Nagy lehetőség kapujába kerültünk! Erre vajon ki számított?

 Nyernünk kell vasárnap! - Hajrá Fradi!

A nagyon tartalékos MTK hazai pályán 3–1-re legyőzte a bajnoki címre törő Mol Fehérvár FC-t a labdarúgó NB I 10. fordulójában.

LABDARÚGÓ NB I
10. FORDULÓ

MTK–Mol Fehérvár 3–1 (Cseke B. 8. – 11-esből, Schön 62., Miovszki 65., ill. Stopira 87.)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1356 néző. V: Bogár 

Egymásnak estek a csapatok! Mintha a bajnoki cím lett volna a tét, olyan elánnal vetette magát a küzdelembe mindkét csapat. Kemény ütközések, határozott becsúszások, sok futás, lüktető játék – ezt hozta a forduló szombat esti mérkőzésének első néhány perce. Mint ismert, az MTK Budapest az Újpesten – furcsa körülmények között – aratott győzelem (4–0) után várta a bajnokit, míg a Mol Fehérvár a Ferencváros elleni (1–1) rangadó után lépett pályára a Hidegkuti Stadionban.


 

A hazaiak az idényben megszokott hadrendben kezdtek: a négy védő előtt három belső középpályás szerepelt, előttük pedig három csatár rohamozta a vendégek kapuját. A Mol Fehérvár ugyan négy középpályással kezdte a küzdelmet, a pálya középső részén nem voltak létszámhátrányban a kék-fehérek. Azért nem, mert a három csatár közül a két szélső rendszerint visszazárt a vonalak mentén, besegíteni a védekezésbe. Márton Gábor csapatában a középpályások közül Boban Nikolov volt a szűrő, ő helyezkedett legközelebb a belső védőkhöz, legelöl Nikolics Nemanja volt az ék, mögötte pedig Lyes Houri amolyan kötetlen szerepkörben szervezte a piros-kékek akcióit. A légiós próbált sokat mozogni, hogy mindig megtalálható legyen a labdával, hol a jobb, máskor a bal szélen tűnt fel, de a vonalak mellett Loic Nego és Funsho Bamgboye is sokszor feltűnt a hazai tizenhatosnál.

Az agresszivitás, az azonnali visszatámadás gyorsan eredményt hozott. Viszar Muszliu még a saját büntetőterületén belül át akart venni egy labdát, de Palincsár Martin ott termett, elpöckölte a védő elől a labdát, aki már csak szabálytalankodni tudott vele szemben: tizenegyes! A büntetőt Cseke Benjámin gólra váltotta, de természetesen szó sem lehetett arról, hogy a Mol Fehérvár beletörődik a történtekbe. Funsho Bamgboye egyenlíthetett volna, közelről azonban nem találta el a kaput. Az iram nem csökkent és hatalmas ziccer adódott a házigazdák előtt, csakhogy Bojan Miovszki közvetlen közelről cél tévesztett.

Fél óra elteltével rögzíthettük, hogy a labdát a Mol Fehérvár FC játékosai birtokolják többet, de a vendégek egy pillanatra sem nyílhattak ki, mert a három MTK-csatár folyamatos veszélyt jelentett a kapujukra. Az iram továbbra is átlagon felüli volt, mindkét csapat játékosai sokat futottak, igaz, a mérkőzésnek ebben az időszakában már kevesebb gólhelyzetet láthattak a nézők – pontosan egyet sem.

A második félidőben a Mol Fehérvár próbált gyorsítani a tempón, a vendégek fokozták a nyomást, és be is szorították ellenfelüket a tizenhatosa előterébe. Márton Gábor cserékkel igyekezett frissíteni: beküldte Ivan Petrjakot, majd Budu Zivzivadzét is, ám a gólok a másik kapuba estek.

És nem is akármilyenek!

Előbb Schön Szabolcs használta ki, hogy a fehérvári védők nem zavarják a labdaátvételben és abban sem, hogy a kapu felé forduljon, a szélső hatalmas gólt lőtt a felső sarokba (az akció egyébként úgy indult, hogy a tizenhat éves Biben Barnabás könnyedén elvette a labdát Lyes Houritól...). Néhány pillanatra megzavarta a vendégeket ez a gól, és ezt ki is használta az MTK: Bojan Miovszki, aki több helyzetet is elrontott korábban, jó ütemben érkezett, s a hálóba lőtt.

Erre vajon ki számított?

Még több mint húsz perc hátra volt, a vendégcsapat ment tovább előre, a játék főleg a hazaiak térfelén folyt, de ezt a kék-fehérek nem nagyon bánták. Fegyelmezetten, szorosan védekeztek, és igyekeztek megbecsülni a megszerzett labdát. Mire lehet képes ekkora hátrányban a bajnoki címre törő Mol Fehérvár? Ez volt a hajrá legfontosabb kérdése. Nos, a szépítő gól összejött (Stopira), de ez aligha vigasztalta a vendégeket, miközben az MTK Budapest csapatába beállt Lencse László – 200. NB I-es mérkőzésén. Az MTK jobban futballozott, így ha a győzelme meglepőnek tűnhet, semmiképpen sem érdemtelen.

www.nso.hu

 

Megjegyzések