Bombahír! Kiemeltek lehetünk a BL selejtező második körébn is

 Nagyon jó hír érkezett!

Az elmúlt hetekben jól alakultak az ezt befolyásoló eredmények, figyelő szemeinket már csak az izraeli bajnokságra kell vetnünk és szurkolnunk a zöld-fehér Maccabi Haifa együttesének. A legfontosabb kérdés tegnap dőlt el az angol Premier League utolsó fordulójában, ahol az volt a tét, hogy a Bajnokok Ligája győztesének járó indulási helyet fenn kell-e tartani arra az esetre, ha önerőből nem jutna be az elitsorozatba. 

Az idei BL-döntőt a Manchester City és a Chelsea játssza majd, a City már bajnok volt, ellenfele viszont “pengeélen” táncolt, nem volt biztos a 4. helye a PL-ben. És önerőből nem is sikerült bebiztosítania azt, hiszen a zárófordulóban 2-1-re kikapott az Aston Villától, ám szerencsénkre az őket üldöző Leicester City is vereséget szenvedett, a Tottenham 1-2-ről 4-2-re fordított. 


 

Így a BL-győztesnek fenntartott hely “felszabadult”, ennek köszönhetően pedig átsorolások történtek. Ami a mi ügyünket érintette igencsak pozitívan, az a Slavia Prága áthelyezése, a csehek nem a második, hanem a harmadik körben kezdenek a selejtezőben. Ennek köszönhetően már csak a 2. kör “legjobb 10” közé kellene bekerülnünk UEFA-együttható alapján. Ehhez három bajnokságnak kell úgy alakulnia, hogy az nekünk jó legyen: az azerinek, a szlovénnek és az izraelinek. 

Ebből kettő már megvan. Azerbajdzsánban a Neftchi Baku az utolsó fordulóban legyőzte a címvédő Qarabagot és ezzel meg is előzte őket és behúzta a bajnoki címet – koefficiensük alacsonyabb, mint a miénk. Szlovéniában sokan az Olimpija Ljubljana sikerében bíztak, hogy megelőzik a Maribort, de a zöld-fehérek a bajnoki hajrát nagyon elrontották (hét meccsből egyet sem nyertek meg), úgy nézett ki, hogy lila vetélytársuk lesz a befutó. 

Ám ekkor jött a Mura – az együttest 9 éve alapították – és az utolsó fordulóban 3-1-re megverte a Maribort, ezzel pontegyenlőség alakult ki, az egymás elleni eredmények pedig a muraszombatiaknak kedvezek, így a fekete-fehérek ünnepelhettek – koefficiensük alacsonyabb, mint a miénk. Az izraeli bajnokság rájátszásos köre még tart, ezen a héten zárul. 

A Maccabi Haifa 4 ponttal vezet a bajnoki címvédő Maccabi Tel Aviv előtt, két forduló van hátra, a Haifa koefficiense alacsonyabb, mint a miénk. A szerdai játéknapon a Haifa a “felsőház” utolsójával, a Kiryat Shmonával, vasárnap pedig az utolsóelőtti Hapoel Beer Shevával játszik, sorsolása tehát a lehető legkönnyebb. Amennyiben sikerül megnyerniük a bajnokságot, azzal nagy örömet szereznek majd nekünk is! 

www.ulloi129.hu

Megjegyzések