Tíz emberrel is győzni tudtunk a ZTE ellen

Ez férfimunka volt! Hajrá Fradi!
Botka kiállítása után a hazaiaktól Babati Benjámin tizenegyest hibázott, majd gólt lőtt, de ez is kevés volt.
Idegenben 2–1 győzött a Ferencváros a Zalaegerszeg ellen a labdarúgó NB I 3. fordulójában. A meccs kétharmadában a Ferencváros emberhátrányban játszott, de így is szerzett két gólt.

Nyilatkozatok:
Boér Gábor: — A sorsoláskor is tudtuk, hogy milyen sorozattal kezdünk és mindig az a legjobb, ha egy csapat három ponttal gazdagodik. Ez viszont nem mindig lehetséges. Ám, mint mindig, most is úgy kell felmennünk a pályára, hogy megpróbáljunk nyerni. Az első két meccsen sem az volt a cél, hogy jó az iksz is. Most sem így állunk ehhez a mérkőzéshez, a legerősebb Ferencvárost várom, és ahogy mindig, most is bátran akarunk játszani.
Szerhij Rebrov: — Mindig nehéz, amikor egy Bajnokok Ligája selejtező után újra magyar bajnoki mérkőzést játszunk. Biztos vagyok benne, hogy a játékosaim tisztában vannak vele, mennyire fontos, hogy megfelelően kezeljék ezt a találkozót. Ez egy más szintű mérkőzés lesz, más körülmények, de ha Európában akarunk játszani, akkor a magyar bajnokságra is ugyanúgy koncentrálnunk kell. A Zalaegerszeg egy remek csapat, a legutóbbi bajnokik ellenük mind komoly kihívás elé állítottak bennünket.  Maximális koncentrációra lesz szükség a részünkről, úgy érzem, jól felkészültünk erre a találkozóra.
A mérkőzés:
ZTE — Ferencváros: 1-2 (0-1)
Zalaegerszeg, 17:45. 8.429 néző.
Vezette: Pintér Csaba (asszisztensek: Georgiou, Huszár; alapvonali jv.: Pillók, Zierkelbach; tartalékjv.: Becséri)
ZTE: Demjén — Tanasin (Favorov, 69.), Lesjak, Bobál D., Gergényi — Sankovic, Bedi — Babati, Vass P., Szánthó (Könyves, 56.) — Koszta (Dragóner F., 61.)
kispad: Gyurján, Zimonyi, Kovács B., Zivko
vezetőedző: Boér Gábor
Ferencváros: Dibusz — Botka, Blazic, Dvali (Kovacevic, 35.), Heister — Haratin, Laidouni — Isael (Civic, 36.), Nguen (Somália, 80.), Uzuni — Boli
kispad: Bogdán, Sigér, Baturina, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gól: Babati (83.) illetve Civic (40.), Haratin (53.)
Sárga lap: Bobál D. (22.), Lesjak (29., 90+3.), Bedi (46.), Tanasin (57.) illetve Dibusz (49.), Haratin (56.), Uzuni (90+2.)
Kiállítva: Lesjak (90+3.) illetve Botka (31.)

Zeg, Zeg, Zeg, Zalaegerszeg! Zengett a ZTE Aréna. Ez aligha meglepő, csakhogy a kórus ezúttal a vendégszektorból harsant fel, a hazai közönség meg vastapssal köszöntötte az udvarias, barátságos ferencvárosi szurkolókat. Egészen más így a hangulat, ha csak a pályán van küzdelem.
Az egész napos rekkenő hőséget éppen a kezdés előtt váltotta fel egy iszonyatos erejű zápor, így a kérdés az volt, melyik együttes tud jobban alkalmazkodni a kétségkívül rendkívüli körülményekhez. Ha már eső: rögtön az első percekben Botka Endre lába csúszott ki a nedves füvön, úgy tűnt, megsérült a védő, de tudta folytatni a játékot. A vendég Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov négy helyen változtatott a hétközi, Skóciában látott kezdőcsapatán, míg a ZTE FC együttese egy helyen módosított az egy hete Mezőkövesden felálló kezdőjéhez képest. Boér Gábor Koszta Márkot vezényelte előre, de mögötte három támadó középpályás feladata volt felzárkózni az akciókhoz, és letámadni már a saját térfelén a Ferencvárost. A házigazda agresszív játékkal próbálta megakadályozni, hogy a zöld-fehérek nyugodtan passzolgatva építsék fel a támadásaikat.
Franck Boli lövése jelentette az első izgalmat, miközben a nézők közül sokan a telefonjuk kijelzőjét figyelték, mit mondanak a meteorológusok, eláll-e az eső valamikor. Pedig a mobil helyett érdemes volt a pályát nézni, hiszen jó tempóban zajlott a mérkőzés: a Ferencváros, ahogy azt várni lehetett, megpróbálta ráerőltetni akaratát a kék-fehérekre, de a hazai csapat szervezetten védekezett, és igyekezett lezárni a kapuja felé vezető területeket.

Aztán egy pillanat alatt forró katlanná változott az aréna: tizenegyeshez jutott a hazai csapat, de Babati Benjámin lövését Dibusz Dénes védeni tudta. A zalaiak azonban azt reklamálták, hogy a büntető előtt kiállított Botka Endre még nem hagyta el a pályát, amikor a játékvezető engedélyt adott a tizenegyes elvégzésére – tegyük hozzá, a ferencvárosiak hátvédje sem Babatit, sem Dibuszt nem befolyásolta, zavarta meg, de az biztos, hogy Pintér Csaba korán adott jelet.
Közben Lasa Dvali megsérült, és mert Lovrencsics Gergő sérülése miatt elfogytak a Fradi jobbhátvédjei, Eldar Civic lett a jobb oldali védő, Dvali helyett pedig Adnan Kovacevic lépett pályára. S milyen az élet? Eldar Civic talán életében először játszott ezen a poszton, de hamar feltalálta magát: jobbról ballal lőtt hatalmas gólt a jobb felső sarokba. Amikor Babati a büntetőhöz készülődött, kevesen gondolták volna, hogy néhány perc múlva már 0–1 lesz az állás.
A ZTE FC mindenesetre azonnal megpróbálta kihasználni a létszámfölényt, és a félidő hátralevő részében már a vendégek térfelén zajlott a játék.
A második félidőt egyértelműen a Ferencváros kezdte jobban: kiállítás ide, emberhátrány oda, a vendégcsapat tűnt agresszívebbnek. Myrto Uzuni került lövőhelyzetbe, a védők szögletre mentettek, s a sarokrúgást követően Ihor Haratin megduplázta a Fradi előnyét. Aligha ezt a forgatókönyvet képzelték el a hazaiak, de a Ferencvárosnak nagyon jól jött a második gól: megnyugodott, és magabiztosan őrizte előnyét. A ZTE FC persze próbált ritmust váltani, de úgy tűnt, a bajnoki címvédő elég erős és kellőképpen dörzsölt ahhoz, hogy okos és fegyelmezett védekezéssel eltüntesse a létszámkülönbséget. Nem volt ez rossz meccs, mindkét csapat becsülettel harcolt.
A hajrában Babati Benjámin szépíteni tudott, a gól felpörgette az egerszegieket, de már nem volt több erő bennük. Annyi legalábbis biztosan nem, hogy az egyenlítő gól is megszülessen. A Ferencváros különleges mérkőzésen szerezte meg mindhárom bajnoki pontot – és nem érdemtelenül. 1–2
Nyilatkozatok:
A Ferencváros trénere, Szerhij Rebrov büszke volt csapatára.
„Nagyon nehéz volt szinte végig tíz emberrel, de a játékosaim megmutatták, fel tudnak nőni a feladathoz. Mindenki nagyon koncentrált, nem engedtünk a gólon kívül helyzetet az ellenfélnek, mindenki megállta a helyét a pályán.″
Az ukrán edzőt arról is kérdezték: mit szól ahhoz, hogy a FIFA úgy határozott, a koronavírus-járvány miatt a kluboknak nem kötelező elengedniük játékosaikat a válogatottakhoz.
„Nekem ezt senki sem mondta, de ha ez a helyzet, akkor sokkal biztonságosabb, ha nem repülnek és utaznak a játékosok, mert manapság nem a sérülések miatt kell aggódnunk. A sok utazás miatt terjed a vírus, és karanténba kerülhetnek a játékosok, így sokkal jobb, ha itthon tudnak készülni a csapatukkal.″
A ZTE vezetőedzője, Boér Gábor csalódott volt a találkozó után.
„Méltó ellenfelei voltunk a Ferencvárosnak, büntetőből vezetést szerezhettünk volna, emberelőnybe kerültünk, de nem tudtunk élni ezzel. Előfordul, hogy kimarad a tizenegyes, de sajnos nagyon rosszkor jött, ahogy az első gól is, ami rányomta bélyegét a játékunkra. Megvoltak a lehetőségeink, sajnálom, hogy nem sikerült az egyenlítés, mert sokat tettünk érte egy nagyon jó csapat ellen.″
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kimaradt 11-es után azt reklamálta, hogy Botka Endre még nem hagyta el a pályát, így nem lehetett volna folytatni a játékot, ugyanakkor elismerte: játékosa nem emiatt hibázott.
Dibusz Dénes: „Tudtam, hogy Babati mely rúgásfajtákat szokta alkalmazni büntetőnél: többnyire a kapus bal kezéhez, illetve középre szokta rúgni. Szerencsére olyan magasságba rúgta, hogy a lábammal hárítani tudtam, ha harminc centivel feljebb megy a labda, akkor nem lett volna esélyem.”

www.tempofradi.hu

Megjegyzések