Tények és titkok a derbiről!

88 éve nem látott szériában az Újpest ellen!
Labdarúgócsapatunk 2015 óta, 11 meccse veretlen a derbiken. Megnéztük, mikor volt legutóbb ilyen sorozatunk!
 
Együttesünk parádés formában van a derbiket illetően. A legutóbb 2015. december 12-én, azaz csaknem négy éve kaptunk ki a liláktól (ez volt az első vereségünk a Groupama Arénában), azóta tíz bajnoki mérkőzés mellett egy Magyar Kupa-döntőn csaptunk össze az Újpesttel, és egyszer sem kaptunk ki, hat győzelem és öt döntetlen a mérlegünk.
Megnéztük, mikor volt legutóbb ilyen hosszú széria a minden sorozatot figyelembe vevő 283. derbi előtt. A közelmúltban a 2014-2015-ös időszakban volt egy négyes sorozatunk, 2003-ban az öt meccs egyikén sem nyert az Újpest, 2000 és 2002 között pedig hat meccsen át voltunk veretlenek.
Visszafelé menve, a 20. században 1995 és 1998 között hét meccsen át nem tudott nyerni ellenünk az Újpest, és még ennél is hosszabb széria volt 1987. 10. 31. és 1992. 03. 11. között, amikor kereken tíz találkozón át voltunk veretlenek. Említésre méltó még az 1977-1980-as hatos és az 1966-1968-as hetes sorozat, ám
a mostaninál hosszabb szériáig 88 évet, azaz 1931-ig kell visszautaznunk!
1931. április 5-én 3-1-re nyert hazai pályán az Újpest, előtte 13 meccsen kilencszer győztünk és négy döntetlent játszottunk, és csak 1927. június 2-án, a Pünkösdi tornán kaptunk ki a liláktól, NB I-es vereségig pedig még öt meccset, 1926. május 30-ig kell visszamennünk.
További érdekesség, hogy az eddigi leghosszabb szériánk 22-es volt, és ez a legelső mérkőzéstől datálódik, 1905. február 19-én az első derbin győztünk, és egészen a 23., Újpest elleni találkozóig veretlenek voltunk.
Ráadásul nemcsak ezt a szériát folytathatjuk szombaton, szombaton egy csúcsot is megdönthetünk.
A Ferencváros–Újpest-rangadó vagy Ferencváros–Újpest-derbi, vagy egyszerűen csak a derbi a Ferencvárosi TC és az Újpest FC labdarúgócsapatainak összecsapása, a magyar labdarúgás egyik legrégibb és a legnagyobb figyelem övezte rangadója.[1][2][3] A két klub minden sportágban rivalizál egymással, amelyekben összemérik az erejüket, de a legismertebb a futballcsapataik versengése, amelyet külföldön is a világ legjelentősebb klubrivalizálásai között tartanak számon.[4]
A Ferencvárosi TC a magyar labdarúgás legeredményesebb és legnépszerűbb csapata.[5] Az Újpest FC a második legrégebben alapított magyar sportegyesület, a megnyert bajnokságok számát tekintve a harmadik helyen áll, szurkolótábora ugyanakkor hagyományosan az egyik legnagyobb az országban.
A két csapat általában kiélezett, nyílt mérkőzéseket vív, amelyeknek eredménye gyakran fittyet hány a papírformára, ezért az előzetes latolgatások során igen gyakran tekintik a meccseket háromesélyesnek.[6][7] 1933-ban például az Újpest három nappal azután nyerte meg a bajnokságot, hogy 11–1-re kikapott a Fraditól. Az 1976-os bajnokságot a Ferencváros nyerte, nem sokkal azután, hogy 8–3-as vereséget szenvedett az Újpesttől.[8]
Történelmi és szociológiai háttér

A két csapat közti hagyományos rivalizálás kezdetben vidék–Budapest-versengés volt: Újpest csapatának megalapítása után is sokáig különálló kisváros volt vegyes magyar-német-zsidó lakossággal és csak 1950-ben lett Budapest része. A Ferencváros háttere kezdetben a katolikus német kispolgárság volt. A kisvárosi csapat évtizedekig nem is számított a Ferencváros igazi ellenfelének: az 1920-as évekig a Ferencváros–MTK számított az igazi nagy rangadónak. Az 1950-es évekre a rivalizálás átalakult: a Fradi „ellenzéki” csapat lett, az Újpest pedig a Belügyminisztérium csapata. Az ellenzékiséget természetesen nem mai fogalmainkkal kell értelmezni, hiszen ellentmondást a kommunista rezsim nem tűrt. A futball erősebb állami kontroll alá vonása után a csapatokat átnevezték és csak kettő – a Vasas és az Újpest – tarthatta meg eredeti színeit. A betagolást nem úszhatta meg a Ferencváros sem, bár Jaross Andor miatt, akit a Ferencváros elnöke volt és 1944 májusában belügyminiszter, a csapatra a fasizmus árnyéka vetült és ezért igazán nagy presztízsű állami felügyelő szervet nem kaphatott. Az Élelmezési Dolgozók Országos Szövetsége csapataként folytatta, ÉDOSZ SE néven. (Az Újpest ekkor kapta a rendszerváltozáskor levetett Dózsa nevet, amelyen a fradisták máig csúfolják. Elnöke Gerő Ernő volt.)[9]
A rivalizálás más háttérrel, de megmaradt a kommunista rezsim összeomlása után is, holott ekkor mindkét szurkolótábor kemény magja jobboldali radikális lett.[10] Az Újpest szurkolótábora esetében a lakóhelyi indíttatás erősebb, mint a Fradinál, amelynek jelentős szurkolótábora van vidéken is.[2][11]

A rivalizálás története

Az első összecsapást 1905. február 19-én a Ferencváros nyerte 2–0-ra – ekkor még a Soroksári úton – és az ezután következő 21 mérkőzés mind a zöld-fehérek győzelmével zárult. Az Újpest először 1917. június 14-én győzte le a Fradit, 4–1-re. Az első Üllői úti találkozó az Újpesttel 1911. április 30-án 7–1-es Ferencváros-diadalt hozott. A Megyeri úton először 1922. szeptember 17-én találkozott a két csapat, a hazai Újpest nyert 2–1-re.[12] A két csapat közti bajnoki összecsapásokat 1954 és 1987 között jellemzően a Népstadionban rendezték, kettős rangadók keretében. Valamennyi találkozót tekintve a legnagyobb gólarányú győzelmet a Ferencváros aratta, amikor 1933. május 25-én 11–1-re nyerte a magyar kupa Hungária körúton rendezett döntőjét az Újpest ellen. Bajnoki mérkőzésen a Ferencváros legnagyobb arányú győzelme 1950. május 21-én született, amikor ÉDOSZ néven 8–1-re győzte le a Bp. Dózsát. 2010. szeptember 11-én a Ferencváros elleni eddigi legnagyobb gólarányú győzelmüket szerezték a lilák: az újpesti Szusza Ferenc Stadionban játszott mérkőzés 6–0-ra zárult.

Visszatérő támadó, telt ház várható az Újpest ellen
Ismét együtt készül a Ferencváros labdarúgócsapatával a sérüléséből felépült Bőle Lukács, így az Újpest elleni  szombati derbin akár pályára is léphet. 
A Ferencváros támadója, Bőle Lukács szeptemberben, a Paks elleni bajnokin sérült meg. A rehabilitáció jól sikerült, a bokája már rendben van, így Szerhij Rebrov újra számíthat a játékára.
További hír a zöld-fehéreknél, hogy a szombati derbin alighanem telt ház lesz. Az újpestiek a mérkőzésre 1270 darab belépőt kaptak, amelyből kedd délutánra már csak néhány száz maradt gazda nélkül.
A szombaton 19.30 órakor kezdődő mérkőzés napján útlezárásokra kell számítani a Groupama Aréna környékén, mindenkit arra kérnek, idejében induljon el a stadionba, nehogy lekésse a találkozó elejét.
www.fradi.hu - www.nso.hu - Wikipédia

 

Megjegyzések