Budapest Zöld-Fehér!

 Győzelem a derbin! - Megdőlt a klubrekord!

Egyetlen gól döntötte el a 19 ezer néző előtt rendezett derbit, a vendég újpestiek csak kapufáig és helyzetekig jutottak.

Franck Boli találatával a Ferencváros legyőzte az Újpestet a labdarúgó NB I 9. fordulójának záró mérkőzésén. A két szurkolótábor igencsak kitett magáért, a hazai csapat a szerencsének is köszönheti a győzelmét.


Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov: — A legfontosabb, hogy senki nem sérült meg az utóbbi napokban, így a válogatott szünetben a regenerációra és a taktikánkra tudtunk koncentrálni. Számunkra ez most a legfontosabb, hiszen nehéz mérkőzések várnak ránk. Természetesen tudjuk, hogy az Újpest elleni meccs kiemelten fontos a klubnak és a szurkolóinknak is, a játékosok is értik, hogy az Újpest ellen nem csupán a három pont megszerzéséről van szó. Ez egy derbi, ami a futballistáknak és a szurkolóknak is nagyon fontos. Intenzív, erős támadójátékra számítok az Újpesttől, de hazai pályán leszünk, szóval szombaton nem lehet más a célunk, mint a győzelem. Otthon minden esetben a saját játékunkra kell koncentrálni. Az Újpest jó csapat, de mi felkészültünk arra a fajta játékra, amit képvisel.
A mérkőzés:
Ferencváros — Újpest: 1-0 (1-0)
Groupama Aréna, 19:30. 18.759 néző.
Vezette: Bognár Tamás (asszisztensek: Vígh-Tarsonyi, Szécsényi; alapvonali jv.: Erdős, Zierkelbach; tartalékjv.: Király)
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Botka, Civic — Sigér, Haratin — Zubkov, Isael (Skvarka, 61.), Nguen (Ihnatenko, 70.) — Boli (Szihnyevics, 89.)
kispad: Gróf, Bőle, Csonka, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Újpest: Banai — Pauljevic, Heris, Ristevski, Balázs B. — Sankovic (Szakály P., 75.) — Nwobodo, Onovo, Zsótér (Bjarnason, 75.), Simon K. (Koszta, 83.) — Feczesin
kispad: Pajovic, Rácz B., Kovács L., K. Mészáros
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic
Gól: Boli (23.)
Sárga lap: Botka (53.) illetve Nwobodo (18.), Onovo (27.)

Végre futballhangulat!
Persze erre számítani lehetett…
Ha a Ferencváros és az Újpest találkozik, még mindig megtelik az aréna, függetlenül attól, miként szerepel a két csapat a bajnokságban.
Két órával a mérkőzés előtt már alig lehetett mozogni a Groupama Aréna környékén, a stadion sarkában található sas körül rengetegen álltak – sokan oda beszélik meg a találkozót az ismerősökkel. Közben az Albert Flórián utat minden irányból lezárták, és többtucatnyi rohamrendőr biztosította az Újpest-szurkolók zavartalan bejutását a nekik kijelölt szektorba. Már akkor dübörgött a lelátó, amikor Banai Dávid kikocogott a teljesen üres gyepszőnyegre melegíteni, néhány perccel később érkezett Dibusz Dénes, őt dübörgő vastapssal fogadták a zöld-fehérek. Még fél óra volt a kezdésig, amikor a lila-fehérek a 2010-es, 6–0-s újpesti sikerrel zárult meccsre emlékeztették az ellenfél szurkolóit – hogy aztán mind a két oldal látványos élőképpel fogadja a kezdésre kivonuló csapatokat. Lilában ragyogott a vendégszektor, az újpesti szurkolók a fejük fölé tartott papírlapokkal látványosan visszaverték a stadion fényeit, míg a Fradi B-középben a Csillagok háborújából ismert Yoda-mester tűnt fel hatalmas molinón azzal az üzenettel: „Az erő velünk van”.
Már a kezdés előtt kiderült, hogy fejtörést okozhatott a belső védő pozíciója Szerhij Rebrovnak: Otigba Kenneth és Abraham Frimpong után Lasa Dvali is megsérült, így Miha Blazic mellett Botka Endre került ebbe a pozícióba. A túloldalon – ahogy az már kiderülhetett – továbbra is Banai Dávid állt a kapuba, és az előző mérkőzéseken rendre a cserepadon ülő Zsótér Donát is ott volt a kezdőcsapatban, a csapatkapitány, Litauszki Róbert, valamint a balhátvéd Dzenan Burekovic viszont sérülés miatt nem léphetett pályára.
Azt nagyon hamar igazolhatta volna a Ferencváros, hogy az erő ezen a mérkőzésen tényleg vele van, hiszen a brazil légiós, Isael húsz másodperc elteltével máris lövőhelyzetbe került, de Banai vetődve ki tudta ütni a labdát – jó, tempós kezdés volt ez. A zöld-fehérek a megszokott 4–2–3–1-es hadrendben vették fel a küzdelmet. Az Újpest négy védővel, egy szűrővel és a Feczesin Róbert mögött helyezkedő négy középpályással állt fel, és alighanem az volt Nebojsa Vignjevics célja, hogy a pálya középső részén stabilizálja együttesét, és ott semmiképpen se alakíthassanak ki létszámfölényes helyzetet a házigazdák. Ha a vendégek elvesztették a labdát s nem tudták azonnal visszaszerezni, azonnal valamennyi mezőnyjátékos visszahúzódott a saját térfelére, sokszor még Feczesin Róbert is az újpesti térfélen állomásozott, lezárva a zöld-fehérek előtt minden, az újpesti kapu felé vezető területet. Ám nem csupán védekezésből állt a lilák futballja, mert az első veszélyes helyzet az FTC kapuja előtt adódott: Simon Krisztián lehetőségénél Dibusz Dénes bravúros mozdulattal védeni tudott.

Az nem volt meglepő, hogy hatalmas elszántsággal futballoztak a csapatok – a rangadón ez a minimum, ami elvárható a pályán lévőktől. Lehet, hogy a színvonal nem olyan, mint a magyar futball legszebb éveiben, de az akarattal, a küzdőszellemmel nem lehetett probléma – nem is volt.
Ha a figyelemmel nincs minden rendben, akkor hiába az aprólékos edzői elképzelés: egy veszélytelennek tűnő beadásnál előbb Jonathan Heris bambult el, ám hogy Kire Risztevszki mire gondolhatott, megfejthetetlen, a légiós meg sem próbált játékba avatkozni, hagyta, hogy a labda a középen érkező Franck Boli elé kerüljön, akinek közvetlen közelről már nem volt nehéz dolga, Banai Dávid hiába próbált vetődve menteni, semmi esélye nem volt. Ilyen durva egyéni hibára nem lehet előre felkészülni… 1–0
A gólt követő percekben a Ferencváros megnyugodott, kicsit talán lassított is addigi tempóján, egyre többet birtokolta a labdát az Újpest, egyre többször zajlott a játék a hazai térfélen, s Feczesin Róbert fejese után a labda a lécen csattant. Zsótér Donát szabadrúgásból veszélyeztetett, majd Botka Endre hibázott Kire Risztevszkihez hasonlóan, ő a saját tizenhatosán belül könnyelműen akart passzolni, Simon Krisztián csapott le a labdára, de lövését követően Dibusz Dénes ismét védeni tudott.
Éppen egy óra telt el a meccsből, vezetett a Fradi, de enerváltabban, pontosabban ritmustalanabbul játszott, alig ment át az újpesti térfélre, és rengeteget hibázott a saját tizenhatosának előterében is. De a szerencse sem áll akárki mellé: Ihor Haratin a gólvonalról mentett, kilencedik sarokrúgást végezhette el az Újpest, de a futballt gólra játsszák, nem szögletre. A Szerhij Rebrov edzette csapat gyakran nem tudta megtartani a labdát, viszont az FTC mindent megtett azért, hogy megőrizze valahogy a kapuját a góltól.
Az Újpest végig nyomott, becsülettel küzdött, s ha most valamelyik Európa-liga-csoportkörös ellenfél rohamozott volna, nyilván nem marad „érintetlen” Dibusz Dénes kapuja. Azonban ez a meccs még nem a nemzetközi kupaszereplés folytatása volt, s hiába játszott olykor nyomasztó fölényben, s határozottabban az Újpest, a végeredmény a ferencvárosi futball sikeréről árulkodott – a derbit a zöld-fehérek nyerték meg, s ezt talán még a korábban fütyülő elégedetlenkedő nézők is tapssal honorálták a lefújás után, amikor a játékosok kivonultak a lelátó elé.
Ráadásul a Fradi ezzel a sikerével megdöntötte az 1966 és 1969 közötti negyven bajnokiból álló leghosszabb hazai veretlenségi sorozatát, immár 2017 áprilisa, 41 meccs óta nem talált legyőzőre, a mérlege 33 győzelem és 8 döntetlen.
Nyilatkozatok:
„Nagyon fontos három pont volt ez a számunkra, a derbi mindig nagyon fontos a szurkolók számára. Nem vagyok elégedett a támadójátékunkkal, talán a játékosaim mozdulataiban az lehetett, hogy a végeredményre koncentráltak, és ennek a szellemében fociztak ma. Ettől függetlenül javulnunk kell a támadójátékban a mai teljesítményhez képest a bajnokságban és az Európa-ligában is. Úgy érzem, ma szinte csak védekeztünk, és egyszerű helyzetekből veszítettünk labdát, az ilyen esetek után gyakran előfordul, hogy visszaesik a játékos önbizalma. Abszolút a szurkolókért küzdött a csapat, ettől függetlenül a labdabirtokláson mindenképpen javítanunk kell” – vallotta meg őszintén a rangadó után Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek ukrán mestere.
„Hogy miként éltem meg a kispadon, amikor a vezetésünk ellenére fütyült a szurkolótábor? Hogy miért fütyültek, azt tőlük kell megkérdezni. Egyes játékosaim nem százszázalékos állapotban tértek vissza a válogatottból, és egy olyan védősorral kellett pályára lépnünk, amilyennel korábban még soha. Minden néző és minden szurkoló másfajta futballt szeretne látni, van, aki jobban szereti a támadófutballt, van, aki a védekezőfutballt szereti jobban. Úgy gondolom, ha sokat védekezünk, akkor csak idő kérdése, hogy gólt kapjunk, folyamatosan védekezni nagyon nehéz. Abszolút nem voltam boldog a füttyszó miatt, ezért kell javítanunk a fent említett játékelemekben. A cseréim nem a közelgő El-mérkőzésnek szóltak, ha lehetőségem lett volna rá, az összes támadójátékosomat lecserélem, mert nem mutattak támadófutballt. Ha négyet cserélhetek, akkor négyet cseréltem volna.”
„Mit is mondhatnék egy ilyen mérkőzés után? Egyértelműen az Újpest volt ma a jobb csapat, és őszintén szólva, nem is tudtam, hogy ennyivel jobbak vagyunk a Ferencvárosnál. Akár hazai, akár idegenbeli, akár vesztes, akár nyertes mérkőzésünkről legyen szó, ilyen erősen még nem domináltunk egy mérkőzés során sem. Tulajdonképpen minden lehetőségünk megvolt a győzelemhez, de nem sikerült gólra váltanunk a helyzeteinket. A legfontosabb, a góllövés ugyanis kimaradt. Ezzel szemben az ellenfelünknek egy jó lehetősége volt, azt ki is használta, és ezzel dőlt el a mérkőzés. Gratulálok a játékosaimnak, kiválóan játszottak, sajnos nem sikerült megnyerniük a meccset” – szomorkodott a szerb szakvezető, Nebojsa Vignjevics a mérkőzést követően.

„Voltak olyan játékosaim, akiket kicsit talán befolyásolt, hogy a Ferencváros az Európa-ligában szerepel. Természetesen elemeztük a Ferencváros játékát, tudtuk, hogy vannak náluk is hiányosságok. Azt kértem elsősorban a játékosaimtól, hogy legyenek türelmesek, várják a kínálkozó alkalmakat, nagyon erősen figyeljenek oda a labdabirtoklásra, és törjék meg a Ferencváros védelmét. Ezt maximálisan teljesítették is. Sikerült megállítani a Ferencváros veszélyes játékosait, és nem is emlékszem arra, mikor volt ennyi gólszerzési lehetőségünk. A második félidőben kiválóan védekezett a Ferencváros, ennek ellenére újabb gólhelyzeteket tudtunk kialakítani. Kértem játékosaimat, kerüljünk ki mezőnyfölénybe, és ők tényleg mindent megtettek, amit csak megtehettek, nem tudok rosszat találni a csapatom játékában, nem tudok olyat mondani, aki rosszul futballozott volna. Talán csak Fortuna hiányzott közülünk… De egyértelműen az Újpest volt a jobb ezen a mérkőzésen! Előrébb kellene állnia csapatomnak a tabellán, de nem tudom, mit tehettünk volna még jobban, hogyan játszhattunk volna még gólerősebben. Nagyon sok kihagyott ziccerünk volt, talán a stabilitás az, ami hiányzik. Új játékosaink sajnos nem a felkészülés kezdetekor érkeztek, lehet, ha ők korábban velünk vannak, most sikeresebbek lennénk. Nem vagyok sem dühös, nem vagyok sem csalódott, egészen egyszerűen büszke vagyok arra, ahogyan a csapatom ma játszott. Azt sem tudom, mit mondjak a játékosaimnak egy ilyen mérkőzés után… Sajnálom őket, mert hihetetlen energiát és erőfeszítést feccöltek ebbe a meccsbe, sokkal jobb eredményt érdemeltek volna” – tette hozzá.
Legmeglepőbb mondanivalóját a végére tartogatta:
„Hogy ez volt a tizedik vereségem a Ferencváros ellen? Ha mi is annyit invesztálnánk a csapatba évről évre, amennyit a Ferencváros, akkor gyakorlatilag minden évben az El-csoportkörben játszanánk. Ha pedig csak a fizetéseket nézzük, hogy mennyit keresnek a ferencvárosiak és mennyit az újpestiek, óriási különbségekről beszélünk. Ez a különbség döntő fontosságú, ez határozza meg a két csapat erőviszonyát.”
www.tempofradi.hu - www.nso.hu


Megjegyzések