Dibusz meglepő véleménye a horvátokról!

Harcolni kell! Hajrá Fradi!

Dibusz Dénesben elevenen élnek a Dinamo Zagreb elleni, egy évvel ezelőtti párharc emlékei, és elismeri, a mögöttünk hagyott idényben a horvátok elleni meccseken volt a legnehezebb dolga. Annak köszönhetően, hogy tapasztalatot szerzett a nemzetközi porondon, a Ferencváros szerinte közelebb került a horvát bajnokhoz, s így reális esélye van a győzelemre szerdán, a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában. 

– Milyen emlékeket őriz a Dinamo elleni, egy évvel ezelőtti párharcról?
– Miért is szépíteném, először is természetesen azt, hogy az idegenbeli döntetlen után nagy gólarányú vereséget szenvedtünk, és kiestünk. Tudtuk, hogy a Dinamo nagyon jó csapat, amit a visszavágón bizonyított. El kellett ismernünk, hogy akkor más szintet képviselt és megérdemelten jutott tovább.

                                                     Vaszil Donev Forrás: MTI/MTVA
 

– A 2019–20-as idényben mérkőzésről mérkőzésre kiváló teljesítmény nyújtott, megválasztották az idény legjobb kapusának. Talán éppen a Dinamo elleni hazai meccs volt az egyetlen, amikor a bravúrjaival nem tudott segíteni a csapatának. Most újra át kell venni az akkori tanulságokat?
– Kapusként is nehéz párharc volt, a két meccsen összesen huszonnégy kísérlet jött a kapumra; Zágrábban tizenegyszer, itthon ötször-hatszor kellett nagyot védenem, ami az átlagoshoz képest magas szám. Sajnos nem sikerült mindig hárítanom. Itthon volt két olyan lövés, amelybe ugyan beleértem, de a gólt nem sikerült elkerülnöm. Itthon a negyedik zágrábi gól előtt pedig a nagyon erős, szitáló lövésbe rosszul ütöttem bele, ebben a gólban talán benne voltam. Azzal menthetem magam, hogy azon a találaton már semmi sem múlt, addigra eldőlt a továbbjutás. Ezekből az esetekből is tanulni kell, s be kell építeni a tanulságokat a felkészülésbe. Mi másban bízhatnék én is, mint hogy ezúttal fordul a kocka. Ha a Celticet – ráadásul idegenben – le tudtuk győzni, akkor van okunk bizakodni a Dinamo ellen is.

– Mit gondol, egy év alatt hogyan változtak az erőviszonyok a kép csapat között?
– Nem kívánom mélyebben elemezni a játékoskeretek változását, ahogy a zágrábiaknál, nálunk is együtt maradt az alapcsapat, bár nekik az nyilván érzékeny veszteség, hogy Dani Olmo még a télen Lipcsébe igazolt. Fontosabbnak tartom, hogy tavaly a selejtezőkben, majd az Európa-liga csoportkörében játszott hat mérkőzésen mi is komoly tapasztalatra tettünk szert, ebből a szempontból mindenképpen közelebb kerültünk a nemzetközi porondon rutinosabb Dinamóhoz. Meglátjuk, ez mire lesz elég. A csapatból mindenki nagyon várja a meccset, tudjuk, hogy karnyújtásnyira vagyunk az álmunktól, a Bajnokok Ligája főtáblájától. Ha végre tudjuk hajtani a taktikát, meglephetjük a zágrábiakat.

– Dani Olmo már nincs. Kire kell különösen figyelnie?
– Bruno Petkovićra nyilván mindenki emlékszik, nemcsak nálunk, hanem Szlovákiában is, hiszen a szlovákok elleni Eb-selejtezőn is nagyot alakított. Oršić is veszélyes, Majer pedig Olmo helyébe lépett, ő a csapat karmestere. Miként általában azon csapatok sorsát, amelyekhez személyes élmények fűznek, a Dinamo útját is figyelemmel kísértem az elmúlt egy évben. Nem merném azt állítani, hogy gyengült volna, inkább abban bízom, hogy mi erősebbek vagyunk.

– Az elmúlt két és fél hétben egyetlen meccset játszottak, a Paks elleni bajnokit. Ezen kellőképpen tudták gyakorolni a Dinamo elleni taktikát?
– Nem megbántva egyetlen magyar csapatot sem, de itthon nem találkozhatunk olyan ellenféllel, mint a Dinamo. Nem is a taktika gyakorlása volt a cél, hanem az, hogy mindenki meccsterhelést kapjon. Ezt jól szolgálta a találkozó, s az is kiderült, hogy a támadóink jó formában vannak.

– Itthon játszanak, de a Groupama Arénában szokatlan módon zárt kapuk mögött. Előny így a hazai pálya?
– A közönségünk természetesen hiányozni fog, de tudjuk, s talán érezzük is majd a szurkolóink támogatását. Ígérem, mindent elkövetünk a Dinamo legyőzése érdekében.

Az eredeti cikk ITT olvasható el!

Novák Miklós - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések