A Djurgarden kipipálva, de most jön a neheze!

Ez profi volt! Hajrá Fradi!
A svéd bajnok ellen Nguen két góljával győzött a magyar csapat, amelyre a következő körben a nagyon erős Celtic vár.
Továbbjutott a magyar bajnok Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőinek első fordulójában a svéd Djurgarden ellen, köszönhetően Tokmac Nguen két góljának (2–0). A Fradira a következő fordulóban a skót bajnok, a Celtic vár, ráadásul Glasgow-ban.


Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov azzal kezdte: mivel a Djurgarden elleni Bajnokok Ligája-selejtezős párharc egyetlen mérkőzésen dől el, a szokásosnál is nagyobb koncentrációt igényel a játékosoktól. Újságírói kérdésre egy kis esélylatolgatásba is belement.
„Nem szeretem ezt, de most szerintem ötven-ötven százalék az esély a továbbjutásra. Nekik előnyük lehet, hogy már több tétmeccset is játszottak, mi csak egyet, amiben ráadásul nagy szerepet játszott az időjárás. Sosem lehet tudni, hogy ezek a komponensek éppen negatívan vagy pozitívan befolyásolják-e a játékot. Svédország igazi futballnemzet, komolyan kell vennünk a bajnokát. Atletikusak, jól nyerik meg a párharcokat mérkőzésen belül, és jól helyezkednek, de hazai pályán felelősséggel kell játszanunk.”
Elmondta: Lovrencsics Gergő és Olekszandr Zubkov sérülés miatt maradt ki a keretből, míg Gróf Dávid azért, mert kapusposzton nagy a konkurencia.
„Sejtjük, mivel próbálkozik ellenünk a Ferencváros – mondta a sajtótájékoztatón Kim Bergstrand. – A magyar bajnok malmára hajthatja a vizet, hogy hazai pályán játszik, mi pedig valamelyest elfáradtunk az utazástól. A legerősebb keretünkkel érkeztünk Budapestre, Alexander Abrahamsson azért nem tartott velünk, mert éppen gyermeke született.”

A mérkőzés:
Bajnokok Ligája, 1. selejtező kör:
Ferencváros — Djurgarden: 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, 19:00. Zártkapus mérkőzés.
Vezette: Fedayi San (asszisztensek: Josipovic, Hirzel; tartalékjv.: Bieri – svájciak)
Ferencváros: Dibusz — Botka, Blazic, Kovacevic, Civic — Somália, Haratin — Isael (Laidouni, 75.), Nguen (Skvarka, 63.), Uzuni (Varga R., 84.) — Boli
kispad: Bogdán, Baturina, Heister, Dvali
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Djurgarden: Bratveit — Une Larsson, Nyholm, Berg — Witry, Ulvestad, Karlström, Augustinsson — Banda (Holmberg, 18.), Kujovic (Chilufya, 46.), Edwards (Radetinac, 75.)
kispad: Vaiho, Kack, Walker, Ring
vezetőedző: Kim Bergstrand
Gól: Nguen (33., 62.)
Sárga lap: Blazic (46.), Kovacevic (66.) illetve Holmberg (65.), Berg (71.)
Ahol normál esetben rendőrök tucatjai posztoltak volna, ott most csend és nyugalom honolt… A Groupama Aréna környékén a parkolóhelyekért versenyző ideges sofőrök helyett kényelmesen forgolódó autósok tekergették a kormányt, felesleges volt sietni, a zárt kapus mérkőzésre egyetlen drukker sem tehette be a lábát. A lelátókra visszakerültek a korábban kihelyezett – ferencvárosi drukkerek arcképeivel ellátott – műanyag bábuk, a bevonuláskor a hangfalakból pedig felharsant a zöld-fehér induló.

Amint a játékosok aztán összeölelkezve biztatták egymást a kezdés előtti pillanatokban, a stadionban síri csend volt, így odafent a sajtóhelyen is jól lehetett hallani, amint Dibusz Dénes csapatkapitány angolul üvölt a kör közepén, így motiválva a többieket. Szerhij Rebrov némi meglepetésre a brazil Somáliát és az albán Myrto Uzunit is a kezdőcsapatba jelölte, a nyári igazolások közül pedig Adnan Kovacevic is helyet kapott a védelem tengelyében, hosszú távon ő lehet a megoldás Miha Blazic balján.
Hamar kirajzolódott, a Djurgarden bekkelni érkezett a magyar fővárosba. A vendégek az első félidőben alig jöttek át a Fradi térfelére, öt védővel és az eléjük visszazáró középpályásokkal szállták meg a kapujuk előterét. Nem is találta a fogást a svéd bajnokon a Ferencváros, ám a zöld-fehérek türelmesen járatták a labdát, és keresték a megoldást a védekező taktika ellen. Meg is találták: átlövésből szerezték meg a vezetést. Tokmac Nguen 24 méterről lőtte ki a jobb alsót – mesteri találat volt. A Ferencváros azzal zavarta meg a Djurgarden játékosait, amire előzetesen készült, a labdavesztés után azonnal visszatámadták a vendégeket, a svéd gépezetben pedig jött is az üzemzavar.
A fordulás után próbált stílust váltani az északi együttes, feladta az addigi defenzív játékát, amiből két dolog sülhetett ki: a vendégek odaszögezik kapujukhoz a magyar bajnokot, vagy a fellazult védelem ellen a Ferencváros újabb gólt szerez.
Utóbbi történt, a zöld-fehérek kontratámadásból mattolták a svéd aranyérmest, Franck Boli remekül indította Tokmac Nguent, az irányító pedig duplázott, és térden csúszva ünnepelte az újabb találatát. A gól eldöntötte a továbbjutás kérdését, az északiak vezetőedzője, Kim Bergstrand is egykedvűen huppant le a helyére, alighanem ő is érezte, ezen a napon nincs bennük annyi, hogy a maguk javára fordítsák a találkozót. A Fradi a végén kiüthette volna ellenfelét – a csereként beszálló Michal Skvarka és Varga Roland is a kapuba találhatott volna –, ám a helyzetek kimaradtak. A szerdán látottak alapján a magyar bajnok egyértelműen jobb csapat a Djurgardennél, és megérdemelten jutott tovább. 2–0
Nyilatkozatok:
A Djurgarden trénere, Kim Bergstrand szűkszavúan elemezte a mérkőzést:
„Nem lepett meg minket a Ferencváros. Sokat birtokolták a hazaiak a labdát, gratulálok nekik a győzelemhez, mert nagyon jól játszottak. Sok problémát okoztak nekünk a Fradi gyors játékosai.”
A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov viszont nagyon elégedetten értékelt:
„Mindig nehezek ezek a párharcok, amikor nem tudjuk pontosan, az ellenfél milyen játékerőt képvisel. Ők azt nyilatkozták a sorsolás után, hogy örülnek nekünk, ez egyfajta pluszmotivációt adott számunkra, ami abszolút ki is jött a pályán. Büszke vagyok a játékosaimra, és örülök, hogy ekkora örömöt okozhattunk a szurkolóknak. De ez csak az első lépés volt, holnaptól készülünk a többi mérkőzésre.”
Vagyis a jövő heti, Celtic ellenire, amelyen már nem az FTC lesz a találkozó esélyese.
„Nagyon komolyan fel kell készülnünk arra a meccsre, mert egyetlen találkozó dönt mindenről. Rajtunk nem lesz nyomás. Megérdemelten vagyunk itt a BL-selejtezőben, magabiztosnak kell lennünk. A játékosoknak azt tudom tanácsolni, hogy hasonlóan fogják fel azt a mérkőzést, mint a Dinamo Zagreb elleni idegenbeli meccset, amikor mentálisan rendben voltunk.”
A zöld-fehérek a játék minden elemében jobbak voltak a svéd bajnoknál, a pályán egyértelműen az ő akaratuk érvényesült. A szerda esti mérkőzésen gyorsan kirajzolódott, a Djurgarden valóban bekkelni érkezett a magyar fővárosba, a Ferencváros türelmes futballal kereste a rést a falon. Több olyan támadás is volt, amelyben a hazaiak a tizenhatos környékéről a saját térfelükig passzolták hátra a labdát, hogy aztán új akcióval próbálkozzanak, keresték a megoldást a védekező taktika ellen, amit a 33. percben meg is találtak: Tokmac Nguen távoli átlövéssel szerezte meg a vezetést.
„Kifejezetten szeretem az ilyen szituációkat  – mondta lapunknak a mérkőzés másnapján a Djurgarden ellen duplázó középpályás. – Amikor hozzám került a labda, csak azt figyeltem, miként alakíthatok ki magamnak lövőhelyzetet. A labdavesztésünk után azonnal visszatámadtunk, és nyomás alatt tartottuk a svéd védőket. Somáliával »bekerítettük« az ellenfél játékosát, aki eladta a labdát. Éreztük, hogy a tömörülő ellenfél ellen az átlövés lehet az egyik hatékony fegyver, örülök neki, hogy ilyen jól eltaláltam a labdát. Az első gólomnál improvizáltam, és bejött.”
A 26 éves középpályás ezúttal nem a szélen, hanem középen, irányító szerepkörben futballozott, láthatóan élvezte a futballt. A tőle megszokott lazasággal jutott túl a rá rontó hátvédeken, s utólag elárulta, többet várt a Djurgardentől. Alaposan meglepte őt is, hogy öt védővel kezdett, hiszen a svéd bajnokra a kezdeményező futball a jellemző, de abból a Bajnokok Ligája selejtezőjében keveset mutatott.
„Több felvételt is megnéztünk a svédekről, ezeken egyértelműen támadóbb felfogásban játszottak – folytatta Tokmac Nguen. – A Djurgarden megváltoztatta a jól megszokott taktikáját, ami azt sugallta, hogy tisztelnek bennünket, talán tartanak is tőlünk. Többet vártunk tőlük, de ez legyen az ő bajuk… A Bajnokok Ligájában nincs könnyű mérkőzés, ezért a sikerért is meg kellett dolgoznunk.”

A svédek a fordulás után próbáltak is stílust váltani, feladták az addigi defenzív játékot, megpróbálták odaszögezni kapujához a magyar bajnokot, így viszont a fellazult védelem ellen a Ferencvárosnak nagyobb tere nyílt újabb gólt szerezni. Ez meg is történt, a zöld-fehérek gyors kontratámadásból mattolták a svéd aranyérmest, Boli remekül indította Nguent, aki megszerezte második gólját, és térden csúszva ünnepelte találatát.
„Az a gól eldöntötte a továbbjutást – mondta a középpályás. – Kitámadott a Djurgarden, így sokkal több helyünk volt elöl, ráadásul Bolitól olyan indítást kaptam, amilyet a tévében Toni Kroostól, a Real Madrid sztárjától szoktam látni. Ritka az olyan szituáció, hogy ennyire szabadon törhetek kapura a labdával, főleg a pálya közepén, és magabiztosan értékesítettem a helyzetet. Franckkal a csütörtök délelőtti regeneráló tréning után együtt ebédeltünk, a minimum az volt, hogy a számlát én álltam.”
Tokmac Nguen az a típus, aki a mérkőzések után nem tud aludni, a szerdai összecsapás után is hajnalig forgolódott az ágyában, fejben visszajátszotta a mérkőzésen történteket. A kilencven perc alatt kétszer próbálkozott kapura lövéssel, s ha figyelembe vesszük, hogy mindkettőből gól született, ennél jobb mutatóval nem is zárhatta volna a párharcot. A kenyai-norvég futballista a jelek szerint máris csúcsformába került, hiszen az NB I 1. fordulójában az MTK elleni 1–1-es mérkőzésen is ő szerezte a gólt.
„A hajrában sok helyzetünk volt, sajnálhatjuk, hogy kimaradtak – folytatta a zöld-fehérek középpályása. – A Djurgarden elleni összecsapásból önbizalmat meríthetünk. Jó kimondani: jobbak voltunk!  A Celtic következik, a skót csapat más szintet képvisel, mégsem érzem, hogy ne lenne esélyünk a továbbjutásra. Gyerekként ilyen találkozókról álmodtam. Sajnos azt az összecsapást is szurkolók nélkül rendezik, de alig várom már, hogy a Celtic Parkban pályára léphessek.”
www.tempofradi.hu 


Megjegyzések