Ötössel küldtük haza a Rákóczit

Kulcsfontosságú győzelem, a koronavírus árnyékában.
Folytatódott az FTC hazai veretlensége sorozata, a Kaposvár nem nyert még 2020-ban.
Küszködős első félidő után a Ferencváros megtörte a Kaposvárt, és nagyon simán, öt góllal (5–0) megnyerte a mérkőzést a labdarúgó NB I 25. fordulójában az Üllői úton.


Nyilatkozatok:
Máté Csaba: — Másfajta mentális felkészítést igényel egy olyan mérkőzés, amelyre nem mehetnek be a nézők. A játékosokkal már beszélgettünk erről, fontos, hogy a meccs előtt ők is olyan állapotba, meccshangulatba kerüljenek, mintha megkapták volna a megszokott támogatást a lelátóról. Természetesen mi is sajnáljuk a kialakult helyzetet, világos, hogy Magyarországon talán mi kerültünk a legnagyobb hátrányba azzal, hogy nem engedhetünk be nézőket, de a döntéshez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Ez egy pillanatnyi állapot, amely bármikor változhat. Bízunk benne, hogy hamarosan minden visszakerül a régi kerékvágásba. Mind eredményességben, mind pedig játékban többet várunk el magunktól, mint amit az utóbbi hetekben mutattunk. A csapat jobb játékra képes, ezt korábban többször bebizonyítottuk már. A célunk csakis a három pont megszerzése lehet szombaton, a Kaposvár ellen is. A sereghajtó látogat hozzánk, de ne feledjük, hogy sokszor a nehéz helyzetben lévő csapatok ellen a legnehezebb játszani. Maximális koncentrációra és jó teljesítményekre lesz szükség ahhoz, hogy megnyerjük a mérkőzést.

Waltner Róbert: — Egy futball-mérkőzés szurkolók nélkül soha nem a legszerencsésebb. Játékos koromban szerettem, amikor a nevemet skandálták, még akkor is, amikor idegenben játszottunk és éppen szidtak, hiszen az is motivált. Nem látok bele a játékosaim fejébe, de úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetünkben az csak segíteni fog nekünk, hogy nem lesznek nézők, hiszen a Fradi szurkolók az egyik legjobbak Magyarországon, minden mérkőzésen nyolc-tízezren vannak a lelátókon. Azt kértem a csapattól, hogy próbáljanak bátran játszani, akárcsak a hazai, 3–2-re elveszített mérkőzésen. Az egy élvezhető, jó mérkőzés volt. Remélem most is hasonlót tudunk játszani a Fradi ellen.
A mérkőzés:
Ferencváros — Kaposvári Rákóczi: 5-0 (1-0)
Groupama Aréna, 17:00. Zártkapus mérkőzés.
Vezette: Solymosi Péter (asszisztensek: Garai, Becséri; alapvonali jv.: Pintér, Ducsai; tartalékjv.: Aradi)
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Otigba, Heister — Haratin, Sigér — Zubkov (Varga R., 81.), Isael (Vécsei, 84.), Nguen — Boli (Szihnyevics, 81.)
kispad: Gróf, Botka, Lódico, Skvarka
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Kaposvári Rákóczi: Slakta — Vachtler, Ur, Szabó A., Fodor M. — Hegedűs D. (Nagy R., 65.), Szakály A. (Nagy J., 46.) — Pintér Á., Nagy K., Borbély Á. — Ádám M. (Balázs Zs., 70.)
kispad: Laky, Hadaró, Keresztes, Farkas A.
vezetőedző: Waltner Róbert (papiron: megfelelő licenc híján Disztl László)
Gól: Boli (38.), Isael (58.), Blazic (73.), Varga R. (85., 90+2.)
Sárga lap: Otigba (48.) illetve Nagy K. (89.)
A Ferencváros az első perctől kezébe vette az irányítást, a labda néhány pillanattól, avagy maximum perctől eltekintve végig a Kaposvár térfelén pattogott. A koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, üresen kongó lelátók előtt megrendezett találkozón a zöld-fehérek úgy futballoztak, akár egy téli felkészülés eleji edzőmérkőzésen, ahol a támadások begyakorlása a cél. A Fradi rendkívül koncentráltan futballozott, érezhető volt, minél gyorsabban szeretné eldönteni a három pont sorsát. Az ellenfél mégis csak a sereghajtó, az eddigi huszonnégy forduló alatt mindössze tíz pontot szerző Rákóczi volt, az újabb bajnoki cím besöpréséhez elengedhetetlen az ilyen jellegű házi feladat tökéletes elvégzése.
Támadott, járatta a labdát a Szerhij Rebrov edzette FTC, a hazaiak hol a bal, hol a jobb oldalon, máskor középen próbálkoztak túljutni a kaposvári hátvédsoron, ami egyáltalán nem volt könnyű. Noha az utóbbi hetekben néhány csapat (Mezőkövesd, Debrecen) bátor letámadással hozta zavarba a zöld-fehéreket, a Rákóczi nem vállalta be ezt a taktikát, a másodosztály felé tartó együttestől ez öngyilkos taktika is lett volna. A vendégek nyolc-tíz emberrel védekeztek, s nem egy olyan ferencvárosi akció is futott a pályán, amely során nyolc kaposvári futballista tömörült a tizenhatoson belül. Idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést a Fradi, az első gólra a 37. percig kellett várni, s ismét az egyre jobb formába lendülő Franck Boli volt eredményes, az elefántcsontparti csatár egy átvétel után mesteri mozdulattal lőtte ki a bal felső sarkot (a támadó úgy szerezte a gólját, ami a legnagyobb erőssége, kizárta védőjét, levált ellenfeléről, és zsebkendőnyi területről máris tüzelt).
A hazaiak a fordulás után is támadásban maradtak, a két szélső védő, Marcel Heister és Lovrencsics Gergő is rendre felzárkózott az akciókhoz, és elnézve a játékot, hiába volt ekkor csupán 1–0 az állás, a Kaposvárnak gyakorlatilag esélye sem volt a sikerre. A vendégek első kapura lövéséig az 50. (!) percig kellett várni, Dibusz Dénesnek addig egyszer sem kellett elvetődnie, de még kósza beadást sem lehúznia. A szünet után gyorsan jött a második hazai találat, Franck Bolit követve a brazil Isael is megszerezte hetedik idénybeli gólját, a gólpasszt ezúttal is (a házi góllövőlistát nyolc találattal vezető) ukrán Olekszandr Zubkov adta. A Ferencváros végül megszerezte a harmadik, a negyedik, majd az ötödik gólt is (Varga Roland a hajrában duplázott) – ahogy mondani szokták, osztálykülönbség volt a két együttes között, még akkor is, ha a Rákóczi megtette, ami tőle tellett, foggal-körömmel védekezett, ám ez ezen a napon kevésnek bizonyult.
A Fradi könnyedén hozta a kötelezőt, a koronavírus-járvány miatt üresen ásítozó Groupama Aréna mégis lehangoló látványt nyújtott… 5–0

Nyilatkozatok:
A zöld-fehérek vezetőedzője, Szerhij Rebrov a találkozó után rendhagyó sajtótájékoztatót tartott: mivel a mérkőzésre újságírók sem mehettek be, e-mailben tehették fel kérdéseiket, melyekre a klub hivatalos Facebook-oldalán válaszolt élőben.
„Fontos meccs volt, mert az előző fordulóban pontokat vesztettünk. A játékosok érezték a szurkolók támogatását. Nagyjából az első gólnál eldőlt a meccs, de ugyanúgy hajtottunk tovább, és helyzeteket tudtunk kialakítani. Elég lett volna az egy nullás győzelem is, de a szurkolók nagyon szeretik, ha ennyire mozgalmas egy mérkőzés.”
A Nemzeti Sport felvetette: vajon felkészültek-e arra a forgatókönyvre, hogy a legtöbb európai bajnoksághoz hasonlóan az NB I is szünetelhet.
„Nem tudom, hogyan lehet erre felkészülni, de készen állunk bármilyen döntésre. Ha felfüggesztik a bajnokságot, készülünk tovább, hogy a megfelelő állapotban legyünk akkor, amikor újraindul.”
Disztl László: — Nehéz volt ez a mérkőzés is, akárcsak a legutóbbi kettő, hiszen az első három helyezettel találkoztunk. Sorrendben a MOL Fehérvár FC, a Mezőkövesd Zsóry FC, majd Ferencvárosi TC ellen kellett pályára lépnünk. Fizikálisan és mentálisan is megterhelő sorozaton vagyunk túl. A Fradi ellen az első félidőben fegyelmezett volt a csapat, jól védekezett, de egy hiba után gólt kaptunk. A második félidőben fellazult ez az említett fegyelem, már nem koncentráltak annyira a játékosok. A középpálya megbomlott, két játékost is le kellett cserélnünk. Ezt követően felborult a védekezés, melyet fegyelmezetlenségek és hibák jellemeztek, ezeket pedig egy ilyen szintű csapat, mint a Ferencváros ki tud használni.

A találkozón Varga Roland csereként duplázott: a Ferencváros magyar válogatott támadója első góljait szerezte ebben a naptári évben.
„Szerencsére most összejött, ami az eddigi meccseken nem, így tudtam két gólt is szerezni – mondta közvetlenül a lefújás után az M4 Sport kamerája előtt. – Nehéz meccsre számítottunk, de az elejétől azt játszottuk, amit megbeszéltünk. A kapujuk elé szorítottuk őket, aztán a gólok is jöttek. Nem volt az igazi szurkolók nélkül, de biztos vagyok benne: lesz még arra alkalmam, hogy előttük is gólt szerezzek.”
www.tempofradi.hu - www.nso.hu

Megjegyzések