Böde Dániel előre tudta, hogy ez lesz a sorsa

 Dani őszinte vallomása...

A Ferencváros behozhatatlan előnye, a Fehérvár elmélyülő válsága a két központi téma a magyar labdarúgásban, ám a kisebb csapatokra is illik odafigyelni, elsősorban a Bognár György vezetésével megtáltosodó, kizárólag magyar játékosokból álló Paksra, amely már a negyedik a bajnokságban. A Tolna megyeiek a hétvégén, a Puskás Akadémia vendégeként a dobogót is célba vehetik, előtte azonban – ma délben – a másodosztályú Csákvár ellen szerepelnek a Magyar Kupában. Ezen a meccsen Böde Dániel talán ismét az eredeti szakmáját gyakorolhatja, bár mint elmondta, neki mindegy, milyen poszton szerepel, középhátvédként is élvezi a játékot. 

Mondhatnánk, a Paks ott kezdte az új évet, ahol az előzőt abbahagyta, ám ez – szerencséjére – nem igaz. A Bognár György irányításával addig remekelő csapat két vereséggel – a Fraditól otthon, az MTK-tól idegenben egyaránt 3-1 – búcsúztatta az óévet, ám az új esztendőben ismét kiváló formában futballozik. Két-két győzelem és döntetlen a mérlege, amivel egészséges önbizalom is párosul, a vezetőedző a Budafok elleni hét végi, 4-1-es siker után azt mondta, számított a nagy különbségű győzelemre.


 

Böde Dániel érdeklődésünkre ennél óvatosabban fogalmazott, s meg is indokolta, hogy miért:

– Én mindig nehéz meccsre készülök, de hát Bognár Gyuri jobban látja a futballt. Ezt nem cikizésből mondom, így is gondolom, azért ő az edzőnk, mert jobban ért hozzá.

A Paksot az elmúlt években inkább defenzív stílus jellemezte, a játékosként ötvenszeres válogatott tréner érkezésével ez is megváltozott. A csapat 40 gólnál tart, ennél többet – egyaránt 42-t – csak a Ferencváros és a Fehérvár szerzett a mezőnyben. Böde szokása szerint nem beszél mellé, bevallja, eleinte voltak kétségei, képes lesz-e a Paks támadófocit játszani, s miként elárulta, ezzel nem volt egyedül a keretben.

– Bár Bognár György felfogását ismerve lehetett rá számítani, hogy nem a védekezésre fekteti majd a hangsúlyt, azért én is meglepődtem, amikor felvázolta az elképzeléseit, a letámadásra épülő játékot. Úgy voltam vele, majd meglátjuk, mire megyünk, de a csapatból akadtak olyanok, akik kimondottan nem hittek ennek a sikerében. Aztán rögtön az MTK elleni 4-0-lal kezdtük a közös munkát, s minden egyenesbe került.

A változás a legdrasztikusabban éppen Bödét érintette, a bajnokság egyik szenzációja, hogy középcsatárból középhátvéddé avanzsált.

– Tudtam, hogy ez lesz a sorsom. Gyuri korábban a Sporttelevízióban egy beszélgetős műsorban már kifejtette, hogy nem csatárként lennék a Paks hasznára.

Az első két meccsen védekező középpályást játszottam, aztán a Kaposvár elleni edzőmeccsen kipróbáltak középhátvédként, s a ZTE ellen már ezen a poszton szerepeltem.

Hogy miként ítéli meg a csupán látszatra lefokozást, arra a korábbi ferencvárosi közönségkedvenc így felelt: – Nem volt lelkizés, Bogesz nem győzködött, hanem edzésjátékban az új helyemre állított, majd élesben is kipróbáltuk ezt a felállást. Örülök, hogy így is tudok segíteni a csapatnak. A csatároknak gyakran az a sorsuk, hogy hátrébb kerülnek.

Ha kell, jobbhátvédként is játszom, az a lényeg, hogy minél tovább szerepelhessek az NB I-ben, ami azt is jelentené, hogy a Paks nem esik ki.

Noha a csapat jelenlegi helyezése nem indokolja ezt az óvatosságot, Böde azért mértéktartó.

– A Paks minden idénynek azzal a céllal vág neki, hogy őrizze meg az NB I-es tagságot, ebben szerintem sohasem lesz változás. Igen, most jól állunk, én azt mondom, legyen matematikailag is minél hamarabb biztos a bennmaradás, s ha az megvan, akkor lehet álmodozni a dobogós helyekről.

A Paks ma Csákváron kupamérkőzést játszik, ez elvileg a 34 éves csapatkapitánynak is több esélyt kínál a gólszerzésre.

– Nem hinném, hogy a csapatszerkezetben lesz változás. Általában akkor küldenek előre, ha ég a ház, gólt kell szerezni. Így hát jobb is lenne, ha erre nem kerülne sor, mert azt jelentené, hogy simán nyerünk.

Novák Miklós - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések