Régen látott távlatok nyílhatnak meg előttünk

Kuriózum-meccsel folytatjuk a nemzetközi szerplést. Hajrá Fradi! Mindig és Soha!
Az európai labdarúgó kupasorozatok immár 64 esztendeje íródó történelme során korábban sosem fordult elő egy magyar csapattal az, hogy egy idényen belül, annak két különböző szakaszában is szembekerüljön valamelyik külföldi riválisával, ráadásul két különböző versengés során.
A csütörtök esti (Groupama Aréna: 18.55.) FTC-Ludogorec mérkőzés ebből a szempontból tehát nyugodtan nevezhető kuriózumnak.

Az, hogy egyáltalán megtörténhet egy ilyen eset, hogy egy csapat a Bajnokok ligája selejtező első fordulójában kettős győzelemmel elbúcsúztat egy riválist, majd azzal ősszel a másik kupasorozat csoportkörében ismét szembekerül, az UEFA által kialakított új lebonyolítási rendszernek köszönhető. Ugyanis immár nemcsak a BL-ben, hanem az El-ben is kialakították a kvalifikáció során az ún. bajnokok ágát, ily módon még az is viszonylag könnyedén előfordulhat, hogy egy BL selejtező első körös búcsú után, három párharcot sikeresen abszolválva egy gárda az Európa-liga csoportkörében köt ki.
Ez történt idén a nyolcszoros bolgár bajnok PFC Ludogorec Razgraddal, az aktuális magyar bajnok Ferencváros pedig a Dinamo Zágráb elleni BL kiesés után verhető ellenfelet – a litván Suduvát – kapott a második számú sorozat kvalifikációjának play off körében és a párharcot sikeresen abszolválva szintén csoportkörös lett. A sorsolás szeszélye folytán pedig a két csapat egy kvartettbe is került, így Sergei Rebrov együttese ismét kétszer is farkasszemet nézhet az immár Sztanyiszlav Gencsev által irányított gárdával.
A Fradi júliusi kettős győzelemmel történő biztos továbbjutására minden magyar futballszurkoló jó szívvel emlékezhet, az azonban óriási hiba lenne, ha bárki is abból a két találkozóból indulna ki és biztosra venné a budapesti zöld fehérek újabb sikerét.
Ez a Ludogorec ugyanis nagyon úgy tűnik, már messze nem az a hitehagyott gárda, amely a július 17-i, razgradi visszavágón 3-1-es ferencvárosi vezetésnél lényegében feladta a párharcot. Az azóta edzőváltáson is átesett bolgár együttes – egy mindössze 38 éves, ambiciózus mester, korábbi hétszeres válogatott labdarúgó lett Sztojcso Sztojev utóda, egyelőre megbízottként – Gencsev irányításával egyre jobb formába lendült.
A Fradi elleni meccsek óta az El-selejtezőben az izlandi Valurt, a walesi TNS-t és a szlovén Maribort is kiverték, a csoportkör első játéknapján pedig, általános elképedésre valósággal kiütötték (5-1) az orosz CSZKA-t.
A bolgár pontvadászatot veretlenül vezetik, legutóbb az elmúlt hétvégén a Dunav Rusze otthonában is nyerni tudtak, emellett több játékosuk is csúcsra járatja teljesítményét.
Például a CSZKA Moszkva elleni 5-1-es parádé után a mesterhármast jegyző román csatár, Claudiu Keserü és a bolgár válogatott védő, Anton Negyalkov is bekerült az El-forduló álomtizenegyébe.
Ugyanakkor a Ferencvárosnak is minden oka megvan a bizakodásra és ezt nemcsak az Espanyol elleni barcelonai remek 1-1, hanem a bajnoki fordulókban a hajrában aratott győzelmek is bizonyítják – tartása az biztos, hogy van a Fradinak. Leandrója azonban csak a bajnokságban! Az elmúlt másfél hét bajnoki és Magyar Kupa meccsein háromszor is betaláló 37 éves, brazil születésű játékos csak a bajnokságra lett benevezve, a nemzetközi kupára fájdalom, nem.
De emlékezzünk csak, mit is mondott a Ludogorec új mestere a csoportkör sorsolása után: „Örülök, hogy találkozunk a Ferencvárossal, és bebizonyíthatjuk, hogy jobbak vagyunk nála.”
A mieink most csütörtökön adhatnak újabb csattanós választ Sztanyiszlav Gencsev önbizalomtól duzzadó és reméljük túlzottan is optimista nyilatkozatára.
Ráadásul, ha ezen a történelmi meccsen újabb FTC-siker születik, akkor egy esetleges meglévő négy ponttal egészen új és magyar csapat számára nagyon régen nem látott távlatok nyílhatnak meg.
Juhász Attila - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések