Durván lenéznek minket Madridban - Olvassátok el!

 Nem volt szép a Marcától! Nehogy megbosszulja magát a nagyképűség...

Mint ismeretes, bivalyerős négyesbe került a Ferencváros a tegnapi Bajnokok Ligája csoportkör sorsolásánál, mert a zöld-fehérek a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev ellen vehetik majd fel a harcot.

Tegnap jeleztük is, hogy a leghíresebb spanyol sportnapilap, a Marca keményen fogalmazott a Ferencvárossal szemben: "A Bajnokok Ligája leggyengébb csapata, legalábbis a legkisebb koefficienssel rendelkeznek. Nyilvánvaló, hogy a csoport kishalai, akik az utolsó pillanatban jutottak a csoportkörbe a norvég Molde ellen. A legendás Szerhij Rebrovnak - aki Sevcsenkóval remekelt Ukrajnában - csapatában alig van ismert játékos. Ellenük vagy győz, vagy győz a Barca."

Az nb1.hu tegnap azt adta a madridi elemzést bemutató cikkének a címének, hogy „BL: lenézi a Fradit a híres madridi sportnapilap – REAKCIÓK”


 

Azt a véleményünket, hogy lenézi a madridi sportnapilap a Ferencvárost, továbbra is fenntartjuk. De nem azért, mert a lap azt írta, hogy a Barcelona vagy győz, vagy győz a magyar bajnok ellen, mert ez feltehetően mindkét mérkőzésen így lesz. Pontosabban így lehet, igen nagy eséllyel, de a két mérkőzést még nem játszották le, ezért használnánk a feltételes, nem pedig a kijelentő módot.

A lap azt is írta, hogy az FTC az utolsó pillanatban jutott be a csoportkörbe a Molde ellen. Ez igaz, de az állítás nincsen árnyalva, mert addig, hogy a Molde ellen játsszon és utána továbbjusson a Fradi, azért csak el kellett jutnia valahogy.

És itt jön a lényeg, a Marca azt is írta, és ez is tény, hogy a „ a legkisebb koefficienssel rendelkeznek” - mármint a Ferencváros.

Ám azt már nem tette hozzá az elemző, hogy ez a koefficiens bizony felfelé szálló ágban van.

És ha már a madridi lap a számokkal élt, akkor ezt teszi az nb1.hu is, mert sorra vesszük, hogy az FTC eddigi ellenfeleinek a játékoskerete mennyit ér, a Transfermarkt adataira hivatkozva

Első selejtezőkör: FTC-Djurgarden 2-0
Djurgarden értéke:
12.85 millió euró 

Második selejtezőkör: Celtic-FTC 1-2
Celtic értéke:
97.88 millió euró 

Harmadik selejtezőkör: FTC-Dinamo Zagreb 2-1
Dinamo Zagreb értéke:
74.80 millió euró 

Negyedik selejtezőkőr: Molde-FTC 3-3, FTC-Molde 0-0
Molde értéke:
12.95 millió euró 

A lebonyolítási rend sajátossága, hogy a Ferencváros a második és a harmadik selejtezőkörben sokkal többet érő csapatok ellen találkozott, mint a negyedikben...

És akkor nézzük, mennyit érnek a csoportellefelek
Barcelona: 943.2 millió euró 
Juventus: 683.2 millió euró 
Dinamo Kijev: 96.8 millió euró 

A listából kitűnik, az FTC idegenben legyőzte azt a Celticet, mely papíron többet ér, mint a Dinamo Kijev.

Tudjuk, hogy a számok csak iránymutatások és minden a pályán dől el, de a 24.5 millió euróra taksált Ferencváros már bebizonyította, hogy képes lehet a csodákra, mert a jóval többet érő Dinamo Zagrebet is búcsúztatta.

Ha nem is a Barca vagy a Juve ellen (még egyébként nem tudni, milyen erősségű játékoskeretekkel állnak majd ki a Fradi elleni meccseikre), de a Dinamo Kijev ellen lehet esélye a Rebrov-csapatnak pont vagy pontok szerzésére, mert a Celticet is legyőzte idegenben.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az UEFA-meccseken a stadionok 30 százalékának megfelelő kapacitással lehetnek már nézők a mérkőzéseken, ami Kijevben a Dinamónak, Budapesten meg a Ferencvárosnak jelenthet előnyt.

Az nb1.hu úgy gondolja, a csoport harmadik helye nem teljesen lefutott, annak megszerzésére azért van esélye a Fradinak, annak ellenére, hogy papíron a Dinamo az esélyesebb rá.

És ha már az egész cikkben a számokkal foglalkoztunk, akkor meg kell jegyezni zárásként egy nem kiszámítható tényezőt, mégpedig a koronavírust, melyről nem lehet tudni, milyen szinten szól bele a csapatok életébe, adott mérkőzéseken történő összeállításaikba...

Forrás: Simon Zoltán - www.nb1.hu

 

Megjegyzések