A belügy célkeresztjében Lakat Károly, az edzőzseni

„Magyar vagyok, keresztény vagyok, fradista vagyok. Ezekből egy is elég, hogy ebben az országban semmire se vigyem.”  


A sokak számára jól ismert aforizma szerzője Lakat Károly, az egyik legtehetségesebb valaha élt magyar labdarúgóedző. A tökéletesen felépített gradáció mindhárom elemének valódi megélése közel sem volt problémamentes a Kádár-kori Magyarországon. A legendás „Tanár úrral” kapcsolatos ügynökjelentések és belügyi feljegyzések pedig végső soron vitán felül igazolták fenti állítását.    
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában eddigi kutatásaim során tíz olyan besúgó munkadossziéját láttam, amelyek a Ferencvárosi Torna Club egyik legemblematikusabb figurájáról adnak jelentéseket.
lakat-karoly.png
Ami a róla szóló jelentésekben közös, az a megrendelő kiléte és célja: a kommunista állambiztonság – leginkább a Fradi kispadján eltöltött két év során – minden lépéséről tudni akart, hiszen a sikeredzőt a rendszer ellenségének tekintették, így a belügy számára közel sem volt semleges, hogy mi zajlik Lakat doktor környezetében. A Fradi kispadján 1967-ben mutatkozott be, és 1969-es távozásáig páratlan eredményekkel büszkélkedhetett: száznegyvennyolc mérkőzésen kilencvennégy győzelmet produkált csapatával, kétszer a bajnokság legfelsőbb fokáig vezette a Fradit, egyszer pedig bronzérmet ünnepelhetett. Az olimpiai csapat kapitányaként kétszer nyert olimpiát fiaival, de szövetségi kapitányi kinevezésére egészen 1979-ig várnia kellett, és mindössze egy év adatott meg neki a nagyválogatott kispadján. Ezzel kapcsolatban ne legyenek illúzióink: az itt közölt jelentésekből egyértelműen ki fog derülni, hogy Lakat Károly – bármennyire is az egypártrendszer egyik legtehetségesebb edzője volt – a legmagasabb szinten a politikai rendőrség közbenjárására és a kommunista sportvezetés negligálása miatt nem rúghatott labdába.
A Magyar Televíziónál dolgozó és „Tárnoki” fedőnéven besúgóként is tevékenykedő sportriporter a várakozásokat felülmúló 1966-os világbajnokság után írt jelentésében beszámolt arról, hogy a távozó Baróti Lajos helyett gyakorlatilag politikai hozzáállása miatt nem vehette át Lakat a szövetségi kapitányi kinevezését. Sőt, „Tárnoki” ennél is messzebb ment: sportberkekben mindenki számára egyértelmű tény volt, hogy a kinevezéseknél és pozíciók kiosztásánál a politikai megbízhatóság mellett a Vasas-kötődés is előnyt jelentett: 
A labdarúgó-világbajnokság előtt a nagyközönség körében elsősorban szakmai okok miatt volt borúlátó a hangulat. Egyöntetű vélemények szerint Baróti szövetségi kapitány alkalmatlan erre a feladatra, s pozíciójának erősségét személyi kapcsolatainak, s néhány magas állású támogatójának köszönheti. Sokan tudni vélték, hogy Gáspár és Biszku elvtársak, mint közismert Vasas-szurkolók, támogatják Barótit, az egykori Vasas-edzőt… A VB befejezése óta ismét a szövetségi kapitány személye áll az érdeklődés homlokterében. A lapok megírták, hogy Baróti lemondott, aztán elterjedt, hogy Baróti cáfolja ezt. Az utód személyét illetően megoszlanak a vélemények. Azt is hallottam, hogy a nemrég szinte egyedüli jelöltként szereplő Lakat Károllyal szemben az illetékeseknek politikai kifogásaik vannak. Sokak szerint, az előbb említett Vasas-kombináció értelmében, Ilovszky lesz az új szövetségi kapitány. Mások viszont „biztosan” tudják, hogy Hidegkuti lesz Baróti utóda. A hangulat megnyugtatása érdekében célszerű lenne ezt a személyi kérdést minél előbb eldöntetni és a nyilvánosság elé tárni.
A kérdést valóban gyorsan döntötték el a kommunista sportvezetők, és a „Tárnoki” által lejegyzett pletykák nemsokára valósággá váltak: Baróti Lajos valóban lemondott, és nem meglepő módon Ilovszky Rudolfot nevezték ki szövetségi kapitánnyá. Ha megnézzük, hogy kik és mennyi ideig, de főleg, hogy milyen eredményekkel ültek Lakat Károly 1979-es kinevezéséig a válogatott kispadján, akkor valóban felmerül a kérdés azt illetően, hogy a Tanár úr mellőzésének vajon milyen okai lehettek? Nos, a kapitányok Baróti után: Ilovszky Rudolf 1966–1967, Sós Károly 1968–1969, Hoffer József 1970–1971, Ilovszky Rudolf 1971–1974, Bozsik József, 1974, Moór Ede 1974–1975, Szőcs János 1975, Baróti Lajos 1975–1978, Kovács Ferenc 1978–1979 és végül Lakat Károly 1979–1980. Ennek azért oka volt, és látni is fogjuk, hogy mi.
„Kőműves” ügynök egyik 1966. novemberi jelentésében közölte a Fradi vezetőedzői posztján történt edzőcserét: a távozó Tátrai Sándor helyét Lakat Károly fogja átvenni a következő szezontól. A következő év februárjában pedig már arról számolt be tartótisztjének, hogy a munkát meg is kezdte:
Jelentem, hogy Lakat Károly 1967. jan. 1-től az FTC NB.I. labdarúgó szakosztályának vezetőedzője. Munkáját igen nagy lelkesedéssel kezdte el. Annak ellenére, hogy igen sok nehézséggel kell megküzdenie /pályakérdés, játékosok nevelése/. Mint szakember, igen jó tulajdonságai vannak, elsősorban a szakmai munkát illetően. Hibája, hogy hamar ingerlékeny és ezt elsősorban a mérkőzés eredményéért teszi. Túlzottan is megfeledkezik magáról és ilyenkor nem lehet hozzászólni. De ha az eredmény jó, akkor igen jó hangulatot tud teremteni. Ezt a tulajdonságát ismerték ott is, ahol előzőleg volt edző /Tatabánya, MTK/.
Az informátor tartótisztje, Ladányi Mihály azonnal ki is adta az utasítást ügynökének:
Kísérje figyelemmel Lakat Károly politikai, erkölcsi és sportbeli tevékenységét és minden ezzel kapcsolatos eseményt jelentse.
lakat_tablo_1967.jpg
Az egyre gyakoribbá váló politikai tartalommal is megtöltött ügynökjelentésekből kiderül, hogy a kommunista állambiztonság előtt Lakat doktor a szocialista rendszer ellenségképének ideális megtestesítőjeként jelent meg, a róla szóló ügynökjelentéseket külön dossziéba gyűjtötték, ő maga pedig „Vezénylő” néven jelent meg az állambiztonság által írt feljegyzésekben. Politikai kijelentéseit és jellemzően humoros formába öltött rendszerkritikáit a politikai rendőrség sem tekintette minden esetben „főbenjáró bűnnek”, amit az alábbi ügynökjelentés is bizonyít:
Jelentem, hogy az FTC labdarúgó-csapatának 1969. június 28-i összetartása alkalmával az ebéd után Dr. Lakat Károly, Dóka György, Balázs László beszélgetésre kiültek a Sport Szálló teraszára egy feketére. A csapat esti vacsorájának megbeszélésére megkérte Dr. Lakat Károly Menyhárt nevű pincért, hogy tudna-e a csapat részére estére egy jó orosz salátát adni. Mire Menyhárt megkérdezte, hogy milyen legyen. A válasz: csak ’19 előtti jöhet. Sajnos azzal nem tudunk szolgálni, felelte a pincér.
1919 és az oroszok egymás mellé állítása egyértelmű és mindenki számára nyilvánvaló utalás volt a magyarországi Tanácsköztársaság történetére, valamint a vörös terrorra. „Kőműves” tartótisztje mégsem a tartalmat, hanem inkább a tendenciát látta veszélyesnek a vezetőedző megnyilvánulásában:
Dr. Lakat Károly a Ferencvárosi Torna Club edzője társaságban szeret élcelődni, vicces formában érzéseit kifejezni. Ez a kijelentése, illetve megnyilatkozása egy a sok közül.
Persze a viccnek is megvolt a határa és a maga helye, és mivel látványosan szaporodtak Lakat doktor humoros csomagolásba oltott rendszerkritikái, amiket ráadásul rendszerint játékosai előtt mondott el, a politikai rendőrségnél végül elszakadt a cérna.
Lakat Károlynak vannak igen sok esetben kétirányú megjegyzései a rendszerrel szemben, amit humoros formában hoz nyilvánosságra. Pl. a céklát azért nem eszik a fiúk, mert piros. A választásnál a futballcsapatnak van ellenfele, de ennek a választásnak nincs. Vagy a NY. berlini túrán megjegyezte, hogy a párttagok aludjanak K. Berlinben, a pártonkívüliek pedig Ny. Berlinben.
Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy több ízben a kivételezett helyzetben lévő Vasas nevét is a szájára vette.
Az FTC-nél ill. a játékosok körében uralkodó Vasas elleni hangulat mellett sem mehetünk el szó nélkül, és főként akkor, ha olyan beállítottságú az edző, mint Lakat Károly. Az edzőkre vonatkozó előírás szerint „az edző felelős a játékosok erkölcsi, politikai és szakmai neveléséért”. Lakat edző ettől nagyon eltér.
"Kőműves" ügynök jelentése Lakat doktorról
Egy Újpesti Dózsával szemben elvesztett mérkőzés után, amikor a csapat tagjai az ÉDOSZ székházban vacsoráztak, Lakat doktor eképpen igyekezte vigasztalni a lehangolt állapotban lévő labdarúgókat:
A hangulat közben Lakat Károly megjegyezte, hogy a szuronyosok és fegyveresek csapata győzött a civilek felett (Vasas, FTC – Honvéd, Dózsa). Ezt a kijelentést többször is elmondta, ahol még a játékosokon kívül jelen volt a szakosztály vezetőség és a játékosok feleségei.
A Salgótarjáni Bányász elleni idegenbeli mérkőzések hangulatai sokszor nagyon paprikásra sikeredtek a ’60-as években. Lakat Károlynak edzőként is volt alkalma megtapasztalni azt a feszült légkört, amely nem egy esetben jellemezte a két csapat összecsapását. „Kőműves” is lejegyzett egy ilyen esetet:
A salgótarjáni pályán két FTC tartalék játékost szállítottak le a pályáról, ahol jogosan ültek. Lakat Károly beszaladt és kérdőre vonta a segédrendezőket. A két játékos tiltakozásul a salakra ült le és csak később távozott el. Az esettel kapcsolatban Lakat megjegyezte, hogy ismét szórakoznak az FTC-vel, azért, mert kiadják nekik, hogy elvtársak, jön a fasiszta FTC és ez egy politikai feladat, hogy rendet kell csinálni, ha másképp nem, hát belénk kötnek. De kíváncsi leszek, ha a Vasas lejön, akkor is ezt csinálják.
 A jelentést olvasó tartótiszt az alábbi módon vonta le a történet tanulságát:
Figyelmet érdemel Lakat Károly – a játékosokat és a vezetőket – izgató ellenséges hangú megnyilatkozása, ami egyre gyakoribbá válik.
lakat_mti_1979_csehszlovakia.jpgSzövetésgi kapitányként 1979-ben. Balján Mészöly Kálmán (MTI)
Nem véletlen, hogy a kommunista állambiztonság tendenciát vélt felfedezni Lakat Károly politikai megnyilvánulásaiban. A Fradi edzőjeként sok esetben kellett megtapasztalnia a felülről érkező (sport)politikai döntések visszásságait, ellentmondásait, néha egyértelmű Fradi-ellenességeit. Az iménti eset megtárgyalása néhány nap múlva egy edzés utáni uzsonnán újból előkerült. Ismét „Kőműves” volt jó helyen, és az esetet jelentésében is rögzítette:
Ugyanis szóba került a Salgótarjánban történt eset is. Lakat Károly a vitában kijelentette, hogy lehet neki nincs igaza, de ismeri tapasztalatból a helyzetet, ha vidéken meghallják, hogy jön az FTC, mindenkinek vigyázzba kell állni, mert ez politikai feladat és produkálni kell. Véleménye szerint az FTC-t még most is más elbírálás alá veszik, mint a többi csapatokat. E véleményét arra alapozza, hogy úgy a játékosok szerzésénél, mint a pályaépítésnél az FTC-t nyomják. Ezt a véleményét mindaddig fent fogja tartani és neki nincs mitől félni, mert nincs vagyona, nincs pénze, háza, legfeljebb a szabadságát tudják elvenni, és ha kiszabadulna, ha lecsuknák, akkor is így nyilatkozna.
A jelentést olvasó tartótiszt ez esetben azonban már konkrét lépésre is elszánta magát Lakat Károly nemkívánatos politikai magatartásával kapcsolatban.
Javaslom az FTC vezetőjén keresztül Lakat edző figyelmeztetését a tekintetben, hogy téves nézetének híresztelésével hagyjon fel.
Már a salgótarjáni incidensnél is megfigyelhettük, hogy Lakat doktor a Fradi politikai ellentéteként a Vasast, „Kádár kedvenc csapatát” nevezte meg. A belügyi jelentésekben többször is találkozhatunk hasonló esettel, amelyekből kiderül, hogy a Fradi edzője az angyalföldi alakulatot tartotta a rendszer legkedveltebb egyesületének. Egy vezetőségi megbeszélésen például így érvelt:
Lakat Károly itt is élesen bírálta a felsőbb vezetést, hogy ha nekünk is lenne K-vonalunk, mint a Vasasnak, akkor lehetne valamit csinálni. De mit akarunk, ha megy egy K-vonal és a megyei párttitkár vigyázban áll, mert a politikai feladatot végre kell hajtani.
Egy Fradi–Vasas-mérkőzés után, amikor a sportriporter Szepesi György lépett a Fradi öltözőjébe gratulálni a csapatnak, ugyancsak kiborult a Tanár úr:
Lakat Károly igen udvariasan megköszönte, majd mérgesen kijelentette, hogy most egy újságíró sem jelent meg nálunk. De a Vasasnál biztos hemzsegnek. Igaz, ne is írjanak rólunk, írjanak a Vasasról. De szeretném megkérdezni tőled (Szepesitől), hogy mit tettem én a Kutasnak, hogy kijelenti, a Lakat neve a Képes Sportban nem jelenhet meg. Ez, amit a Kutas csinál, nem más, mint fasizmus.
A mexikói nyári játékokat megelőzően, 1968 nyarán az olimpiai csapat több külföldi felkészülési mérkőzést is játszott. Az egyik ilyen túra alkalmával egy hollandiai város szállodájának halljában, amikor a csapat városnézésre gyűlt össze, Lakat Károly ismét megtalálta a módot, hogy oldottabb légkört teremtsen játékosai környezetében. A jelenetet a csapat egyik játékosa, „Forgács József” ügynök rögzítette egyik jelentésében:
Kocsis Lajos Honvéd labdarúgó disszidálási szándékáról dr. Lakat Károly tudomással bír. Ezt bizonyítja, hogy a szállodában körülnézett és megkérdezte: „Mindenki itt van? Kocsis is itt van, nem disszidált?” A csapat tagjai között derültséget okozott Lakat dr. szellemes, ironikus kérdése.
Kocsis Lajos disszidálási szándéka a belügyi akták szerint valóban nyílt titoknak számított a labdarúgóberkekben. Nemcsak a besúgók értesítették erről a politikai rendőrséget, de a játékosok között is gyakorta felmerült Kocsis terve. Az más kérdés, hogy Kocsis Lajos végül nem disszidált.
Baráti kapcsolatainak feltérképezésével is „Kőműves” ügynököt bízták meg, aki a következőkkel tudott beszámolni tartótisztjének:
Jelentem, hogy dr. Lakat Károly baráti köre igen kiterjedt. Általában mindenkivel barátkozik, de igen jó kapcsolata van Takács Józseffel és feleségével. Mindenben partnere dr. Juhász József, a csapat orvosa. Ők össze is járnak. A játékosok közül Albert, Novák, Szűcs az, akit szívesen hív meg lakására, vagy felesége presszójába. Az elmúlt napokban többször emlegette Rudas Ferencet, hogy jönnek hozzá.
lakat_emlektabla.jpgEmléktáblája a Tizedes utca 3. száma alatt
Lakat Károly állambiztonsági megfigyelésének slusszpoénját a végére tartogattam. Nagyon úgy fest, hogy az edzőzseni nemcsak azzal volt tisztában, hogy a politikai rendőrség kiemelt érdeklődéssel fordul a Ferencváros és természetesen az ő személye iránt is, hanem azzal is, hogy az egyik „hírvivő” a szakosztálynál dolgozó „Kőműves”. Az informátor egy egri vendégszereplés utáni hazaút során érzékelte, hogy a csapat edzője őrá mint potenciális besúgóra tesz egyértelmű utalásokat:
Hazafelé az autóbuszon Dóka György megkérdezte Balázs Lászlót, hogy ki az a férfi, aki az autóbuszon ült. „Varga György”, az evezős házban lakik és segített a gálaesten. Dóka György a füléhez nyúlt, majd megcsavarta és Balázs Lászlótól azt kérdezte, hogy nem valami füles szedő, mire Balázs László azt válaszolta, hogy „nem, mert nem is sokat jár ki”, bár nem nagyon ismeri. Dr. Lakat Károly még megjegyezte Dóka felé, hogy mit gondolsz, ezt a funkciót a Laci, mármint a Balázs nem adja át másnak, ez az ő reszortja. Balázs László egy kicsit meglepődött, de hirtelen feltalálta magát és közölte viccesen, hogy nem is lehet másnak átadni. Majd Lakat Károly is újabb vicc formájában többször megsimogatta Balázs hátát, és nem baj „tégla” elvtárs te jössz velem, ha én megyek az FTC-től téged egyedül elvinnélek. Bár a fenti „tégla” kijelentés többször elhangzott, de Balázs László mindig viccel ütötte el, amelyet Dóka György és Lakat Károly is úgy értett.
1969-ben aztán az edző ment, a besúgók maradtak a Fradiban. Az új edző, Kalocsay Géza is tisztában volt a kommunista rendszer működési mechanizmusával. „Kőműves” előtt egyértelmű utalást tett arra, hogy kinevezésekor BM-tisztek ültek le vele beszélgetni, és szembesítették azzal, hogy besúgóik által minden információt megkapnak a Fradi aktuális edzőjéről:
Dr. Kalocsay Géza dr. Lakat Károlyról elmondta, hogy amikor hazajöttem, behívatták oda felülre /de hogy hova, azt nem mondta meg/ és egy-két dologról elbeszélgettek velem. Elmondták, hogy Lakat hogy szidta a zsidókat, a kommunistákat és még egy sor olyan dolgokat, amit nem is akarok elhinni, hogy ez megtörtént. Tudjátok, a híreket mindig van aki szolgáltatja, minden csapatnál van egy-két olyan egyén, aki besúg. Így volt ez rég és így lesz most is. Mert amit a Lakat a csapatnál csinált, ha 2 dlc-el többet ivott, már azt is tudták.
Lakat Károly visszament a Tatabányához, amelynek már korábban is volt edzője 1957 és 1962 között. Azt, hogy a belügyet leginkább csak a Fradival összefüggésbe hozható Lakat érdekelte, mi sem bizonyítja jobban, mint a róla készített ügynökjelentések száma. Pedig a Tatabányában is volt olyan játékosa, aki nem mellékesen besúgó is volt, mégis elvétve kellett edzőjéről jelentenie. 
A Fradi titkai feltárulnak: hamarosan a könyvesboltokban
A Lakat Károlyról szóló írásom rövidített változata a napokban megjelenő könyvem egyik róla szóló fejezetének. Az Egéészpályás letámadás megrendelhető az alábbi linken (https://inverzmedia.hu/shop/egeszpalyas-letamadas/), november 15. után pedig megtalálható lesz a könyvesboltok polcain is.
Koós Levente

Megjegyzések