Bevettük Moszkvát!

Micsoda győzelem, csodás este! A CSAPAT nyerni tudott Moszkvában!

Dibusz Dénes ihletett formában védett az egész mérkőzésen, a csereként beálló Varga Roland betalált a hajrában.
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 3. fordulójában a Ferencváros a CSZKA Moszkva, az Espanyol a Ludogorec otthonában nyert 1–0-ra.


Nyilatkozatok:
„Az eddigi két vereség miatt nagyon meghatározó lesz az a két mérkőzés, amelyet a CSZKA Moszkva a Ferencvárossal fog játszani az Európa-liga csoportkörében” – jelentette ki Viktor Goncsarenko, az orosz labdarúgócsapat vezetőedzője szerdai, moszkvai sajtótájékoztatóján.
A CSZKA csütörtök este az orosz fővárosban fogadja az FTC-t, majd november 7-én Budapesten játszik.
„A Ferencváros elleni meccsek meglátásom szerint jelentősen befolyásolják a csoport sorsát. Figyelembe véve, hogy két mérkőzést elveszítettünk, ez a két összecsapás meghatározó lesz – nyilatkozott az orosz gárda trénere.
„Az együttes jó hangulatban készül”– tette hozzá.
Goncsarenko elmondta, hogy elemezték az FTC nemzetközi és hazai bajnoki találkozóit, és megfigyelésük szerint a magyar csapat stílusát a labdatartás, az építkező támadás jellemzi, ritkák a hosszú passzok. A vezetőedző úgy véli, ebből a szempontból a Ferencváros hasonlít a másik két csoportriválisra, a Ludogorecre és az Espanyolra.
A szakember kiemelte: a magyar együttesben sok a légiós, és a középpályát ukrán játékosok határozzák meg. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Fradi edzőjével, Szerhij Rebrovval még nem találkozott, a csütörtöki nap jó alkalom lesz a megismerkedésre.
Saját alakulata taktikájáról Goncsarenko úgy fogalmazott: a CSZKA nem kíméli majd magát, kezdeményezni fog, ha lehet, már az ellenfél térfelén. Mint mondta, a céljuk egy korai gól, mert annak nagyon fontos lélektani hatása lenne.
Szerhij Rebrov többször is hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy csapatában túlságosan kevés az olyan labdarúgó, aki megfelelő rutinnal bírna nemzetközi szinten is. Ezen kevés játékos közé tartozik Ihor Haratin, aki korábban szerepelt már az Európa-ligában. A Ferencváros vezetőedzőjének véleménye mellett kíváncsiak voltunk arra is, honfitársa, az ukrán védekező középpályás szerint mennyi időre van szüksége egy futballistának, míg megszokja a nemzetközi színtéren elvárt ritmust.
– Mikor járt legutóbb Moszkvában?
– Régen… Nem is emlékszem rá – válaszolta Szerhij Rebrov, az FTC mestere.
– Milyen emlékei vannak a fővárosról, hiszen korábban mégiscsak az orosz élvonalban is futballozott?
– Tény, Oroszországban hagytam abba a profi labdarúgást, sőt a Rubin Kazannyal bajnoki címet is ünnepelhettünk. Nagyszerű időszak volt, de régen volt. Ez a stadion például, ahol csütörtökön pályára lépünk, még nem is létezett. Most azonban más feladatok állnak előttem, minden idegszálammal a Ferencváros sikereire fókuszálok.
– A védelemben akadnak problémái, hiszen a hétvégén Botka Endre volt kénytelen belső hátvédet játszani. Javult valakinek az állapota a hátsó alakzatból?
– Nem titok, tényleg vannak problémáink hátul. A jó hír, hogy Lasa Dvali csütörtökön – ha minden jól alakul – visszatérhet a csapatba.
– Ifjabb Szergej Kuznyecovval beszélt a moszkvai tapasztalatairól?
– Természetesen jól ismerőm őt, és édesapját is, aki legendája volt a Ferencvárosnak. Tudok róla, hogy a közelmúltban a Szpartak Moszkva szakmai stábjában dolgozott. Ha a Szpartak lenne az ellenfelünk, más lenne a helyzet, biztosan felhívtam volna. De így nem láttam fontosnak, inkább a saját stábomban bízom, az ő meglátásaikra támaszkodtam.
– Mire számít a moszkvaiaktól?
– A CSZKA-t senkinek sem kell bemutatni. Korábban a Bajnokok Ligájában szerepelt rendszeresen, idén kénytelen beérni az Európa-ligával. Remek csapatról van szó, intenzív futballt játszik, határozottan szerzi meg a labdákat, a középpályája és a szélső védői pedig villámgyorsan zárkóznak fel a támadásokhoz. Nem lesz könnyű feltartóztatni őket.
– Meglepte, hogy a CSZKA egyetlen pontot sem szerzett eddig a csoportban?
– Csalóka eredmények voltak eddig. A Ludogorectől ötöt kapott, és az Espanyol elleni vereség is furcsa volt, a spanyolok alig támadtak, mégis szereztek két gólt. A mai labdarúgásban apróságok döntenek, végig koncentrálni kell, számunkra is fontos lesz, hogy egyetlen pillanatra se lankadjon a figyelmünk.

A mérkőzés:
Európa Liga, H-csoport, 3. forduló:
CSZKA Moszkva — Ferencváros: 0-1 (0-0)
Moszkva, 18:55. ~20.000 néző.
Vezette: Pavel Orel (asszisztensek: Blažej, Kříž; tartalékjv.: Pechanec – csehek)
CSZKA Moszkva: Akinfejev — Karpov, H. Magnússon, Gyivejev — M. Fernandes, Obljakov, Vlašić, Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Kucsajev (Bistrović, 61.) — Csalov, Sigurdsson (Bijol, 80.)
kispad: Pomazun, Nishimura, Gogoua, Šarlija
vezetőedző: Viktor Goncsarenko
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Botka, Civic — Haratin — Zubkov (Dvali, 89.), Sigér, Ihnatenko, Nguen (Varga R., 84.) — Boli (Isael, 72.)
kispad: Gróf, Priskin, Csonka, Skvarka
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gól: Varga R. (86.)
Sárga lap: Bistrović (78.), H. Magnússon (90+2) illetve Sigér (74.), Haratin (90+2.), Ihnatenko (90+2.)
Az oroszok már délután erődemonstrációt tartottak.
A világ minden tájáról ide özönlő turisták sétáltak a Vörös téren, amikor egyszer csak öblös hang szólalt meg a mikrofonokból, felszólítva a kedves népet, minél hamarabb hagyják el a területet. Az egyik, Hollandiából érkező házaspár háborús készültségre gyanakodott, telefonjaikkal még gyakrabban kezdtek kattintgatni, s kiderült, valóban hadgyakorlatféle következik. A Vörös tér az oroszokra jellemző fegyelmezettséggel ürült ki, nem telt bele öt perc, a több futballpályányi terület üresen ásítozott, hogy aztán zöld egyenruhás katonaosztagok foglalják el. Az egyik helyitől megtudtuk, a hadsereg a november 4-ei Egység napja nevet viselő nemzeti ünnepre, az ott szokásos felvonulásra gyakorol.
Ekkor a környező utcákban egyre gyakrabban lehetett magyar hangokat hallani: volt, aki már hétfőn az orosz fővárosba érkezett, mások csupán a találkozó előtti napon futottak be Moszkvában. Noha tíz Celsius-fok sem volt, a ferencvárosi szurkolók közül többen rövid ujjú pólóban üldögéltek a kávézóban – a belső melegítés megtette hatását, éppen akkor koccintottak vodkával. A gyors városnézés után délután aztán mindenkinek iparkodnia kellett a CSZKA Aréna irányába, hiszen a stadion a belvárostól több mint húsz kilométerre található, a taxi hiába olcsó, ha a dugóban képtelenség haladni, a metró pedig kis túlzással labirintushoz hasonlít, nehezebb a mélyben kiigazodni, mint egy konyhaszekrény cirill betűs összeszerelési útmutatóján.

A kezdőcsapat kijelölésekor Szerhij Rebrovnak sem volt könnyű dolga, hiszen azt a CSZKA-t kellett feltartóztatni, amely két kör után pont nélkül állt a csoport utolsó helyén: elméletben az oroszok elsöprő rohamokra, magabiztos győzelemre készültek, hiszen hiába a rossz rajt, nem tettek le a csoportból való továbbjutásról. Ennek megfelelően kezdtek a hazaiak, többet birtokolták a labdát, és nyomás alatt tartották a magyar bajnokcsapat védelmét, Dibusz Dénest viszonylag gyorsan bemelegítették, mégsem volt teljesen kilátástalan a mérkőzés. Az ellentámadásokból Franck Boli és Nguen Tokmac többször is zavarba hozta a hazaiak hátsó alakzatát, egyszer-kétszer átjátszották a védőket, az egyik ilyen villámgyors ellencsapás végén Nguen kis híján megszerezte a vezetést.
Csakhogy támadásban maradt a CSZKA.
A zöld-fehérek a találkozó ezen szakaszában túlságosan behúzódtak a kapujuk előterébe, félő volt, hogy a nagy nyomást nehéz lesz kibírni, hiszen az oroszok egyre-másra dolgozták ki a lövőhelyzeteket, ziccereket. Ment előre a hazai csapat, érezhető volt, hogy még a szünet előtt szerettek volna mindenképpen előnyhöz jutni, szerencsére nem jött össze nekik. A Fradi megúszta ezt az időszakot kapott gól nélkül, hol egy bevetődő védő, hol Dibusz segített ki, egyszer a kapufa volt a zöld-fehérekkel – a moszkvaiak csak az első félidőben tizennégyszer próbálkoztak gólszerzéssel.
A forgatókönyv a második félidőre sem sokat változott, de kit érdekelt ez, annak fényében főleg – és ennyit ugorhatunk is előre az időben –, hogy a lefújás előtti percekben a türelmesen, elszántan védekező Ferencváros az egyik ellentámadás és mesteri összjáték után megszerezte a vezetést!
Hiába támadott többet a hazai csapat, hiába birtokolta többet a labdát, és hiába próbálkozott szinte mindenhonnan lövésekkel, gólt a Fradi szerzett.
A fordulás után ugyanis a zöld-fehérek okosabban, türelmesebben járatták a labdát, igaz, az oroszok lendülete is kitartott. A vendéglátók a bal oldalon próbálkoztak többet, Lovrencsics Gergőnek meggyűlt a baja a labdát rá lendületből hozó támadókkal, a kapu előtt tömörülő védők – köztük leginkább Miha Blazic – többször is az utolsó pillanatban mentettek. Ám a társaknak nem csak az ő vállát kellett veregetniük, ahogy azt a nemzetközi kupában megszokhattuk, Dibusz ezúttal sem unatkozott a gólvonalon, többször is nagyot kellett védenie.
Ahogy Szerhij Rebrov a találkozó előtt hangsúlyozta, döntő jelentőségű lesz, hogy a figyelem ne hagyjon ki, és szerencsére a hátvédek koncentrációjával nem volt gond, ráadásul a végére pedig ugyebár érkezett a csodacsere, Varga Roland, aki két perccel pályára küldése után a győzelmet jelentő találatot szerezte.
Fáradtak a csapatok, egyedül az orosz szurkolók lelkesedése nem lankadt, hiába volt hűvös, több százan is félmeztelenre vetkőztek a kapu mögötti szektorban, és úgy buzdították csapatukat. Hiába… A Ferencváros óriási bravúrt elérve szerzett három pontot a CSZKA otthonában, a spanyol Espanyol elleni idegenben elért 1–1-es döntetlent követően immár négy pontja van a csoportban. Arról se feledkezzünk meg, hogy a csoportkörben egy győzelem több mint félmillió eurót ér, ami igencsak jelentős összeg. Mint ahogyan az is értékes tétel, hogy a Ferencváros legutóbb tizenöt évvel ezelőtt, a skót Hearts ellen nyert mérkőzést a csoportkörben – ez a bravúr tehát régen várt jutalom volt a magyar klubnál.
Az oroszok pedig szerencsére csak a Vörös téren tartottak demonstrációt – a CSZKA Arénában az erő a magyar bajnokkal volt. 0–1
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol 3 2 1 4–1 +3 7
2. Ludogorec 3 2 1 8–2 +6 6
3. FERENCVÁROS 3 1 1 1 2–4 –2 4
4. CSZKA Moszkva 3 3 1–8 –7 0
További képek: fradi.hu (itt és itt), nso.hu, Sportfotók
Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője:
– Elöl Nguen és Boli nagyon jól megértette egymást, némiképp emlékeztetett egy bizonyos Rebrov, Sevcsenko párosra.
– Egy másodpercig sincs így. Mi Andrijjal éveken keresztül játszottunk együtt, igazán jól ismertük és megértettük egymást. Ma Nguen és Boli is jó munkát végzett, keményen dolgoztak a csapatért.
– Kezdhetünk gondolkodni a továbbjutásról?
– Nem. Lépésről lépésre kell továbbra is haladnunk. Azt mondtam a játékosoknak a meccs előtt, mutassunk az embereknek valamit, amiről emlékeznek majd a Ferencvárosra a mérkőzés után. Szerintem a CSZKA most már biztosan emlékezni fog ránk. Ma még ünnepelhetünk, de csak kicsit, mert vasárnap már fontos bajnoki vár ránk.
Viktor Goncsarenko, a CSZKA vezetőedzője:
– Nagyon csalódottak?
– Mit mondhatnék?! A helyzeteink nekünk is meg voltak, mégis az ellenfél győzött. Ugyanaz volt a problémánk, mint az utóbbi időben szinte mindig. Az első félidőben jól játszunk, rengeteg helyzetet alakítunk ki, hiába… Mindet elpuskáztuk. A fordulás után pedig szokás szerint visszaesett a játékunk.
– Mégis miért?
– A gyorsaságot és a kapkodást nem szabad összekeverni. Sokszor sajnos kapkodtunk a második félidőben, aminek az volt az eredménye, hogy a Ferencvárosnak több lehetősége volt az ellentámadásokra. Ki is használta ezt.
– Miért hagyták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket?
– Jó kérdés. A játékosoknak az adott pillanatban kell dönteniük, a futball ebből a szempontból pszichológiai játék is, más meccsen kapura rúgni, mint edzésen. Nem vicc, van úgy, hogy egy játékos tétmérkőzésen nagyobbnak látja a kapust, és kisebbnek a kaput. Ez sajnos ilyen.
Varga Roland (…) a lefújást követően elmondta, csak arra koncentrált a gólja előtt, hogy ne hibázzon, illetve beszélt a mellőzöttségéről is.
– Milyen érzés volt?
– Még most is kiráz a hideg… – mondta néhány perccel a lefújást követően a Nemzeti Sportnak Varga Roland, a Ferencváros győztes góljának szerzője. – Amikor láttam, hogy jön középre a labda, csak arra figyeltem, ne hibázzak. A gólörömnél ráadásul éppen ott volt előttem a Fradi-tábor, először hozzájuk szaladtam, csak utána indultam a kispadunk irányába.
– Olekszandr Zubkovnak megköszönte a gólpasszt?
– Még ott a pályán, de később az öltözőben is vállon veregettük egymást. Örülök neki, hogy látta, érkezem középen, nem volt nehéz dolgom, közelről kellett a kapuba passzolnom a labdát.
– Szerhij Rebrov is gratulált?
– Igen. Ő is megveregette a vállam az öltözőben, a többiek pedig ugrattak, szórakoztak velem, de ezen az estén ez volt a sorsom. Édes teher volt ez. A lényeg, hogy remek estét szereztünk magunknak és a szurkolóinknak. Azt se feledjük, mi már azzal elértük a célunkat, hogy bejutottunk a csoportkörbe. Minden megszerzett pontnak örülünk, nagyot melóztunk a CSZKA ellen, kőkemény mérkőzés volt.
– A szakmai stáb mit kért öntől a pályára küldése előtt? Lőjön egy gólt?
– Ez így nem hangzott el. Nulla nulla volt az eredmény, úgy voltunk vele, idegenben az egy pont sem lenne rossz eredmény, mégis csak a CSZKA Moszkva otthonában játszottunk. Szerhij Rebrov azt kérte tőlem, a két felfutó szélső védőjüket felügyeljem, de azt hiszem, aligha bánja, hogy végül győztes gólt is szereztem.
– Tudom, nem szeret róla beszélni, mégis felteszem a kérdést: hogyan éli meg válogatott játékosként, hogy csupán csere a Ferencvárosban?
– Tényleg nem szeretek erről beszélni. Eddig is csináltam a dolgom, ezután is fogom. Meglátjuk, a jövőben mennyi játéklehetőséget kapok. Egy biztos, rossz szót nem lehet rám szólni, az edzéseken mindent beleadok. Elismerem, nehéz helyzet az enyém, de valahogy mindig motiválom magamat. Ezután is ezt fogom tenni. Nem vagyok reklamálós, asztalra csapós típus, teszem a dolgom, és bízom benne, minél többet játszom majd.
– Három kör után négy pontjuk van a csoportban. Gondolta volna?
– Hazudnék, ha azt mondanám, erre számítottam. Némileg felborítottuk a csoportot, hiszen döntetlent játszottunk az Espanyol otthonában, most pedig győztünk Oroszországban. Négy pontot szereztünk három mérkőzés alatt, ez azért nem rossz eredmény. Meglátjuk, mire lesz elég, stresszelni biztosan nem fogunk ezen, élvezzük, hogy itt lehetünk a csoportkörben.
A bravúrok sorát bemutató Dibusz Dénes nem csalódott, pontosan az történt, amire számított: alaposan megdolgoztatták az oroszok támadói.
„Sok dolgom volt, várható is volt, hogy itt, Moszkvában nem fogunk unatkozni. Nem is baj, mert kicsit hűvös volt, így legalább mozgásban voltam végig… Nagy munka volt, nagyon örülünk neki, hogy végre sikerült három pontot szereznünk. Az előző mérkőzés a Ludogorec ellen nagyon nem úgy alakult, ahogy terveztük, de bízom benne, hogy ez most hatalmas fordulópont lesz a csapat játékát és mindent egybevéve. Nagyon bízom benne, hogy a siker akkora löketet fog adni mindenkinek, hogy az ősz hátralévő mérkőzéseit ebből a meccsből merítve sikeresen zárjuk majd.”
„Mindenki tudja, hogy ilyen szintű csapatok ellen szükség van a szerencsére, a kapus, a védők, a középpályások és a csatárok jó teljesítményére, az extrára, így lehet jó eredményt elérni. A CSZKA élet-halál mérkőzésként fogta fel a mai meccset, erre fel voltunk készülve, tudtuk, hogy erősen fog kezdeni. Volt is egy nagy ziccerünk az elején, sajnos nem találtunk kaput, de végig jól zártunk, talán ha két ziccerük volt, illetve lövéseik a tizenhatos környékéről. Jól tömörültünk, próbáltuk zárni a területeket – nyilván ez nagyon nehéz volt, pontosan játszottak, jó tempóban. Szerencsére a végén sikerült begyötörnünk a győztes gólt, jók voltak a vezetőedző cseréi, hiszen két játékos is nagy szerepet játszott a gólban. Mindenki – akár öt, akár nyolc percet játszott – hozzátette, amit kellett; nagy sikert arattunk” – mondta Dibusz Dénes a Sport Tv-nek a CSZKA Moszkva–Ferencváros mérkőzés után.
* * *
Az orosz újságok a moszkvaiak pocsék helyzetkihasználását és a rutinos kapust, Igor Akinfejevet hibáztatják a CSZKA Moszkva Ferencvárostól elszenvedett vereségéért. Több lap is kiemeli, az orosz klubok eheti kudarcainak komoly következménye lehet a 2021–2022-es európai kupaidényre nézve; miközben szinte biztosra veszik, a CSZKA számára a csoportkör jelenti majd a végállomást az Európa-liga jelenlegi kiírásában.
„A CSZKA-t ismét megalázták Európában. A Ferencváros elleni vereség – akinek az erdélyi Kolozsvárral a legkisebb a koefficiense az Európa-liga csoportkörében – szégyen. Horrorisztikus este volt, amit csak kicsit tesz fényesebbé a Krasznodar 2–0-s sikere a Trabzonspor ellen Törökországban. De csak egy kicsit” – írja a sport-express.ru.
„Az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában a CSZKA saját pályáján, több gólhelyzettel 1–0-s vereséget szenvedett a magyar Ferencvárostól. Így pont nélkül áll, s a klub szinte minden esélyét elvesztette az egyeneskieséses szakaszra – holott a sorsoláskor úgy tűnt, legrosszabb esetben is a második helyre számíthat” – olvasható a kommersant.ru-n.
A sport24.ru szerint a Ferencváros nem volt különösebben taktikus ellenfél, de Tokmac Nguen sebessége így is komoly problémát jelentett a moszkvai védőknek. A vereséget pedig a csapat rutinos kapusának, Igor Akinfejevnek a nyakába varrják. „Meccsről meccsre látszik, Akinfeev egyre kevésbé hiányozna a kapuból” – írja a sportportál.
Az egyik legnagyobb napilap, a Izvestiya egyetlen bekezdéssel tudja le a katonaklub vereségét: tényszerűen közli az eredményt, s megjegyzi, a kudarcnak hosszú távon is súlyos következményei lehetnek az orosz labdarúgásra, az eddigi eredmények miatt ugyanis az UEFA együtthatóknál Portugália megelőzte Oroszországot – előbbi jelen állás szerint hat, utóbbi öt csapatot indíthatna Európába a 2020–2022-es évadban.
„0–1 – a játék képének nem feltétlen megfelelő eredmény, de a CSZKA csak magát hibáztathatja. Rengeteg helyzetet puskázott el, míg a Ferencváros a kevésből is ki tudott használni egyet. A hadsereg férfiai alighanem eltemethetik a továbbjutással kapcsolatos minden reményüket” – fogalmaz a Komsomolskaya Pravda.

„A CSZKA kudarcot vallott Európában. Habár az elmúlt évek leggyengébb csoportjába került, nem úgy néz ki, hogy képes lenne megnyerni azt – sőt, az első három meccsét mind elbukta. Az még rendben van, hogy a spanyol Espanyol győzni tudott, még ha a bajnokságában gyengélkedik is, de a bulgáriai, Ludogorec elleni szégyenletes vereség után most itt az újabb kudarc, a dicsőséges múltú, ám napjainkban már jóval szerényebb Ferencváros tudta legyőzni a CSZKA-t hazai pályán. Ez már több a soknál” – kezdi a meccsről szóló beszámolóját a Moskovskij Komsomolets sportrovata, amely aztán felteszi a kérdést, „ki a bűnös?”, és hosszasan elemzi az orosz(országi) játékosok kapu előtti dekoncentráltságának lehetséges okait, valamint fizikális hiányosságaikat.
„Hiába próbált cserékkel frissíteni a CSZKA, ez a mérkőzés hajrájában nem jött be. Épp ellenkezőleg, Rebrov nyúlt remekül a csapatához, beküldve Isaelt és Varga Rolandot, akik végül kulcsszerepet játszottak a győztes gól megszerzésében. Ez az európai kupahét az orosz klubok számára rendkívül rossz irányt vett, sem a Lokomotiv, sem a Zenit, sem a CSZKA nem tudott pontokat szerezni. A katonacsapatnak három forduló után nulla pontja van, a továbbjutás pedig már csak elméleti esélynek tűnik, különösképpen azért, mert a hátralévő három mérkőzéséből kettőt is idegenben játszik” – összegez a Sovetsky Sport.
www.tempofradi.hu - www.nso.hu
Megjegyzések