A mi fiaink uralják az NS őszi rangsorát

 Van még kérdés? Hajrá Fradi! Mindig és Soha!

A Nemzeti Sport elkészítette a 2020–2021-es első osztályú labdarúgó-bajnokság őszi szezonjának játékosrangsorát a munkatársaink által adott osztályzatok alapján. Az NB I abszolút rangsorának első helyén a ferencvárosi Dibusz Dénes végzett, a mezőnyjátékosok közül pedig csapattársa, Aissa Laidouni emelkedett ki.

Furcsa, különleges ősz után vagyunk – miután nagy nehezen lezárult egy furcsa, különleges tavasz.

Hát persze hogy az ezerszer elátkozott koronavírus-járványról van szó, amely felborította az előzetes futballmenetrendet – gyorsan tegyük hozzá: sok tragédiát, fájdalmat hozott a fertőzés, a labdarúgás naptárának, körülményeinek változásai messze nem a legégetőbb gondok. Ám az őszi rangsor értékelésekor ezt a tényezőt is figyelembe kell venni. A váratlanul hosszúra nyúló tavaszt követően rövid volt a nyári szünet, s máris indult az őszi szezon. Indult volna, mert a Puskás Akadémia már a nyitó fordulóban halasztást kért, a felcsúti öltözőbe férkőző vírus megakadályozta a Bp. Honvéd elleni rajtot. Azóta tudjuk, csaknem minden klubnál meg kellett küzdeni a betegség jelenlétével. Volt elhalasztott, későbbi időpontban vagy egyáltalán le sem játszott bajnoki mérkőzés, amint ifistákkal rendezett, irreális találkozó is.


 

Emiatt tehát a szokottnál is fontosabb volt az összpontosítás: a társak, aztán a nézők hiányát a résztvevőknek mind-mind ki kellett zárniuk, és az eredményeken is látszik, kinek sikerült ez a legjobban. A járvány okozta felfordulást jól jellemzi, hogy a tabella első három helyén álló csapat közül a Ferencváros tizennégy, a Mol Fehérvár FC tizenöt, az MTK Budapest tizenhat bajnokit játszott az ősszel.

A naptári év végén átnézzük, miként teljesítettek az OTP Bank Liga labdarúgói 2020 második felében. Aligha meglepő: a listavezető Ferencváros játékosai állnak a mezőny élén, a kapusoknál Dibusz Dénes a legjobb, a mezőnyjátékosok között pedig Aissa Laidouni, nem sokkal megelőzve Ihor Haratint és Tokmac Nguent – ahogy a tabellán, a rangsorban is fehérváriak követik a ferencvárosiakat, hét játékos ért el legalább hatos átlagot.

A két első pályaíve nem is lehetne különbözőbb. Dibusz Dénes és Aissa Laidouni ezen az őszön klubtársként élte át a Bajnokok Ligája-csoportkört, és mindketten főszerepet vállaltak abban, hogy a csapat veretlenül álljon az NB I-es tabella élén. A kapus 2014 januárjában Pécsről érkezett az Üllői útra, és azóta első számú jelölt a posztján. Ugyancsak 2014-ben mutatkozott be a válogatottban, amikor Dárdai Pál őt küldte a gólvonalra Feröeren (nem kapott gólt, győzött a nemzeti csapat 1–0-ra), 12-szeres válogatott, nem túlzás, sokkal magasabb lehetne ez a szám, ha nem Király Gábor és Gulácsi Péter a riválisa. Az Üllői úton eltöltött hét év alatt rengeteget fejlődött, és ha a Juventus elleni hibái látványosak voltak is, éppen abban javult a legtöbbet, amikor lábbal kell játékba avatkoznia. Sokkal higgadtabban, pontosabban oldja meg az ilyen jellegű feladatait, a társak nyugodtan bevehetik az összjátékba a labdakihozataloknál.

Dibusz Dénessel ellentétben Aissa Laidouni az egyik legújabb arc a Népligetben: 2020 júliusában jelentette be az FTC, hogy szerződtette a most 24 (akkor még csak 23) éves algériai származású francia középpályást, aki az Angers-ban nevelkedett, 19 évesen mutatkozott be a francia élvonalban, a Fradihoz a román Voluntariból érkezett. Védekező középpályás, labdabiztos, erős, sokat fut és kimondottan technikás, a Szerhij Rebrov által elképzelt stratégia fontos eleme lett szinte azonnal. Modern fedezet, aki a védekezésből és a támadásból egyaránt kiveszi a részét, a magyar bajnoksághoz viszonyítva kiemelkedő képességű labdarúgó, ő és az albán Myrto Uzuni a bajnok két legjobb nyári szerzeménye.

És egy mondat az abszolút rangsor végéről: az utolsó hét helyen négy diósgyőri játékost találni – alighanem ez sem véletlen.

KAPUSOK
  1. Dibusz Dénes (Ferencváros) 6.444 (9)
  2. Milan Mijatovics (MTK Budapest) 5.846 (13)
  3. Póser Dániel (Budafoki MTE) 5.692 (13)

...

MEZŐNYJÁTÉKOSOK
    1. Aissa Laidouni (Ferencváros) 6.091 (11)
    2. Ihor Haratin (Ferencváros) 6.083 (12)
        Tokmac Nguen (Ferencváros) 6.083 (12)

...

www.nso.hu

 

 

Megjegyzések