel játszhat elsőként az UEFA Europa League-ben?
– Igazán különleges, hiszen ez lesz az első mérkőzésünk az UEL-ben, és a klub számára is nagy jelentősége van, hiszen tizenöt év szünet után játszunk csoportmérkőzést az európai kupaporondon. Természetesen szeretnénk kiélvezni ezeket a pillanatokat, mert kiérdemeltük, hogy itt legyünk, nehéz sorozaton mentünk végig, hogy bejussunk ide. Ám ahogy Sergei Rebrov is elmondta, nem turistának jöttünk ide, meg akarjuk mutatni az Espanyolnak és egész Európának, hogy mit tudunk, hogy fel tudjuk venni az ilyen erősségű csapatokkal is a versenyt.

– Ha azt mondom, hogy ön ismeri a legjobban a klubunkból az Espanyolt, talán nem lövök vagyon mellé.
– Igen, én is így gondolom, mivel hét éven át szolgáltam az Espanyolt a fiataloknál. A felnőttcsapatban van is egy játékos, akivel együtt dolgoztam az utánpótlásban. Hazatértem, és ez alatt nemcsak Spanyolországra gondolok, hanem magára az Espanyolra is, különleges érzés ez számomra, ráadásul azért is, mert ez lesz az első meccsünk a csoportkörben a Ferencvárossal.
– Ki az az egy játékos?
– Pol Lozano, tizenkilenc éves középpályás, épp a nyáron került fel az első csapat keretébe. Nem számítok rá, hogy kezdő lesz, de azon nem lepődnék meg, ha a meccskeretbe bekerülne.
– Mennyire ismeri a keret többi tagját?
– Az előző meccseiket alaposan kielemeztük, öt-hat találkozót is megnéztem, volt, amelyiket a helyszínen láttam, így természetesen már jól ismerem őket. Kiváló csapat, remek, technikás labdarúgókkal. Kombinatív játékot mutatnak be, mindig hátulról kezdik építeni a földön a támadásaikat, és képesek is rá, mivel megvan a kellő technikai tudás a játékosokban ahhoz, hogy ilyen futballt játsszanak. Bármelyik pillanatban képesek rá, hogy váratlant húzzanak, erre lesz talán a legnehezebb felkészülnünk.
– Van néhány játékos ellenfelünk keretében, akit a magyar futballrajongók is ismernek, hogy csak két példát említsek, a Real Madrid korábbi játékosait, Diego Lópezt és Esteban Granerót…
– …vagy éppen Víctor Sánchez, aki a Barcelonában futballozott, míg Dídac Vila a Milanban. Valóban, sok tapasztalt játékosuk van, úgyhogy mindent bele kell adnunk, hogy a legjobb formánkat mutassuk meg ellenük.
– Mit gondol, ki a legjobb játékosa az Espanyolnak?
– Jó kérdés, nem könnyű rá válaszolnom. Akit mindenképp kiemelnék most, az Matías Vargas, az argentin szélső. Azért őt mondom, mert az előző meccseken ő tette a legnagyobb benyomást rám, kiválóan oldja meg az egy az egyes szituációkat, nagyon veszélyesen futballozik, sok problémát okoz az ellenfél védelmének. Talán ő van a legjobb formában ellenfelünk keretéből.
– Mi lehet ma a nyerő stratégia? Más taktikával megyünk neki a mai találkozónak, mint egy magyar bajnokinak?
– Kielemeztük az ellenfél játékát, de ez nem jelenti egyből azt, hogy mi szeretnénk alkalmazkodni hozzájuk. Tudjuk, mik az erősségeik és a gyengeségeik, igyekszünk ezekre a lehető legjobban reagálni, illetve kihasználni őket, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejtünk mindent, és teljesen másképp futballozunk, mint eddig. Nem mondom, hogy nem kell nagyon figyelnünk majd arra, amit mutatnak, de bízom benne, hogy meg tudjuk valósítani azokat, amikre felkészültünk, különösen az előző napok edzésein. Bízom benne, hogy a játékosok megértették, mi a feladatuk, és működik majd az, amit elterveztünk a mérkőzésre.
– Végezetül még néhány szó a hazatérésről, találkozott itt ismerősökkel, vagy kijönnek majd az esti meccsre?
– Igen, tegnap a szüleim, a testvérem és néhány barátom is meglátogatott. Mivel most már több, mint egy éve itt dolgozom, ők is nekünk szurkolnak, és ma este Fradi-mezekben és sálakban jönnek ki az Espanyol stadionjába, hogy ezzel is biztassanak engem és a csapatot.

A mérkőzés:
Európa Liga, H-csoport, 1. forduló:
Espanyol — Ferencváros: 1-1 (0-1)
Barcelona, Estadi Cornellà-El Prat, 21:00. ~29.000 néző.
Vezette: Nikola Dabanović (asszisztensek: Djukić, Todorović; tartalékjv.: Bošković – montenegróiak)
Espanyol: D. López — J. López, Naldo, Espinosa, Didac Vilà (Pedrosa, 67.) — Melendo (Calleri, 56.), Marc Roca, Lozano, Vargas (Campuzano, 74.) — Granero, Wu Lei
kispad: Prieto, Victor Sánchez, Ll. López, Darder
vezetőedző: David Gallego
Ferencváros: Dibusz — Botka (Lovrencsics G., 66.), Blazic, Dvali, Heister — Haratin — Zubkov, Ihnatenko (Frimpong, 85.), Sigér, Nguen — Isael (Szihnyevics, 64.)
kispad: Gróf, Civic, Csonka, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gól: Vargas (60.) illetve J. López (10. – öngól)
Sárga lap: Ihnatenko (41.)
Mindent elárult az Espanyol hivatalos boltjának felirata: „Another Barcelona”, azaz egy másik Barcelona!
A város kisebbik klubjánál hozzászoktak, hogy százból kilencvenkilenc odalátogató turista Lionel Messire és társaira kíváncsi. Napközben felkerestük a több mint 119 éve alapított Espanyol mezeket, sálakat és egyéb klubrelikviát árusító boltját, s nem lepődtünk meg, egyetlen érdeklődő volt odabent, mint kiderült, ő is véletlenül – Barca-sálat keresett…
Pedig a „papagájoknál” is megvannak a szurkolói hagyományok, a nemzetközi színtérre 12 esztendő után visszatérő együttes tiszteletére csütörtökre Európa-liga-sálat készítettek, amelynek egyik felén az Espanyol, másikon a Ferencváros neve díszelgett.
A hangulatot azonban a magyarok teremtették meg: csütörtök este sokáig magyar énektől volt hangos Barcelona külvárosa. A zöld-fehéreket hétszáz drukker kísérte el, s négy órával a kezdés előtt a város egyik legforgalmasabb terén gyülekeztek. A látvány nagyszerű volt, s már a meccs előtt – majd a mérkőzés során is – kiderült, a Ferencvárosnak nemcsak a teljesítménye, fanatikus szurkolótábora miatt is helye van a csoportkörben.
A kezdés előtt rossz (szakmai) hírrel szembesülhettek a drukkerek, hiszen a sérüléséből felépülő csapatkapitány, Lovrencsics Gergő csak a kispadra ülhetett le. Szerhij Rebrov nem szeretett volna kockáztatni, így a védelem jobb oldalán Botka Endre kezdett, ő pedig eddig nem lépett pályára a csapat nemzetközi kupamérkőzésein. Az ukrán vezetőedző a hadrenden is változtatott, ezúttal mind a három védekező középpályását a kezdőcsapatba állította, Haratin mélységből, míg Sigér Dávid és Ihnatenko egy sorral előrébb szűrte a spanyol támadásokat.
És a húzás bejött!
A Ferencváros remek első félidőt produkált, több kidolgozott lehetősége volt, mint a hazaiaknak. A zöld-fehérek a masszívabb középpályának köszönhetően jól zárták le a területeket, s ha a kék-fehérek túljutottak rajtuk, a védelemből vetődött valaki önfeláldozóan a labda útjába. Noha az FTC kezdőcsapatában Haratin személyében egyetlen olyan labdarúgó volt, aki játszott már Európa-liga-csoportmérkőzést, egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek a csapat.
A kellő önbizalomnak persze az is jót tett, hogy a Fradi viszonylag hamar, a 10. percben megszerezte a vezetést, így csütörtök este Barcelonában feljegyezhettük, hosszú évek után ismét gólt lőtt a kisebbik európai kupasorozatban a Ferencváros. Legutóbb ugyanis 2004 decemberében a Hearts ellen 1–0-ra megnyert meccsen Rósa Dénes szerzett gólt csoportmérkőzésen – ezúttal öngól született, hiszen az amúgy jó ütemben érkező Tokmac Nguen elől Javi López úgy rúgta el a labdát, hogy az a saját kapujába került.
Amilyen jól kezdte az első félidőt a Ferencváros, olyan jól indult a második is, alig telt el néhány perc, Isael szabadrúgásból kis híján a kapuba emelt, az Espanyolt a léc mentette meg a góltól. Egy óra elteltével aztán furcsa góllal egyenlítettek a hazaiak, Miha Blazic egy könyöklést követően a földön feküdt, az argentin Matías Vargas kis túlzással fölötte átlépve fejelt kapura, majd passzírozta a labdát a gólvonalon túlra. A ferencvárosi játékosok reklamáltak, nem véletlenül, a belső védőjük a gól pillanatában már tíz másodperce feküdt elterülve a gyepen…
Egyértelmű volt, az egyenlítés lendületbe hozza az Espanyolt, a spanyolok lényegesen többet támadtak. A játék a hátralévő időben jobbára a Ferencváros térfelén zajlott, az FTC beszorult a kapuja elé, érkeztek a beadások jobbról, balról, de magyar csapat állta a sarat, és végül nagy bravúrt elérve, 1–1-es döntetlennel tért vissza a nemzetközi futball csoportkörös mezőnyébe.
Nyilatkozatok:
A mérkőzés után Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője úgy vélekedett, csapata az első tizenöt percben tökéletesen játszott, s az FTC megérdemelte az egy pontot.
„Ez nagyon erős mentális csata volt, főleg az első tizenöt percben tökéletesen játszottunk, és utána kellett jobban odatennünk magukat. Úgy gondolom, a szurkolók is örülhetnek, mert ez nagyon nehezen kiharcolt egy pont volt – vélekedett Rebrov a Sport Tv-nek. – Nekem, mint edzőnek, az a dolgom, hogy elhitessem a játékosokkal, hogy lehet itt keresnivalójuk. Olyan csapattal játszottunk, amely a La Ligában nagyon sokszor szerepelt, és úgy gondolom, hogy a gólig is nagyon jól tudtuk kontrollálni a mérkőzést.”
„A legtöbbeknek ez volt az első ilyen élményük, úgy gondolom, nagyon nagy koncentrációt kellett helyeznünk a védekezésre. Úgy vélem, otthon teljesen más mérkőzést tudunk majd játszani. Megérdemeltük az eredményt, megítélésem szerint a Dinamo Zagreb elleni tapasztalatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy képesek legyünk így védekezni, ami persze fárasztó is volt.”
Mint az a fradi.hu-n olvasható, az ukrán szakember újságírói kérdésre Isael lecserélésére, valamint arra is reagált, mennyire volt elégedett a játékosai magabiztosságával.
„Isael az előző hónapban csak néhány percet játszott, sokat dolgozott, de ma ennyi volt benne. Boldog vagyok, hogy mindent megtett a csapatért, de még nem százszázalékos. A magabiztosság a játék része. Az első részében a meccsnek, láttuk, hogy ez egy új tapasztalat a számunkra. Meg kellett őriznünk az eredményt egy nagyon erős csapattal szemben, amely kiválóan futballozott, jól kontrollálta a labdát, ezért nagyot kellett küzdenünk védekezésben. A második félidőben próbáltunk kontrázni, de az már kevésbé sikerült.”
Rebrov elmondta azt is, hogy a kapott gólnál ő sem látta pontosan, mi történt, még vissza kell majd néznie videón.
A mérkőzés után az FTC egyik legjobbja, Isael értékelt a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának.
Volt oka mosolyogni.
Egyébként is fülig ér a szája általában, most pedig aztán még szélesebb vigyorral szállt fel a Barcelonából a csapatot Budapestre repítő gépre. A brazil Isael egyértelműen az Espanyol elleni csütörtöki Európa-liga mérkőzés legjobbja volt, minden labdaérintése veszélyes volt, érezhető volt, hogy végre élvezi a játékot, az első félidőben olyan sarkazása volt, ami után még a spanyol szurkolók is csettintettek. Arról nem is beszélve, hogy a Ferencváros gólja előtt ő centerezte középre a labdát (melyet aztán Javi López az érkező Tokmac Nguen elől a saját kapujába lőtt), majd a fordulás után szabadrúgásból a kapufára tekerte a labdát.
Nem tudom, hogy ez volt-e a legjobb mérkőzésem, mióta itt vagyok a Ferencvárosban, de kétségtelen, jól ment a játék… – mondta a brazil csatár. – Szerhij Rebrov két-három nappal a mérkőzés előtt szólt, úgy készüljek, hogy a kezdőcsapat tagja leszek, így még koncentráltabb voltam. Tisztában voltam vele, milyen fontos mérföldkő az Espanyol elleni találkozó a klub életében, nagyon örülök, hogy jól sikerült a bemutatkozásunk a csoportkörében.”
A 31 esztendős támadó a második félidő elején kis híján kettőre növelte a zöld-fehérek előnyét, ám szabadrúgásánál nem volt szerencséje, és a labda a felső lécre, és nem a kapuba vágódott. De vajon lövésnek, vagy beadásnak szánta-e a szabadrúgást?

Úgy álltam a labda mögé, hogy mindenképpen erővel rúgom meg, hiszen ezek rendre veszélyesek – mondta Isael. – Ilyenkor úgy kell lőni a labdát, hogy az a kapu irányába menjen, és miután nagyobb ívben érkezett a kapu elé, végül a kapufán csattant a labda. Nem volt szerencsém… Nincs értelme azon bánkódni, mi lett volna, ha bemegy, és kétgólos előnnyel futunk neki a hajrának. Így is remek eredményt értünk el, hiszen pontot szereztünk az Espanyol otthonában.”
 A forduló gólja lehetett volna
A Fradi-gól mellett is volt számunkra a barcelonai Európa-liga mérkőzésnek egy igazán szívet-lelket melengető jelenete. A második félidő hetedik percében a mieink brazil légiósa, a bajnokságban épp eltiltását töltő Isael ballal egészen távolról, mintegy 33 méterről, jobbról szabadrúgásból parádés mozdulattal és mindenki számára váratlanul megcélozta a spanyol együttes kapuját. Az Espanyol hatalmas szerencséjére a labda végül a jobb oldali kapufán csattant. Kétség nem férhet hozzá: ha ez bemegy, a kupaforduló gólja lett volna, de a megmozdulás és a helyzetfelismerés így is nagy tapsot érdemelt, mint ahogy a Ferencváros remek játéka és az idegenbeli bravúros eredmény is.
J.A
A mérkőzést követően Szerhij Rebrov vezetőedző, és maga a játékos sem tagadta, erőállapota miatt kellett lecserélni, ami nem is csoda, hiszen hosszú hónapok óta nem játszott végig kilencven percet. A barcelonai mérkőzésen pedig különösen nagy volt az iram, az Espanyol az utolsó harminc percben kapuja elé szorította a magyar bajnokot. Isael az idei bajnokságban sérülése után augusztus végén a Puskás Akadémia ellen (4–1-re elveszített bajnokin) csereként 28 percet töltött a pályán, a Diósgyőr ellen (1–0-ra megnyert találkozón) pedig hiába volt a kezdőcsapat tagja, piros lapja miatt mindössze öt percet futballozhatott. Nem csoda, ha a dél-amerikai játékos csütörtök este elfáradt. „Régen játszottam mérkőzést végig, egyelőre nem vagyok százszázalékos állapotban. Alaposan elfáradtam, de ez ilyenkor természetes. A legfontosabb, hogy sikerrel kezdtük az Európa-liga csoportkörét, amiből erőt és önbizalmat meríthetünk. A mérkőzés előtt azt beszéltük a társakkal, próbáljuk meg kiélvezni, hogy ilyen mérkőzéseken léphetünk pályára, nos, úgy gondolom, ez csütörtök este teljes mértékben sikerült. Jól játszottunk, és pontot is szereztünk.”
www.fradi.hu - www.nso.hu - www.tempofradi.hu - Juhász Attila

Megjegyzések