Tizenegy magyart nevezhet a Ferencváros a Bajnokok Ligájába

 Ez a Ferencváros! Jöhetnek a saját nevelésű játékosok!

Tizenegy év után nemcsak magyar klub lesz újra a Bajnokok Ligája csoportkörében, hanem megint több mint tíz hazai labdarúgó léphet pályára a sorozat főtábláján, miután a Ferencváros a Moldén túljutva kvalifikálta magát. 2009 óta volt, amikor egy magyar sem volt a BL-ben. 

Amikor legutóbb magyar klub szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében, akkor a Debrecenben 15 magyar lépett pályára a hat mérkőzésen 2009 őszén. Azóta 2010-ben és 2015-ben is előfordult, hogy magyar labdarúgó nélkül zajlott le a legrangosabb európai kupasorozat. Idén viszont Gulácsi Péter és Willi Orbán már ott van a csoportkörben az RB Leipziggel, Szoboszlai Dominik ma csatlakozhat hozzájuk a Salzburggal, és persze ott vannak a Ferencváros magyarjai.

Sok kritikát kapott a zöld-fehér klub azért, mert légiósokra épít, de érdekes módon épp a BL-be jutásról döntő Molde elleni visszavágón szerepelt a legtöbb hazai játékos Szergej Rebrov kezdőjében a selejtezőkön. Dibusz Dénes, Botka Endre, Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid személyében négy magyar volt a pályán a kezdő sípszónál. Korábban a Djurgårdens ellen kettő, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen három-három, a Molde elleni első meccsen újra csak két magyar volt a kezdőben.

A BL-csoportkörbe viszont számításaink szerint akár 11 magyart is benevezhet a Ferencváros. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai szerint a Bajnokok Ligája főtáblájára 25 labdarúgót nevezhetnek be a csapatok az A listán. Két megkötés van: kettőnek legalább kapusnak kell lennie, illetve minimum nyolc játékosnak ki kell merítenie a hazai nevelés fogalmát. A Fradi esetében ez utóbbi az érdekes.


 

Mit jelent a hazai nevelés az UEFA szerint? Két kategória van. Az egyik a saját nevelés, tehát aki 15 és 21 éves kora között legalább három évet az adott klubnál töltött el. A másik pedig, aki jelen esetben egy másik magyar csapatban teljesítette az említett kritériumot, de belőlük legfeljebb négy lehet az A listán.

A Ferencváros jelenlegi keretében klasszikus saját nevelésnek Csonka András és Csontos Dominik számít, míg Dibusz Dénes, Varga Roland, Vécsei Bálint, Sigér Dávid, Botka Endre, Lovrencsics Gergő és Bogdán Ádám más magyar klubban teljesítette a hazai nevelés fogalmát. Utóbbiak közül csak négy vehető figyelembe, tehát még két saját nevelésű fiatal felkerülhet az A listára, így összesen tizenegy magyart nevezhet a csoportkörbe a Fradi.

Van még B lista is a nevezésnél, amelyre olyan fiatalokat lehet felírni, akik a 15. születésnapjuk után legalább két évet megszakítás nélkül a klubnál töltöttek el. Tavaly a Barcelonában például Ansu Fati a B listáról került be a BL-keretbe.

Magyarok a BL-ben a DVSC 2009-es szereplése óta
2020–2021
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Willi Orbán (RB Leipzig)
Ferencváros lehetséges 11 magyarja
Szoboszlai Dominik (Salzburg) *

2019–2020
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Willi Orbán (RB Leipzig)
Szoboszlai Dominik (Salzburg)

2018–2019
Szalai Ádám (Hoffenheim)

2017–2018
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Willi Orbán (RB Leipzig)
Salai Roland (APOEL)

2016–2017
Nikolics Nemanja (Legia Warszawa)

2015–2016

2014–2015
Megyeri Balázs (Olympiakosz)

2013–2014
Szalai Ádám (Schalke)
Megyeri Balázs (Olympiakosz)

2012–2013
Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Juhász Roland (Anderlecht)

2011–2012
Tőzsér Dániel (Genk)
Köteles László (Genk)
Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Huszti Szabolcs (Zenit)

2010–2011

2009–2010
DVSC 15 magyar pályára lépője

* Szoboszlai csapata, a Salzburg még nem jutott be, 2-1-es előnyről várja a mai Maccabi Tel Aviv elleni idegenbeli meccset.

www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések