200 helyet léptünk előre Európában

 Ezt hozta a BL! - Hajrá Fradi!

A Ferencváros búcsújával befejeződött erre az idényre a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplése. Érdemes összegezni a magyar bajnok teljesítményét, összehasonlítani az eredményeket a korábbi, magyar csoportkörös szereplésekkel. Egyúttal azt is megvizsgáltuk, hogy az úgynevezett UEFA-együtthatókat, vagyis a nemzetközi kupaszereplésért kapott koefficienspontokat nézve mit ér a magyar csapatok teljesítménye, hogy egymás után harmadik évben volt képviselője az NB I-nek a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében. Kiderült, hogy jelenleg két csapatunkat is – az FTC mellett a Mol Fehérvárt – Európa 120 legerősebb klubja között jegyzik, míg három éve a kétszázban sem volt magyar csapat. A Ferencváros pedig a 315. helyről lépett előre.  

A FERENCVÁROS TELJESÍTMÉNYE ÉS AZ EDDIGI CSOPORTKÖRÖS SZEREPLÉSEK

Azzal, hogy a Ferencváros kedden 1–0-s vereséget szenvedett Kijevben, a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, a magyar csapatok számára befejeződött a nemzetközi kupaszereplés a 2020–2021-es idényre. Az FTC egy győzelemmel tavasszal az Európa-ligában folytathatta volna – 1985-öt követően (amikor a Videoton döntőbe jutott az UEFA-kupában) ez lett volna a harmadik alkalom, hogy magyar csapat megéri a tavaszt (2003–2004-ben a DVSC-nek sikerült legutóbb, de akkor az UEFA-kupában még nem volt csoportkör). Ez is mutatja, az elmúlt 30–35 évben milyen távol került a magyar klubfutball az európai elittől. Ezzel együtt is bravúros őszt produkált az FTC, hiszen 25 év után sikerült ismét a BL-ben főtáblára jutnia a csapatnak, ráadásul egymás után harmadik alkalommal szerepelt magyar klub valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében, amire korábban még nem volt példa.


 

A legrangosabb európai kupasorozatban az 1990-es évektől rendeznek csoportkört, az UEFA-kupában – melynek utódja az Európa-liga – a 2004–2005-ös évadtól. A két sorozatot együttvéve a mostani volt a nyolcadik magyar szereplés, a BL-ben a harmadik. A Ferencváros négyszer, a DVSC és a Videoton is kétszer jutott el idáig. Pontszámban kifejezve az FTC most megszerzett egy pontja a második legkevesebb (a megszerezhető 18 pontból a begyűjtött 1 pont 5.56 százalékos teljesítményt jelent – a szerk.), a legutóbbi, csoportkörös magyar BL-szereplés alkalmával, 2009-ben a DVSC pont nélkül zárt. Viszont most kapta a legnehezebb sorsolást az aktuális magyar résztvevő az UEFA-koeffinicensek alapján (az elmúlt öt év pontjai alapján a Juventus a 2., a Barcelona a 3. a listán), és korábban nem fordult elő, hogy a csoportkörben aranylabdás játékos és csapata ellen lépjenek pályára a magyar együttesek, az FTC-nek viszont Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval is meg kellett küzdenie az FC Barcelona, illetve a Juventus ellen.

A Ferencváros teljes őszi mérlege a nemzetközi porondon: 11 mérkőzés, 3 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség. A selejtezőket veretlenül zárta az FTC, magyar csapat erre legutóbb 2012-ben volt képes, amikor Paulo Sousa irányításával a Videoton főtáblára jutott az El-ben, akkor a fehérváriak hat meccsen maradtak veretlenek, most a Ferencváros öt selejtezős találkozójából hármat megnyert, kettőn ikszelt (a koronavírus-járvány miatt az első három fordulóban egy meccsen dőlt el a továbbjutás). A teljes őszt nézve 14 szerzett és 22 kapott góllal zárt az FTC.  

10 ÉVES KOEFFICIENS-REKORD – TÖBB MINT 200 HELYES ELŐRELÉPÉS

Végezetül lássuk az idei nemzetközi szereplés egyik legfontosabb hozadékát, az UEFA-együtthatókat vagy koefficiens pontokat, amelyek alapján a következő idény sorsolását, kalapbeosztását elkészítik. A Ferencváros idén nyáron, elsősorban a tavaly az Európa-liga-csoportkör révén megszerzett hat pontjának köszönhetően kilenc ponttal várta a nyári sorsolást, ami annyit jelentett, hogy kiemelt volt az első sorsolásnál. Idén a sikeres selejtezők után az már biztos volt, hogy 12 pont fölött zár az FTC, amely ezen az őszön végül öt koefficienspontot szerzett és így 13.5 ponttal várhatja jövőre a sorsolást, ha ismét kijut a nemzetközi porondra. 

Azért 13.5 és nem 14, mert a tavalyi kilenchez ugyan hozzá kell adni ötöt, de mivel egyszerre csak öt idény pontjai számítanak, a 2015–2016-os fél pontot le kell vonni – számokban kifejezve, az UEFA-nál tehát az idei, csoportkörös szereplés tízszer annyi pontot ért, mint a 2015-ös, amikor az Európa-liga selejtezőjének 2. körben, a Zeljeznicarral szemben búcsúzott az FTC. A BL-ben, 2021-ben 13.5 ponttal az első selejtezőkörben ismét kiemelt lehet a Ferencváros (ha ismét bajnok lesz), viszont a másodikban valószínűleg már nem, mert idén ahhoz 15 pont kellett, vagyis a 2. körös kiemeléshez még egy hasonlóan jó szereplésre szükség lenne. Viszont az Európa-ligában és az újonnan induló Európa-konferencialigában (a sorozatról részletesebben keretes írásunkban olvashat) ez a pontszám már több körös kiemelést is érhet.

Amit még fontos leszögezni, a Ferencváros 13.5 pontja új magyar csúcs az elmúlt tíz évben, illetve a jelenlegi pontszámítási rendszerben. Viszont a Mol Fehérvár is szerzett idén 2.5 pontot azzal, hogy az El-ben eljutott a selejtező utolsó fordulójáig és ezt az idényt 11.5 ponttal zárja. A jelenlegi idény pontjai ugyan még nem véglegesek, hiszen sok csapat versenyben van, de az FTC az összesített európai rangsorban jelenleg a 112. helyen áll, a Fehérvár a 119., és mivel a hátrébb lévő klubok többsége már befejezte erre az idényre a nemzetközi szereplését, ez már nem is nagyon fog változni. Tehát az UEFA ranglistája alapján két magyar csapat van jelenleg a 120 legjobb európai klub között, ez az országonkénti listán ez ebben az idényben jelenleg 17. helyet jelent (a tavalyi 21. után), összességében pedig a 33. helyről – az eddig előttünk lévő Szlovéniát, Liechtensteint, Szlovákiát, Lengyelországot és Fehéroroszországot is megelőzve – a 28.-ra lép előre Magyarország. Ezek a helyezések határozzák meg, hány csapatot indíthat egy ország a különböző kupákban (a 2020–2021-ben megszerzett pontszámok majd a 2021–2022-es évad besorolásánál számítanak).   

Hogy lássuk, mekkorát léptek előre a magyar csapatok az elmúlt években, elég mindössze három idényt visszamennünk az időben (az országok között akkor a 36. helyen álltunk). A 2017–2018-as évadot követően a legjobb magyar csapat a Videoton volt, amely a 216. helyen állt (4.25 ponttal), majd a Debreceni VSC következett a 278. helyen (3.5 ponttal), tehát a legjobb kétszázban sem volt magyar csapat. A Ferencváros  akkor 2.5 ponttal a 315. volt – tehát három év alatt valamivel több mint 200, 203 helyet lépett előre.

(Adatok forrása: kassiesa.net/uefa és uefa.com)

Forrás: www.nso.hu

 

 

Megjegyzések