Amikor Rebrov elmosolyodott

 Nem jópofizni jött Magyarországra

A keddi Ferencváros–Molde Bajnokok Ligája-selejtező után a szokásosnál később kezdődött a sajtótájékoztató. Szergej Rebrov első útja nem az újságírókhoz vezetett, hanem előbb kisétált a Groupama Aréna C1 szektorának bejáratához, ahol a járvány miatt a stadionból kizárt fradisták végigszurkolták a meccset. Az ukrán edző személyesen köszönte meg a biztatást, a drukkerek pedig meghálálták a munkáját. „Rebrov, Rebrov!” – zúgott az Üllői úton.

– Az emberek általában a gólszerzőt emelik a vállukra. Az, hogy az én nevemet kiabálták, nekem azt jelenti, hogy csapatként végeztünk jó munkát – reagált Rebrov. Ha ő nem is mondta ki, a drukkerek pontosan tudják, hogy legfőképpen rajta múlott, hogy a nem is olyan régen még az albán Partizani és a bosnyák Željezničar ellen kínos vereségeket szenvedő Fradiból nemzetközi bravúrokra képes, BL-csoportkörös csapat vált.


 

Volt, amikor nem vettünk volna mérget a sikerre. Például 2019 februárjában, amikor Rebrov Ferencvárosa döcögősen kezdte a tavaszt, és 2-1-es vereséget szenvedett Debrecenben Zsóri Dániel később Puskás-díjat ért gólja után. – Sokkal többet vártam a csapattól – fogalmazott meg éles kritikát Kubatov Gábor elnök a klub honlapján.

A szokatlanul erős kijelentésből arra lehetett következtetni, hogy fogytán a türelem. Pedig Rebrov akkor még egy nemzetközi meccsen sem irányította a csapatot, hiszen azután szerződtették, hogy 2018 nyarán Thomas Doll vezetésével újra elbukott a Fradi Európában. A német tréner az NB I-ben bajnok volt, és felállított egy 34 meccses veretlenségi sorozatot is, de a nemzetközi porondon rendre elhasalt. Doll Fradija a 16 európai kupameccséből nyolcat elveszített, és jelentős a kontraszt Rebrov mutatójához képest: vele immáron 19 nemzetközi mérkőzésen mindössze kétszer kapott ki a Fradi.

Rebrovot eleve azzal a céllal hívták az Üllői útra, hogy csoportkörökbe juttassa a csapatot. – Ő maga kérte a tárgyalásokon, hogy a türelmi időszak legyen kevesebb vele szemben – árulta el Varga Sándor menedzser. – Ha nincs eredmény Európában, akkor a szerződése alapján elküldhetik.

Az ukrán a népszerűtlen döntéseket is vállalta: Böde Dánielt és Davide Lanzafamét elküldte, a csapat kezdőjéből pedig csaknem kikoptak a magyarok. – Nem jópofizni jött Magyarországra, még olyan fotót is nehéz találni róla, amikor mosolyog – jellemezte Rebrovot Varga. Az edző nagy hangsúlyt fektetett a scout-hálózat kiépítésére, aminek köszönhetően az igazolások beváltották a reményeket: Tokmac, Haratin, Isael, Zubkov, Boli, majd Kovačević, Uzuni, Laïdouni már mind miatta érkeztek.

– Örömömben fogtam a fejem, mert tudom, hogy mennyire nehéz munkát vittünk véghez – árulta el Rebrov a Molde elleni siker után. – A Dinamo Kijevvel korábban alanyi jogon voltam ott a Bajnokok Ligájában, most viszont négy kőkemény körön küzdöttük végig magunkat. Meg kell nézni az eredményeket, mindig az a legfontosabb a futballban. Büszke vagyok a játékosaimra.

Azok pedig pezsgővel a kezükben rontottak be a sajtótájékoztatóra, hogy a szurkolókhoz hasonlóan, a maguk módján megünnepeljék az edzőjüket. És akkor Rebrov arcán végre egy félmosoly is megjelent.

Szalay Attila - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések