Ez hatalmas előny lehet a Dinamo ellen

 A kijeviek gyűlölik román edzőjüket

Azért utálják a Dinamo Kijev szurkolói Mircea Lucescut, mert a nagy ukrán rivális Sahtar Donyeckkel sikeres volt, amiből 2005-ben a Debrecen is ízelítőt kapott. A rettegett román edző tizenöt év után most először találkozik magyar klubbal a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-meccsen szerdán. 

– Mircea Lucescunál jobb dolog nem is történhetett volna a Dinamóval! Valerij Lobanovszkij óta nem láttam ilyen szakembert, aki így tudta motiválni a fiatalokat – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Rácz László, aki 1986-ban KEK-et nyert a kijevi klubbal.

Nem mindenki osztja a véleményét Kijevben, ahol sok szurkoló nem felejtette el, hogy Lucescu 2004 és 2016 között a nagy rivális Sahtar Donyeck edzője volt, ami alatt zsinórban nyolc ukrán bajnoki címet szerzett, átrendezve az ország futballjának erőviszonyait, letaszítva a trónról a Dinamót. A nyáron nevezték ki a kijevi klub edzőjének a 75 éves románt, aki mindössze négy nappal később lemondott a csapat ultráinak nyomására, de végül meggyőzték a folytatásról.


 

Később látványosabban is jelezték Lucescunak, hogy nem látják szívesen a Dinamo kötelékében: augusztusban az ukrán bajnokság első fordulójában a drukkerek betörtek a zárt kapus, Olimpik Donyeck ellen 4-1-re megnyert meccsre, és füstbombával tüntettek a csapat edzője ellen.

Azóta talán megenyhültek a szurkolók, Lucescu ugyanis szállítja az eredményeket a Dinamo Kijevvel. A BL-selejtezőkön a holland AZ Alkmaart és a belga Gentet három meccsen három győzelemmel ejtette ki az együttes, amely hét forduló után az ukrán bajnokságban is veretlenül áll az első helyen.

Lucescu irányította 2005-ben a Sahtar Donyecket, amely az akkori magyar bajnok Debrecennel találkozott az UEFA-kupa első fordulójában, amelynek tétje a csoportkörbe jutás volt. A Supka Attila által vezetett hajdúságiak előtte a BL-kvalifikációban 8-0-val jutottak túl a horvát Hajduk Spliten, majd a Manchester United ellen nem sok esélyük volt, 6-0 összesítéssel maradtak alul az angol sztárklubbal szemben. Ezután azonban a Sahtartól ugyanennyit kaptak, a két meccsen 6-1 lett a vége Lucescu ukrán csapatának javára.

Már az első meccsen eldőlt a párharc Ukrajnában, ahol 4-1-es hazai győzelem született, a DVSC szépítő gólját Ibrahima Sidibe szerezte. A debreceni visszavágón 2-0-ra nyert a Sahtar, és azon a meccsen lépett pályára először nemzetközi kupameccsen a fiatal Dzsudzsák Balázs, aki kezdőként 54 percet kapott. A túloldalon hemzsegtek a sztárok, például Anatolij Timoscsuk, aki később a Zenittel UEFA-kupát, a Bayern Münchennel pedig Bajnokok Ligáját nyert, de a sokszoros horvát válogatott Darijo Srna, vagy a román válogatott Razvan Rat, Ciprian Marica kettős neve sem volt ismeretlen.

Szerdán következik Lucescu és az ukrán futball szövetségének második összecsapása magyar klubok ellen, ezúttal a BL csoportkörében. Remélhetőleg Szergej Rebrov Ferencvárosának lesz ellenszere a román edző haditervére.

www.magyarnemzet.hu

 

 

 

Megjegyzések