Hogyan vitte majdnem csődbe a Fradit Hrutka János – kétszer is

 Rudika elfelejtett húzása...

A FourFourTwo magazin Döglött akták című sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal felidézi, mennyi bajjal járt a Ferencvárosnak saját nevelésű játékosa.

Kétezer-kettő januárjában, a meglehetősen nehéz anyagi helyzetben lévő Ferencvárosi TC vezetősége sajtótájékoztatót tartott, és sok egyéb probléma elsorolása mellett Furulyás János klubelnök azt is nyilvánosságra hozta, óriási terhet ró a klubra, hogy fizetnie kell Hrutka János bérét is, ami három évre 93 millió forintot tesz ki. Az összeg talán még ma is megütközést keltene, de csaknem húsz évvel ezelőtt olyan mérhetetlenül sok pénznek számított, hogy a sportlapok heteken át cikkeztek a közemberek szemében bicskanyitogatóan magas összegről.

Nemzetisport.hu

 

De hogy mi vezetett idáig?

A zöld-fehéreknél nevelkedő, és a felnőttcsapatot 1993-tól öt éven át már szolgáló válogatott védő 1998-ban a Bundesligában szereplő Kai­sers­­lauternbe szerződött, majd 2000-ben az Eintracht Frankfurt játékosa lett. Hároméves szerződést írt alá, ám a Felix Magath vezetőedző által irányított együttesben mégsem tartottak rá igényt, már a nyári alapozás után meg akartak tőle szabadulni. (Hrutka elmondása szerint azért, mert a térdsérülésére azt mondta a csapatorvos, már soha többé nem lesz profi futballra alkalmas a lába.) Ám mivel a megállapodást már aláírták, mégis elküldték a játékost, Hrutka és a menedzsere beperelte a klubot, kérve a három évre szóló teljes bérét. Erre azzal tartották sakkban a Rudi becenéven ismert magyar játékost, hogy kijelentették: nem küldik el, de három évig egy percet sem fog játszani. Ez a patthelyzet valójában azonban egyik félnek sem felelt meg, a Frankfurt megpróbált a védőjátékosnak inkább vevőt találni, aki átvenné a kontraktusban foglalt fizetését. Egy harmadosztályú angol csapattal folytak tárgyalások, ám az üzlet végül meghiúsult. Már nem sok volt hátra az átigazolási időszakból, amikor a német együttes megegyezett a Ferencvárossal, hogy ingyen hazatérhet Hrutka, ha a Fradi átvállalja a teljes fizetését. Az FTC – vesztére – belement az üzletbe, Szeiler József ügyvezető Torgyán József elnök jóváhagyásával aláírta a szerződést.

Az összeg azonban olyan magasnak számított (összehasonlításképp: a sportnapilap kimutatása szerint Gera Zoltán három, Lipcsei Péter pedig 15 millió forintot keresett abban az évben, míg Hrutka 31-et), hogy amikor Várszegi Gábor, a Fotex és az MTK tulajdonosa befektetésként 2001-ben megvásárolta a ferencvárosi futballklubot is, a Ferencvárosi Labdarúgó és Sport Kft.-t, azzal a kikötéssel tette ezt a milliárdos vállalkozó, hogy egyedül Hrutka János fizetését továbbra is az anyaegyesületnek, az FTC-nek kell állnia. Az új klubelnök, Furulyás János elfogadta ezt, ám 2002-ben már szóvá tette a nyilvánosság előtt, mert az adósságokban úszó egyesület egyszerűen nem tudta kigazdálkodni a futballista bérét. Csank János vezetőedző a Magyar Nemzetben úgy emlékezett, hogy 2000 őszén Hrutka csak néhány hétre jött volna, amíg a Fradi tovább nem tudja adni egy tehetős külföldi vevőnek busás haszonnal, ám ilyen vevő nem jelentkezett, Hrutka rajtuk maradt a brutális fizetésével.

Még másfél év hátra volt a szerződéséből 2002 januárjában, és az Üllői útiaknak egyetlen menekülési útvonaluk volt: ha találnak rá vevőt – ingyen. És sikerrel jártak, mert a kiesés elől menekülő Vasas vállalta a kockázatot, kölcsönvette a labdarúgót, a fizetését pedig nem hozták nyilvánosságra, ám akkori sajtóinformációk szerint évi 15 millió forintért, ezek szerint a Fradinál is keletkezett „halott pénz”, amit fizetnie kellett még az immár a Vasasban játszó Hrutká­nak.

Hrutka János fizetése ekkor tehát kis túlzással majdnem csődbe vitte a Ferencvárost, de erről persze elsősorban nem a labdarúgó tehetett. Négy évvel később viszont már ő volt a főszereplője annak a felszámolási eljárásnak, amelyet a Fradi ellen indítottak.
A 2006-ban a másodosztályba visszasorolt Ferencváros nem csupán nehéz gazdasági helyzetben volt, de a Dámosy Zsolt elnök által irányított klub valósággal fuldokolt az adósságban. Egyebek mellett 32 millió forinttal tartozott a Ferencváros reklámbevételeit intéző Sportmarketing Kft.-nek – Hrutka János cégének. A 2003-ban a Honvédból visszavonuló labdarúgó pályafutása befejezése után ugyanis üzletember lett, elmondása szerint vállalkozása 100 millió forint reklámbevételt szerzett a klubnak, ezért 32 millió forint jutalék jár neki, de ebből csak mintegy tízmilliót kapott. Miközben az egyesületet a teljes ellehetetlenülés veszélye fenyegette, hónapok óta nem tudta fizetni a játékosait, felvetődött a lehetősége annak, hogy a csapatot visszasorolják a BLASZ IV-be, és a szurkolók, valamint az FTC korábbi legendás futballistái kezdtek pénzgyűjtő akcióba – nos, akkor Hrutka János cége felszámolási eljárást indított a Fradi ellen. (Hrutka üzleti partnere a vállalkozásban egyébként az a Szi­lágyi György volt, aki a Fradi B-közép vezérszurkolójából lett a Jobbik országgyűlési képviselője. Hrutka maga is közel állt a párthoz és Vona Gábor akkori pártelnökhöz, ám miután a Jobbik szélsőjobboldali pártból balliberálissá vált, a labdarúgónál is hasonló fordulat állt be.)

Miután a saját nevelőegyesülete ellen felszámolási eljárást indító Hrutkára kígyót-békát kiabáltak a Fradi-­szurkolók, akiknek a legszalonképesebb kifejezése az „áruló” volt, 2006 decemberében tűzszünetet kötött a két fél, Hrutka két hónap haladékot adott Dámosy Zsoltnak a fizetésre. A klub azonban háromszori halasztás után sem fizetett, így 2007 májusában Hrutka cége újra elindította a felszámolási eljárást az egyesület ellen. Végül az ügy azzal zárult le, hogy június végén az új elnök, Rieb György megállapodott Hrutkáékkal – és fizetett.

Veszprémi Linda

A most feldolgozott esetekről korábban Hrutka véleményét is kikértük ITT.

Az Újpestet is fejőstehénnek nézte

Hrutka János nem csupán anyaegyesületét, a Ferencvárost „fejte meg” alaposan többször is, hanem annak nagy riválisát, az Újpestet is megpróbálta. 2014-ben Roderick Duchatelet tulajdonos 2014-ben egy sajtótájékoztatón az újságíróknak DVD-n kiosztott dokumentumok között olyan megbízási szerződések szerepeltek, amelyekben az állt, hogy a BTC International nevű offshore-cég Hrutka János FIFA-licences játékosügynök képviseletében jár el. Ezen szerződések alapján követelt a BTC 138 ezer eurót az Újpest FC-­től a Sándor György, Korcsmár Zsolt és Dusan Vasziljevics átigazolásában végzett állítólagos ügynöki tevékenységéért. Az Újpest FC azonban beszerezte mindhárom játékos és új klubjaik nyilatkozatát arról, hogy a BTC-nek semmilyen szerepe nem volt, és megnevezték a valódi ügynököket is. A klub polgári pert indított, és megnyerte: a bíróság kimondta, hogy a szerződés semmis, a BTC nem végzett ügynöki tevékenységet.

Megjelent a FourFourTwo magazin 2021. áprilisi számában.)

www.fourfourtwo.hu  

 

 

 


Megjegyzések