Remekül kezdtük az évet

Villámgól után kiütéses siker.
A duplázó Zubkov már a harmadik percben betalált, Isael szabadrúgásból tekert meglepő gólt. A labdarúgó NB I 17. fordulójának nyitó mérkőzésén a címvédő és listavezető Ferencváros hazai pályán a duplázó Olekszandr Zubkov vezérletével 4–0-ra legyőzte a Paksot.


Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov: — Kicsit furcsa, hogy január 25-én már bajnoki mérkőzést játszunk, ezért sajnos nem volt annyi időnk felkészülni, mint amennyit szerettem volna, ám a feltételek minden élvonalbeli csapat számára azonosak voltakA spanyolországi edzőtáborunk jól sikerült. Attól függetlenül, hogy az utolsó edzőmeccseink elmaradtak, a játékosok megkapták a terhelést. Készen állunk a folytatásra. Sajnos Somália a felkészülés szempontjából nem a legjobbkor érkezett, kicsit később tudott csatlakozni a csapathoz, az izmai még nem állnak készen a bajnoki mérkőzés jelentette terhelésre. Maximális erőbedobással készült, de ne feledjük, legutóbb novemberben lépett pályára. Bízom benne, hogy mielőbb bevethető lesz. Bálint számára nem szokatlan a nemzetközi labdarúgás légköre, persze, egy kis időre neki is szüksége lesz. Kezdi megérteni az általunk képviselt játékfilozófiát, illetve azt, hogy mit jelent a Ferencváros keretéhez tartozni.
A mérkőzés:
Ferencváros — Paks: 4-0 (2-0)
Groupama Aréna, 14:55. 8.075 néző.
Vezette: Iványi Zoltán (asszisztensek: Albert, Georgiou; alapvonali jv.: Pintér, Zierkelbach; tartalékjv.: Medovarszki)
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Otigba, Civic — Haratin, Sigér (Vécsei, 77.) — Zubkov (Varga R., 70.), Isael, Nguen (Lódico, 70.) — Boli
kispad: Gróf, Botka, Heister, Skvarka
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Paks: Rácz G. — Kulcsár D., Lenzsér (Szélpál, 83.), Gévay, Poór, Szabó J. — Balogh B., Kecskés T. (Szakály D., 60.), Bertus — Könyves N. (Szendrei, 73.), Böde
kispad: Holczer, Báló, Hahn, Kelemen
vezetőedző: Osztermájer Gábor
Gól: Zubkov (3., 65.), Boli (43.), Isael (51.)
Sárga lap: Sigér (19.) illetve Lenzsér (53.), Kecskés T. (57.), Poór (62.), Szabó J. (63.)

Ha Ferencváros meg akarja nyerni a bajnokságot, nem veszíthet pontot hazai pályán a kiesés elől menekülő csapatok ellen, a Paksnak pedig nem a Groupama Arénában kell kiharcolnia a bennmaradást. Úgy tűnt, ezt már az első perctől mindkét csapatnál tudták, nem is kellett sokat várni az új esztendő első ferencvárosi góljára.
Tokmac Nguen és Franck Boli szép összjátékkal bontotta meg a paksi védelem jobb oldalát, és mivel Szabó János nem tudta elrúgni a középre érkező labdát, Olekszandr Zubkov már a harmadik percben vezetést szerzett csapatának.
A listavezető úgy kezdte a meccset, ahogy azt a bajnoki címre törő együttesnek kell, az első perctől kezdve kapujához szögezte a Paksot, és mindezt gyakorlatilag az őszi alapcsapatával tette. A klubhoz négy új labdarúgó érkezett a nyáron, ám Szánthó Regő és Somália a keretbe sem került be az első tavaszi bajnokin, míg Vécsei Bálint és Gastón Lódico a kispadról figyelte a játéktéren zajló macska-egér játékot (a túloldalon az új szerzemények közül a klubhoz Mezőkövesdről visszatérő Bertus Lajos volt a gyepen). Bár a csapathoz visszatérő brazil középpályás erősítést jelenthet, Szerhij Rebrov elmondta, mivel csak később kapcsolódott be a felkészülésbe, fizikailag még nincs ideális állapotban. Arról pedig már meggyőződhettünk, hogy az ukrán szakvezető nem kapkodós típus: bár a magyar bajnokság legdrágább és egyik legképzettebbnek számító labdarúgóját, Isaelt tavaly februárban jelentette be az egyesület, az első bajnoki meccsére március közepéig kellett várni. Idő előtt tehát egyetlen labdarúgót sem küld pályára a tréner, igaz, egy régi-új arc így is feltűnt a kezdőcsapatban: a sérüléseket és a műtét utáni rehabilitációt immár teljesen maga mögött hagyó Otigba Kenneth 2018 decembere után lépett ismét pályára az NB I-ben.
Az első negyvenöt perc nem állította nagy kihívás elé a középső védőt, a másik nagy visszatérőhöz, a Ferencvárostól nyáron Paksra távozó Böde Dánielhez ugyanis csak elvétve jutott el a labda. A kiesés elől menekülő vendégek az egyetlen járható utat választották a címvédő otthonában, és a stabil, zárt védekezésből igyekeztek kontrákat építeni. Ezzel megakadályozták, hogy a hazaiak egyik helyzetet alakítsák ki a másik után, igaz, a labdabirtoklás terén így is felborult a pálya. Az Osztermájer Gábor edzette csapat teljesen átengedte a területet és a kezdeményezést a vetélytársnak, így hosszú percekig vándorolt a zöld-fehér lábakon a labda, többször körbeadogatták a Rácz Gergő kapuja elé felhúzott falat, ha pedig esetleg elvesztették, mindössze néhány másodperc kellett, hogy visszaszerezzék. Amikor a hazaiak letámadtak, a Paks nemhogy a csatárokig, még a felezővonalig sem tudta eljuttatni a labdát, ha a korábbi Fradi-kedvenc támadóhoz valahogy mégis eljutott, néhány ígéretesebb megindulásra futotta a vendégek erejéből, ám utána hosszú percekig ismét a Tolna megyeiek térfelére tolódott a játék. A váratlan, kreatív megoldás sokáig hiányzott a Fradiból, ám a labda állandó nyomozása így is megtette hatását, a paksi védelem az első félidő végén ismét kihagyott, Franck Boli finom megoldása után pedig nehéz volt elképzelni, hogy kétgólos hátrányból legyen visszaút a vendégeknek.
Ha titkon reménykedtek is a feltámadásban, az 51. percben végképp összetört a pontszerzésről szőtt álmuk. Isael szabadrúgása után többen menthettek volna, ám a kapust épp az zavarta meg, hogy végül mindenki lemaradt a beívelésről, és mire felismerte a veszélyt, a labda már a jobb sarokban pihent.

A második félidőben Rácz Gergőnél talán csak Lenzsér Bence hibázott nagyobbat a vendégektől, a könnyelmű passz után a hazaiak ukrán szélsője második gólját is megszerezte (4–0), a meccs képét látva pedig csak annyi kérdés maradt a hátralévő huszonöt percre, hogy hány gólig jut a Ferencváros, illetve az, hogyan mutatkozik be a csereként pályára lépő Gastón Lódico és Vécsei Bálint. Bár a szintén kispadról beszálló Varga Roland lábában ott volt az ötödik találat, a Fradi megállt négynél, az új szerzemények pedig egyelőre csak ismerkedtek a társakkal.
A Fradi kiütéses győzelemmel, a Paks pedig „zakóval” kezdte a tavaszi idényt – nem volt egy súlycsoportban a két csapat.
Otigba Kenneth: — Mindig próbálok a jelenre koncentrálni, ezért mikor megtudtam, hogy kezdő leszek, azon voltam, hogy a maximumot nyújtsam. Nem alakult szerencsésen az előző másfél évem, de a társak, az edzők és a szurkolók is segítettek nekem. Mindenki motivált engem, jó ilyen csapatba visszajönni! Az elmúlt másfél év munkája most érett be, azon voltam, hogy ne kapjunk gólt és nyerjen a csapat. Szerencsére ez sikerült, így mondhatom, hogy a pokolból a mennyországba jutottam.
www.tempofradi.hu - www.nso.hu

 

Megjegyzések