Rongylábú a színpadon

Czibor Zoltán életútját feldolgozó musical indult Komáromból országos turnéra.
Az ötlet forradalmian újszerűnek hat: musical egy futballista életéről?

Ráadásul egy magyar futballistáéról? Hiába kutakodunk a kultúrtörténelemben, nem találunk nemzetközi előfutárokat ebben a műfajban. Tényszerű és fiktív regények, képregények, mesekönyvek, filmek, festmények, szobrok, zeneszámok számtalanszor örökítették már meg nagy labdarúgók emlékét, de zenés színpadi mű tudomásunk szerint sem Peléről, sem Maradonáról, sem valamelyik másik legendás focistáról nem készült még.
Az idén augusztus 30-án a komáromi Monostori erődben hivatalos megnyitott Czibor 90 rendezvénysorozat egyik nagy durranása volt, hogy az erőd szabadtéri színpadán musicalt mutattak be a komáromi származású Czibor Zoltánról, az Aranycsapat, a Ferencváros, a Csepel, a Bp. Honvéd, az FC Barcelona vagy az Espanyol 90 éve született ikonikus balszélsőjéről.

Bevalljuk őszintén, félelem vegyült kíváncsiságunkba, mielőtt felhangzottak az első dallamok, hiszen egy ilyen kísérlettel könnyedén aknamezőre lehet tévedni. Nem voltunk arról megygyőződve arról sem, hogy a műfaj alkalmas egy futballcsillag történetének elmesélésére, másrészt félő volt, hogy ha a sztori avatatlan kezekbe kerül, egy olyan direktoréba, aki minden igyekezete ellenére sem tudja megérteni az Aranycsapat szövevényes, csodákkal és borzalmakkal teli történetét, akkor a játékos karaktere csak biodíszlet lesz a színpadon, maga a futball pedig egy bármivel könnyen helyettesíthető kellék. Szerencsére ez utóbbi félelmünk teljesen alaptalannak bizonyult, Vizeli Csaba átlátta, így biztos kézzel vezette a történetet, sporttörténeti tévedéseket sem követett el, és ami mindennél fontosabb: tökéletesen érzett rá a drámai ív hajlataira.
A kétfelvonásos darab első fele ugyan nem győzött meg bennünket arról, hogy a futball és a musical nászából szép szerelemgyerek születhet, a dalok között is több volt a – a műfaj kívánalmaival egyébként összhangban álló – tingli-tangli, de a második felvonás elemi erővel hatott, és mindenkit a székéhez szögezett. Mind komorabbá vált a darab, ahogy a dráma összesűrűsödött, és bedurrant az 1956-os forradalmi eseményeket követő nyugat-európai és dél-amerikai túra jeleneteiben, amikor a főhősnek és társainak sorsalakító nagy döntéseket kellett meghozniuk, amelyek végül a futballtörténelem egyik legjobb csapatának a felbomlásához vezettek.

 Nem állítjuk, hogy a Czibor, a rongylábú tökéletes mestermű, kicsit hoszszú is, nem elég feszes, Kocsis Sándor halála talán indokolatlanul nagy teret kap, de összességében jóval többet kaptunk, mint amit remélhettünk. Tisztességes alkotásban bíztunk, de ez több annál, hittel és alázattal átitatott darab, több megindító jelenetsorral.

Nagy dicséret illeti a Magyarock Dalszínházat a zenés-táncos jelenetekért és a szereplőválogatás is remekül sikerült. A főszerepet alakító Török Tamás nem csupán nagy átéléssel játszik, de mind jól kozmetikázott fizimiskájában, mind testtartásában tetten érhető Czibor Zoltán karaktere, és a Puskás Ferencet alakító Balogh Gábornál is nehéz lett volna a fiatal Öcsire jobban hasonlító színészt találni. Megható pillanat volt, hogy az ősbemutató után ifjabb Kocsis Sándor zokogva ölelte át az édesapját alakító Tihanyi Dánielt – már csak ezért a momentumért is megérte színpadra állítani a Czibor-életutat.

VIZELI CSABA (Komárom, 1979. augusztus 2.)

író, rendező, színházigazgató, kulturális menedzser.
Életét a sport és kultúra szövi át. A Testnevelési Egyetemen szerzett testnevelő-tanári és sportmenedzser diplomát. A Magyarock Dalszínház igazgatója, 2015 óta a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője. Musicalek, musicaladaptációk, mesés zenés színdarabok szerzője, rendezője. A Czibor, a rongylábú a huszonhetedik színpadi rendezése, a korábbi Futballáb szintén a labdarúgás világát idézi meg.
Magyar musical, 172 perc, két felvonás, 2019
Író és rendező: Vizeli Csaba
Zeneszerző: Pécsváradi Zoltán
Koreográfus: Bakó Gábor
Szereplők: Török Tamás, Mészáros Árpád Zsolt, Laklóth Aladár, Kuczmann Ágnes, Háda János, Balogh Gábor, Tihanyi Dániel, Bardóczy Attila
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2019. novemberi lapszámában.)
www.fourfourtwo.hu


Megjegyzések