Dupla bomba döntött

A Sigi sistergősöket megemlegetik Debrecenben.

Hiába vezetett a DVSC a Ferencváros otthonában, a saját nevelésű játékosa eldöntötte a bajnokit. A Ferencváros Sigér Dávid két góljával 2–1-re legyőzte a Debrecent a labdarúgó NB I 1. fordulójából elhalasztott mérkőzésen, amellyel 70 nap után újraindult a bajnokság. 

 Nyilatkozatok: 

Szerhij Rebrov: Jó ellenfelekkel találkoztunk, a felkészülés szempontjából valamennyi edzőmérkőzésünk hasznos volt. Ezeken a mérkőzéseken nem az eredmény volt az elsődleges, hanem hogy minden olyan játékelemet begyakoroljunk, amelyet élesben is szeretnénk majd alkalmazni. Komoly kihívás vár a csapatra, de az ellenfeleink is szerda-szombat ritmusban fogják lejátszani a hátralévő bajnoki mérkőzéseiket. Számunkra talán némi előnyt jelenthet, hogy az ősszel már átéltünk hasonlót, amikor az Európa Liga csoportkörében szerepeltünk, ám ettől függetlenül nehéz időszak vár ránk. Nem volt egyszerű dolgunk, de a Debrecen ellen mindig nagyon nehéz játszani, kemény ellenfél. Szombaton is a három pont megszerzése lesz a célunk, hiszen csakis győzelmekkel védhetjük meg a bajnoki címünket!

Vitelki Zoltán: — Nagyon várjuk már, hogy elkezdődjön a Ferencváros elleni bajnoki! A kupacsapatok kivételével mi is egy héttel korábban folytatjuk tovább szereplésünket, de nincs hiányérzetem, úgy vélem, jól sikerült a rövid felkészülésünk.Nagyon motivált játékosokat látok magam előtt, bízom benne, a Groupama Arénában olyan eredményt tudunk elérni, amely klubnak, szurkolónak, futballistának és vezetőnek is jó. A labdarúgók maximálisan átérzik, mennyire fontos minden egyes pont – fogalmazott a DVSC vezetőedzője, Vitelki Zoltán, aki a zárt kapus találkozókról is beszélt. — Ehhez nem lehet hozzászokni, hisz mint minden sport, természetesen a foci sem ugyanolyan szurkolók nélkül. De nem panaszkodunk, hozzá kell szokni, hogy ilyen körülmények között kell majd játszani. Ez a hét a finomításról szólt, igyekeztünk azokra a kiélezett szituációkra kihegyezni a feladatokat, amelyeket a Ferencváros ellen szeretnénk megvalósítani. Éles meccsre számítok, de ha azt az agresszivitást és hozzáállást mutatjuk, melyet a legutóbbi idegenbeli, zöld-fehérek elleni bajnokinkon, illetve ha még magasabb szintű koncentrációval és a hibaszázalékok csökkentésével futballozunk, alkalmasak leszünk rá, hogy pontot tudjunk szerezni akár az FTC ellen is.   

A mérkőzés:
Ferencváros — DVSC: 2-1 (2-1)
Groupama Aréna, 15:55. Zártkapus mérkőzés.
Vezette: Pintér Csaba (asszisztensek: Georgiou, Lémon; alapvonali jv.: Karakó, Bogár; tartalékjv.: Király)
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Botka, Civic — Haratin, Sigér (Somália, 88.) — Zubkov (Vécsei, 60.), Isael (Skvarka, 83.), Nguen — Boli (Szihnyevics, 83.)
kispad: Gróf, Frimpong, Leandro, Heister, Lódico
vezetőedző: Szerhij Rebrov
DVSC: Nagy S. — Kusnyír, Kinyik, Pávkovics, Ferenczi J. — Bódi, Haris (Kundrák, 67.), Tőzsér (Milunovic, 77.), Varga K. (Csősz, 67.) — Adeniji (Garba, 46.), Szécsi M.
kispad: Kosicky, Szatmári, Szabó B., Habovda, Trujic
vezetőedző: Vitelki Zoltán
Gól: Sigér (22., 42.) illetve Bódi (13.)
Sárga lap: Zubkov (28.), Haratin (36.), Botka (72.) illetve Pávkovics (64.)

A hangulat jó ideig felejthetetlen marad.
A Groupama Arénát szombat délutánra elzárták a külvilágtól, ahol máskor több száz, sőt inkább több ezer szurkoló masírozott a stadion irányába, most minden sarkon biztonságiak őrködtek. A területre belépni többszöri személyazonosítás után lehetett, odabent a két klub elöljárói, az újságírók, az operatőrök és a fotósok szájmaszkban üldögélve várták a kezdést. Egyedül a játékoskijáróval szemközti lelátórészen helyet foglalóknak nem kellett védőfelszerelést felvenniük – no, igen, ők a ferencvárosi szurkolók önarcképes műanyag bábuik voltak…
A találkozó több szempontból is történelminek volt mondható: a koronavírus-járvány után az Üllői úton rendezték az újrainduló NB I első mérkőzését, az öltözőkbe és a folyosókra csupán tesztelésen áteső labdarúgók és stábtagok léphettek be, s hogy a kép teljes legyen, a szokásos bevonulók és kézfogások is elmaradtak. Mi több, az első ivószünetig az is kiderült, a játékosoknak a gólörömöt is gyakorolniuk kell. Előbb Bódi Ádám lőtte ki a jobb sarkot, míg a gólszerző váratlanul hátrasprintelt Nagy Sándor kapusig, a többiek a felezővonalnál szaladgáltak ide és oda, majd az egyenlítést követően Sigér Dávid ugyan ököllel lepacsizott két társával, de inkább a hangját kieresztve ünnepelt. Szürreális jelenetek voltak ezek, hamar kiderült, mindenkinek szoknia kell ezeket a szituációkat – ölelkezzenek, ne ölelkezzenek, mi legyen?!
A vártnál bátrabban kezdett a vendég Loki, a visszatérő Tőzsér Dániellel „felturbózott” középpálya jól szövögette a támadásokat, a vendégek a labdaszerzéseket követően próbálták megtartani a labdát, csakhogy Sigér Dávidra nem készültek fel megfelelően. A védekező középpályás a közeli „bombáját” követően távolról is a léc alá lőtt, nem véletlenül vonult hatalmas mosollyal a szünetre.
Amíg az első félidőben a nézők hiányoztak, a jó játék nem, addig a fordulás után már jóval visszafogottabb tempót diktáltak a csapatok. Néhányaknál talán fogyott a szufla, a Ferencváros az előny tudatában pedig minden bizonnyal kevésbé sürgette a játékot, hiszen a program finoman fogalmazva is sűrű, szerdán a Megyeri úton következik az Újpest elleni derbi. A két vezetőedző közül Vitelki Zoltán kezdett el hamarabb cserélgetni, nem árt hozzászoknunk, hogy a megengedett öt-öt változtatási lehetőség olykor alaposan széttördelheti a mérkőzést. A két csapat az újrakezdéshez méltó első bajnokit játszott, és a hetvennapos szünetet követően ne panaszkodjunk, három szép gólt is láthattunk.
A Ferencváros egymást követő 50. hazai bajnoki mérkőzésén sem kapott ki, legutóbb 2017. április 15-én, a Vasas ellen maradt alul a Groupama Arénában, azóta nem talált legyőzőre – a Loki sem fogott ki rajta. Szerdán újabb elhalasztott összecsapás vár a Fradira, ha az Újpest elleni derbit is hozzák a zöld-fehérek, kilencpontos előnnyel vághatnak neki a bajnokság hajrájának. 2–1
Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a DVSC legyőzése után elárult, sokat jelentettek játékosainak a lelátóra helyezett kartonbábuk, míg debreceni kollégája, Vitelki Zoltán úgy érzi, csapata rászolgált volna egy pontra a mutatott teljesítményével.
„Ez nagyon fontos nap volt a magyar futball számára: folytatódhatott a bajnokság! Nehéz mérkőzésen vagyunk túl, rászolgáltunk a három pontra, és jól reagáltunk a Debrecen játékára. Ötezer kartonbábu volt a lelátókon, és a játékosoktól tudom, ez is sokat jelentett nekik. Meg kell köszönnünk a klubnak a gesztust” – fogalmazott Rebrov a meccs után, s kitért arra is, milyen érzés volt két hónap után újra bajnokin irányítania a csapatát.
„Két hónapig nem játszottunk, ehhez képest elégedett vagyok a mutatott teljesítménnyel. Fizikailag nincsenek gondok, és biztos vagyok benne, hogy egyre jobb formába kerülnek majd a labdarúgóink. Magam is nehéz perióduson vagyok túl, de sokat dolgoztam, elemeztem a mérkőzéseinket, és készültem az újabb kihívásokra” – árulta el az ukrán tréner, s kiemelte a duplázó Sigér Dávidot is.
„Dávid rászolgált a két gólra, mert jól »olvasta« a játékot, tudta, mire van szükségünk. Az első gólnál nehéz volt olyan jól eltalálni a labdát, ám jókor volt jó helyen, a második pedig kifejezetten szép lövés eredménye volt.”
Vitelki Zoltán, a Debreceni VSC vezetőedzője sokkal kevésbé volt elégett a lefújás után, ami érthető is, hiszen csapata vezetett a mérkőzés elején, ám Sigér duplájával a Ferencváros fordított, így a hajdúságiak pont nélkül távozhatnak a Groupama Arénából.

„Úgy érzem, minimum egy pontot ki lehetett volna hozni ebből a kilencven percből, de nincs szégyenkeznivalónk. Próbáltunk pontot, sőt pontokat szerezni, számunkra ugyanis minden mérkőzésnek nagy jelentősége van. Jól kezdtünk, megszereztük a vezetést, csakhogy jött a Fradi két elkerülhető gólja, ami alaposan megzavart bennünket. A figyelem, a koncentráció hiányzott a játékunkból. Sigér góljai megnyugtatták a Ferencvárost, mi pedig kezdhettünk mindent elölről. Sokan felvetették, hogy hátrányt jelent-e, hogy mi egy héttel korábban játszunk. Nem, sőt, a játékosok már nagyon várták, hogy újra pályán legyenek. Mindenesetre eredményesebb játékot vártam, a kapu előtt kellett volna határozottabbnak lennünk” – mondta Vitelki, s beszélt játékosai erőnléti állapotáról is.
„Fizikai problémát nem láttam. Volt olyan futballistánk, aki edzőmérkőzésen sem játszott az elmúlt időszakban, ehhez képest próbáltunk nyomni, előremenni. Nem álltunk vissza, küzdöttünk, úgyhogy elsősorban az eredmény miatt vagyok szomorú.”
www.nso.hu - www.tempofradi.hu 

Megjegyzések