Pincér, menekült, közgazdász: extrém Fradi-életutak a BL-ig

 Ez azért nem semmi! Ezek a mi fiaink!

Huszonöt év után először szerepel a Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros, amelynek van néhány kulcsembere, akinek könnyen másként alakulhatott volna az élete. Uzuni, Dibusz, Tokmac és Sigér története egészen különleges. Különböző sorsok, amelyek ugyanoda vezetnek: a Nou Campba, a Barcelona elleni első BL-meccsre.  

Dibusz Dénes közgazdászként diplomázott

Ma a Fradi egyik legjobbja a válogatott kapus, de amikor 2009-ben a másodosztályú Pécs elküldte kölcsönben Barcsra, a 19 éves Dibusz egyáltalán nem lehetett biztos benne, hogy komoly profi karriert fut majd be labdarúgóként. Szülei unszolására volt is olyan B terve, ami a legtöbb futballistának nincsen: egyetemre ment.


 www.fradi.hu

Ráadásul nem is egyszerű utat választott, hiszen a Pécsi Tudományegyetemen közgazdászként szerzett diplomát kereskedelem és marketing szakon. – A szüleim úgy tartották helyesnek, hogy a tanulás, az egyetem minden előtt – árulta el Dibusz néhány éve egy állásbörze vendégeként. – A sportvilág ugyanis bizonytalan, kiszámíthatatlan terep, ahol egyik pillanatról a másikra bármi megtörténhet.

Myrto Uzuni egy étteremben dolgozott

A Transfermarkt adatai szerint Uzuni a Ferencváros történetének legdrágább igazolása, a portál értesülései alapján a klub 1,8 millió eurót fizetett érte a horvát NK Lokomotivának a nyáron. Pedig az albán válogatott szélső néhány évvel ezelőtt még egy görög étteremben dolgozott, ahol munka közben ismerkedett meg egy labdarúgóedzővel, aki meghívta egy edzésre.

Mit veszíthettem egy jó focizással?

– Elmentem, mert mit veszíthettem egy jó focizással, és ha akkor nem megyek, most aligha vagyok a Ferencvárosban – nyilatkozta Uzuni a Nemzeti Sportnak. És akkor lehet, hogy a Fradi sem a Barcelona elleni BL-meccsre készülne lázasan, hiszen a selejtezőkön Uzuni a Dinamo Zagreb és a Molde ellen is fontos gólt szerzett.

Tokmac Nguen menekülttáborban született

Az előző idényben a Ludogorec elleni BL-selejtezőn, idén a Djurgårdens és a Celtic ellen szerzett fontos gólokat Tokmac, aki ezzel főszerepet vállalt a Fradi tavalyi és mostani bejutásában is egy nemzetközi kupa csoportkörébe. Nem csoda, hogy a közönség kedvence lett a Norvégiából igazolt támadó.

Bár Tokmac az északi országban nőtt fel, nehéz gyerekkora volt, a szüleinek el kellett menekülniük Szudánból a polgárháború elől. – Kegyetlen öldöklések voltak a városunkban, nem volt más választás – mesélte el Tokmac. – Én már Kenyában születtem, egy menekülttáborban, onnan kerültem ötéves koromban Norvégiába.

Sigér Dávid 27 évesen lett NB I-es játékos

Meseszerű, ami a Ferencváros középpályásával történt az elmúlt három évben. Sigér egyre fontosabb játékosnak számít Szergej Rebrov csapatában és a magyar válogatottban egyaránt, noha már 27 éves volt, amikor megismerte a nevét az ország. 2017-ben jutott fel a Balmazújvárossal az NB I-be, ami előtt mindössze 67 percet futballozott az élvonalban Mezőkövesden, egyébként a másodosztályban játszott.

Egyetlen élvonalbeli idény alatt felhívta magára a Fradi figyelmét, így 2018-ban a Balmazújváros ugyan kiesett, de Sigér a zöld-fehérekhez igazolt.

Ha annak idején a Balmazújváros nem jut fel az élvonalba, most ki tudja, hol tartanék. Azt hiszem, az életem másként alakult volna

ismerte el Sigér. – Mindenkinél eljönnek a sorsfordító pillanatok, lehetőségek, nekem az az időszak mindenképpen ilyen volt.

És még csak most derül majd ki, hogy a Bajnokok Ligája-szereplés kinek milyen fordulatot hozhat az életébe.

www.magyarnemzet.hu

 

 

Megjegyzések