A Barcelonának fontosabb a Cádiz, mint a Fradi – megbánhatja?

A hat legértékesebb labdarúgója közül négyet el sem hozott Budapestre a Barcelona, amelyben azonban sikeréhes fiatalok bizonyíthatnak a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen ma este. Szergej Rebrov is szerezhet újabb meglepetéseket a Fradi kezdőjében, ahogy azt eddig az összes BL-meccsen megtette. 

– Lehetőséget akarok adni néhány fiatalnak, ráadásul a következő bajnoki nagyon fontos lesz, és a mostani meccs az utolsó alkalom, hogy pihenőt adjak a kulcsembereknek – indokolta Ronald Koeman, hogy miért nem tartott Budapestre a Barcelonával többek közt Lionel Messi, Marc-André ter Stegen és Philippe Coutinho sem. Egyúttal a holland mester félreérthetetlenül célzott arra, hogy a Ferencváros elleni BL-találkozó kevésbé fontos a katalán klubnak, mint a szombati, Cádiz elleni La Liga-meccs.


 

A Barcelona fent említett, önként pihentetett hiányzóinak a névsorát kiegészíthetjük még a sérültekkel: Ansu Fati, Gerard Piqué, Ronald Araújo, Sergi Roberto és Samuel Umtiti kényszerűségből nem utazhatott Budapestre. A sztárcsapat papíron hat legdrágább játékosa közül négy el sem jött Magyarországra, és a Transfermarkt.com adatai alapján 382 millió euró a Ferencváros ellen ilyen-olyan okok miatt nélkülözött Barca-játékosok összértéke, amely a teljes keret értékének a 43 százalékát teszi ki. Akárhonnan nézzük, jórészt tartalékosokból fog állni a Ferencváros ellenfele.

Minden csapatrészből kulcsemberek hiányoznak majd: Ter Stegen a kapuból, Piqué a védelemből, Coutinho a középpályáról, Messi a támadósorból. Mindezt megengedheti magának Koeman, hisze egyrészt már továbbjutott a nyolcaddöntőbe a csapata, másrészt egy hete a Dinamo Kijev otthonában is a tartalékkal állt fel, mégis simán nyert 4-0-ra. Igaz, Ukrajnában a sérülteken kívül csak Messi nem volt ott a legnagyobb sztárok közül, például Ter Stegen és Coutinho is játszott.

Nagy szerep hárulhat Martin Braithwaite-re, aki a játékperceket figyelembe véve a leghatékonyabb góllövő a Barcelonában ebben az idényben, de ő már 29 éves, a fiatalok alatt aligha rá gondolt Koeman. A Barcelonát az utóbbi években gyakran érte a kritika, hogy a 2009-ben berobbant, Sergio Busquets-féle aranygeneráció óta a La Masiáról nem kerültek ki igazán nagy tehetségek – vagy csak nem kapták meg az esélyt. Most hasonló vérfrissítésen megy keresztül a klub, mint több mint tíz éve, és Koeman megadja a lehetőséget a fiataloknak.

A Fradi ellen megmutathatja magát a Barcelonában a középhátvéd Óscar Mingueza (21), a középpályás Riqui Puig (21) és Carlos Aleñá (22), valamint a szélsők, Trincão (20), illetve Pedri (18) is. Ők jelenthetik a jövőt a katalán klubnál, amely most kényszerűségből is nyúl a tehetségeihez, mivel a súlyos anyagi problémái miatt nem engedhet meg magának drága igazolásokat.

A Ferencvárosnál tisztább a kép, papíron mindenkire számíthat Szergej Rebrov. Az ukrán nem állt fel még két ugyanolyan tizeneggyel az eddigi négy BL-meccsen, és összesen 17 játékost állított a kezdőbe. Ha abból indulunk ki, hogy eddig mindig lehetőséget adott egy-egy új embernek, aki addig még nem volt kezdő (legutóbb Torinóban Uzuninak és Frimpongnak), akkor a szűk keretet nézve ketten reménykedhetnek: Franck Boli, aki csereként a Dinamo Kijev és Juventus elleni hazai meccseken gólt szerzett, valamint a szlovák válogatott Robert Mak, akit kifejezetten a BL-re igazolt a Fradi, de eddig nem kapott főszerepet.

www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések