Íme a Celtic: patinás zöld-fehérek várnak a Ferencvárosra

Mindet bele srácok! Hajrá Fradi!
Nagy múltú csapat vár a Ferencvárosra szerdán a Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójában, ahol egy meccsen dől el a továbbjutás: a Fradi Glasgow-ban a Celtic vendége lesz, amely bizonyos statisztikák szerint a megszerzett trófeákat nézve a földkerekség második legeredményesebb klubja. S ugyancsak zöld-fehér a színe.
A statisztikákkal időnként óvatosan kell bánni, és bizony egymillió dolláros kérdés lehetne, hogy a futball históriájában melyik klub nyerte a legtöbb trófeát. Ráadásul nem is egyértelmű, hogy mit lehet elszámolni, mert például Dél-Amerikában az idők folyamán jó néhány nemzetközi kupaküzdelem zajlott, olykor ugyanabban az évben; mást ne mondjunk, az uruguayi Nacional kilenc különbözőt nyert meg. Akad lista, amelyet az egyiptomi Al-Ahly vezet 118 trófeával, de van, amelyiken csak 107-et írnak neki jóvá, és a Nacionalnál is vita tárgya, hogy a 113 trófeájával rangsorolják-e. Skóciában viszont nincs vita: a Celtic 110 nagy diadala 51 bajnoki címből, 39 kupa-, 19 ligakupasikerből, no meg az 1967-es BEK-győzelemből (a Bajnokok Ligája elődje) tevődik össze. Ám a glasgow-i zöld-fehérek nagy szívfájdalma, hogy a legjobb esetben is csak a második helyen állnak a rangsorban, mert a városi rivális Glasgow Rangers 115 trófeát gyűjtött.


Az 1887-ben alapított Celtic legutóbb éppen a 2019/20-as skót Premiershipet nyerte meg, és az 51. bajnoki címével a harmadik legsikeresebb együttes Európában. Ezt az UEFA pontosan vezeti, a Rangers 54-gyel áll az első helyen, az északír Linfield 53-mal a második, és mindenképpen említsük meg, hogy a listán a 12-13. helyen a bolgár CSZK Szófiával holtversenyben, 31 bajnoki címmel a Ferencváros áll.
Az ír bevándorlók által alapított Celtic története elválaszthatatlan a Rangersétől. Előbbi a Glasgowban élő ír gyökerű katolikusok, utóbbi a brit érzelmű protestánsok csapata, és a kibékíthetetlen ellentétek a stadionon kívül is gyakran torkollnak összecsapásokba. A felek városi derbijének a krónikája, az „Old Firm” 1888 óta íródik, 420 meccs után a győzelmeket tekintve a Rangers 162-159-re vezet, a nagyobb múltú, 1872-es alapítású csapat ebben is jobban áll. A nemzetközi porondon azonban fordított a helyzet, a Celtic 1967-es BEK-trófeája üti a Rangers 1972-es UEFA-kupa-győzelmét. A zöld-fehérek a lisszaboni BEK-döntőben az Internazionalét gyűrték le 2-1-re, majd 1970-ben is bejutottak a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába, ám Milánóban hosszabbításban 2-1-re alulmaradtak a Feyenoorddal szemben.
Az 1967-es diadal Jimmy Johnstone-nak harmadik helyet hozott az Aranylabda-szavazáson, amelyet Albert Flórián nyert meg. A klub legnagyobb legendája az 50-es években itt játszó Jock Stein, aki futballistaként is sikeres volt, azonban menedzserként alkotott nagyot: tizenhárom éven át irányította a csapatot, és ő volt a BEK-győzelem sikerkovácsa is. Kenny Dalglish 1969-től nyolc évet húzott le a Celticben a liverpooli sikerkorszaka előtt, az ezredforduló idején pedig Henrik Larsson termelte a gólokat.
A csapat 2003-ban még döntőt játszott az UEFA-kupában, hosszabbítás után 3-2-re kapott ki a José Mourinho Portójától, Larsson hiába talált be kétszer. A komolyabb eredmények azóta elmaradnak, a skótok a Bajnokok Ligájában csak háromszor jutottak el a legjobb 16-ig (2007, 2008, 2013), legutóbb, tavaly a BL-selejtező harmadik körében a kolozsvári CFR, az Európa-ligába átkerülve pedig a dán FC København már a 32 között kiejtette őket.
A skót bajnokság jelenleg öt fordulón van túl, de a Celtic csak három meccset játszott, két győzelme és egy döntetlenje van, a BL-selejtező első körében pedig 6-0-ra kiütötte az izlandi KR Reykjavíkot. A játékoskeretének az értékét a Transfermarkt 92 millió euróra teszi, ebből a francia középcsatár Odsonne Édouard 15, a norvég balszélső Mohamed Elyounoussi 9,5, a skót középpályás James Forrest nyolcmillió eurót visz el. A Ferencvárosra – amelynek a kerete a mértékadó portál szerint 24 milliót ér – nagy feladat vár, de azért nem megoldhatatlan.
Fábik Tibor - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések