Az aranyrészvények segítettek abban, hogy ne sorolják vissza a Fradit

Nem semmi! - Hajrá Fradi!

Kubatov Gábor tíz éve lett a Ferencvárosi Torna Club elnöke, vele együtt érkezett a klubhoz Nyíri Zoltán is, aki jelenleg ügyvezető alelnökként irányítja a napi operatív munkát. Nyíri Zoltán az Origónak adott interjúban értékelte az elmúlt évtizedet. 

– A közös munka a Ferencvárosnál 2010 novemberében kezdődött, amikor Kubatov Gábor elnökségi tag lett – fogalmazott az Origónak Nyíri Zoltán. – Én is ekkor kezdtem neki segíteni. Hivatalosan viszont valóban akkor kezdődött a munkánk, amikor Kubatov Gábor elnök, vagy ahogy ő szokott fogalmazni, a klub első számú szolgája lett. Ami pedig az akkori viszonyokat illeti. Nem szeretek visszafelé mutogatni, de az tény, hogy mind a klubtól akkor teljesen külön álló labdarúgócsapat, mind maga a klub lassan, de biztosan csúszott lefelé a lejtőn. Jellemzően úgy költekeztek az elődeink, hogy nem volt bizonylat vagy hozzárendelt tevékenység a kiadások mögött. Valaki kért az elnöktől, teszem azt, harmincmillió forintot, mert ment a csapat edzőtáborba, és akkor kapott kézbe. Feltehetően valóban el is utaztak, csak a harmincmillió forint mögött semmilyen bizonylat nem volt – ezt már az akkori számviteli szabályok sem engedték, a maiakról nem is beszélve. Röviden úgy foglalnám össze, hogy egy többnyire jóindulattal átitatott, de alapvetően amatőr klubvezetés irányította a Fradit. Sok munkánkba került, mire kibogoztuk, hogy mikor éltek vissza ezzel a jóindulattal és mikor nem.


 

Az ügyvezető alelnök az általános állapotokon túl külön is kitért a labdarúgócsapat helyzetére.

– A klub és az akkor még különálló futballklub átvétele párhuzamosan zajlott. Folyt az átadás-átvétel, amikor a Labdarúgó Zrt.-t akkor birtokló Kevin McCabe előbb egy igazgatósági, majd egy közgyűlést hívott össze, ahol végfelszámolást kért a futballklubra, miután akkoriban nagyon nagy adósságállomány volt, amit ő nem kívánt tovább finanszírozni. Kubatov Gábor, aki akkor már Fradi-elnökként részt vett ezeken az üléseken, szünetet kért, és Berzeviczi Attilával, aki ma a Labdarúgó Zrt. igazgatótanácsának az elnöke, egyben a jogásza is, gyorsan kiderítették, hogy mire jó a klub aranyrészvénye. Kiderült, hogy megvétózhatjuk ezt a tervet, de akkor kötelező jelleggel át is kell vennünk a focit. Gyors tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy akkor átvesszük. Nem láttunk bele a könyvekbe, azt tudtuk, hogy nagyjából egymilliárd forintos adósságról van szó, amiről később kiderült, hogy majdnem kétmilliárd. Ha nem így teszünk, akkor a Ferencvárost visszasorolják a megyei I. osztályba (felszámolás esetén a felszámolt klub jogutódját négy osztállyal sorolja vissza az MLSZ szabályzata – a szerk.). Ha 2011 júniusában megye egyes klubként kezdjük a bajnokságot, nem sokáig lett volna elnök Kubatov Gábor…

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések