Szinte 90 perc emberhátrány – így is győzelem

Isaelt az 5. percben kiállították, a Ferencvárosnak ennek ellenére még egy büntető kihagyása is belefért a DVTK ellen. A szinte a teljes mérkőzést emberhátrányban töltő Ferencváros 1–0-ra nyert odahaza a tabella utolsó helyére süllyedő Diósgyőri VTK ellen a labdarúgó NB I 5. fordulójának záró mérkőzésén.

Nyilatkozatok: 
 Szerhij Rebrov: — Felfokozott hangulatban van a csapat és a szurkolók is, hiszen sikerült elérnünk a nagy célunkat, bejutottunk az Európa Liga csoportkörébe. Mindemellett természetesen nem szabad megfeledkezni a bajnokság kihívásairól is, ahol ugyanolyan lelkesedéssel fogunk harcba szállni, mint eddig, hiszen ugyanolyan fontos ez a sorozat, mint a ránk váró EL. A cél a Ferencvárosnak nem lehet más, mint a végső győzelem, ebben a mentalitásban kell pályára lépni minden bajnokin. Úgy érzem, nagy erőt adhat a folytatásra a csütörtöki győzelem. Gólzáporos mérkőzéseket játszottunk tavaly a DVTK-val, kétszer is négyet, egyszer pedig hetet lőttünk nekik, így biztos bennük lesz a bizonyítási vágy. Nekünk persze csak a saját dolgunkra kell koncentrálnunk, és otthon, hazai közönség előtt három pontot kell szereznünk. Természetesen várhatóak változtatások a kezdőcsapatot illetően, de ez normális, amikor egy együttes több fronton is helyt áll, és heti kétszer is pályára lép. Mindig az játszik, aki a legjobb formában és állapotban van. Bő keretünk van, mindenki egyenlő értékű tagja a csapatnak, így minden adott ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el.

Fernando Fernández: — Három vesztes mérkőzés után a legfontosabb célunk, hogy megszakítsuk a negatív sorozatot. Ha három pontot tudnánk szerezni, az nagyszerű lenne, ha egy pontot, az is jó, de mindenképpen olyan teljesítményt kell nyújtanunk, amire építeni tudunk majd. A Ferencváros kerete olyan erős, hogy két csapatot is ki tudna állítani és mind a kettő esélyes lenne a bajnoki címre, de úgy érzem, hogy a játékosok készen állnak a mérkőzésre. Megértem a szurkolókat. Amióta itt dolgozom, a szurkolókra mindig számíthatott a csapat. Mindig támogattak, és mindenhová elkísértek bennünket. A klubnak három nagyon fontos pillére van jelenleg, az egyik a történelem (a két Magyar Kupa győzelem), amire büszkének kell lenni, a másik a fiatal labdarúgók, akikkel foglalkozni kell, mert ők a klub jövője, a harmadik pedig a szurkolótábor, mert a diósgyőri drukkerek teszik – a többi magyar csapattal összehasonlítva – különlegessé a klubot. Nagyon fognak hiányozni. Hétről-hétre magasabb szinten teljesítettek, mint mi a pályán. Rendkívül fontos, hogy visszatérjenek, de erre csak egy recept van, jobb eredményeket kell elérni.
A mérkőzés:
Ferencváros — DVTK: 1-0 (1-0) Groupama Aréna, 8.055 néző. Vezette: Bognár Tamás (asszisztensek: Kóbor, Szalai; alapvonali jv.: Farkas Á., Szőts; tartalékjv.: Vígh-Tarsonyi) Ferencváros: Dibusz — Botka, Blazic, Dvali, Civic — Ihnatenko — Isael, Sigér (Haratin, 86.), Bőle (Varga R., 79.), Zubkov (Frimpong, 90+1.) — Szihnyevics kispad: Gróf, Lovrencsics G., Boli, Nguen vezetőedző: Szerhij Rebrov
DVTK: Danilovic — Brkovic, Karan, Tamás M. — Márkvárt, Szabó B. (Tóth B., 65.) — Sesztakov, Hasani (Korbély, 89.), Prosser, Vági (Polgár, 7.) — Tabakovic kispad: Bukrán, Bacsa, Zsolnai, Ternován vezetőedző: Fernando Fernández Gól: Szihnyevics (37.) Sárga lap: Zubkov (30.), Botka (55.), Bőle (60.) illetve Tamás M. (30.), Sesztakov (58.), Tabakovic (80.) Kiállítva: Isael (5.)

Mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy eseménytelenül – unalmas passzolgatással – kezdődött volna a találkozó. Kis túlzással be sem melegedtek a csapatok, Olekszandr Zubkov az első formás támadás végén máris telibe találta a kapufát, hogy aztán ijesztő jelenet játszódjon le a gyepen. A kipattanó labdára rácsapó, menteni igyekvő Vági András lábára Isael durván rátartott, a védő combján felszakadt a bőr, a közelben álló játékosok azonnal intettek a pálya szélén álldogáló mentősöknek, siessenek, segítségre van szükség: a diósgyőri játékos combján – közel a lágyékához – a felszakadt bőr alatt az izom is látszódott. Kórházba azonban nem kellett vinni a futballistát, a diósgyőri csapatorvos sebész, így az öltözőben összevarrta a sebet…
Ami a mérkőzést illeti: a Szerhij Rebrov által megálmodott forgatókönyv percek alatt átíródott, hiszen a Ferencvárosnak kilenc mezőnyjátékossal kellett futballoznia. Emberhátrány ide, kevesebb hazai futballista oda, a zöld-fehérek továbbra is irányították a játékot, nem volt észrevehető, hogy valakit kiállítottak a csapatból.
A miskolciak szinte ki sem jöttek a térfelükről, különös ezt leírni, de a Diósgyőr erejéből az első negyvenöt percben egyetlen komoly támadásra sem futotta…

Védekezett, harcolt a miskolci együttes, de érezhető volt, csak idő kérdése, mikor szerzi meg a vezetést a Ferencváros. A hazaiaknál Bőle Lukács tizenegyest rontott, ám a szünet előtt mégis bepréseltek egy gólt a vendégek kapujába, Mikalaj Szihnyevics a legfőbb erényét villantotta meg, jókor volt jó helyen, és közelről a hálóba belsőzte a labdát. A hét közben a litván Suduva kiejtésével az Európa-liga csoportkörébe jutó Ferencváros könnyedén hozta le az első félidő.
A diósgyőrieknél Tajti Mátyás keretben sem volt a vasárnapi mérkőzésen, ami már csak azért volt meglepő, mert a játékos eddig mind a négy bajnoki mérkőzésen a kezdőcsapatban kapott helye, úgy tudjuk, Lengyelországba igazolhat, de olyan pletyka is keringett vasárnap a Groupama Arénában, amely szerint az ifjú érkezik az Üllői útra, érte pedig a portugál Rui Pedrót adják a zöld-fehérek.
Hogy a fordulás után Fernando Fernández miért nem változtatott valamit a taktikán, nagy kérdés, hiszen miközben csapata hátrányban volt, emberelőnyben futballozhattak, mégis maradt az ötvédős rendszernél, és szinte semmit nem kockáztatott.
Ennek az lett a vége, hogy a szünet után sem nagyon jutottak el a vendégtámadók Dibusz Dénes kapujáig, és továbbra is azt történt a pályán, amit a zöld-fehérek szerettek volna. A hazaiak az előny tudatában türelmesen járatták a labdát, alighanem úgy voltak vele, tíz emberrel nekik megfelel ez az eredmény, és egészen a hajráig Szerhij Rebrov sem nyúlt bele a csapatba cserékkel. A vendégeknek csupán a lefújás előtti percekben akadtak helyzeteik – két komoly is –, ám a szerencse nem állt melléjük.
A Ferencváros fontos mérkőzést nyert meg – az emberhátrány ezúttal nem volt hátrány…


www.tempofradi.hu

Megjegyzések