Rebrov sorsát is befolyásolhatja az olasz bajnokság záró fordulója

Könnyen lehet, hogy ez a megoldás!

Nyers István és Gunnar Nordahl csúcsára fáj a foga Cristiano Ronaldónak. Amennyiben a Juventus portugál Aranylabdása gólt szerez a Bologna ellen az olasz labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójában, akkor ő is elmondhatja magáról, hogy két különböző szezonban több mint harminc találatot ért el. Ez kevésbé érdekli a Juventus drukkereit, az igazi kérdés, hogy a záró kör előtt az ötödik helyen álló címvédő ki tudja-e harcolni a Bajnokok Ligája-indulást a Serie A záró fordulójában. Lehetetlen küldetésnek tűnik, a Milan és a Napoli is kedvezőbb helyzetből várja a hajrát, mint Andrea Pirlo csapata. Még az is elképzelhető, hogy mindhárom csapat 76 ponttal fejezi be a bajnokságot. Ez esetben a Napoli bukja el a BL-indulást. 

Tavaly ősszel a Ferencváros még a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt. A második mérkőzésén a Dinamo Kijevet fogadta a Groupama Arénában; a találkozó előtt jól értesült ukrán kollégák állították, hogy Szergej Rebrov nem marad sokig Budapesten, a szezon végén elhagyja az FTC-t és meg sem áll Kijevig. Akkor még nem tudták pontosan az ukrán újságírók, vajon Rebrov a számára oly kedves Dinamóhoz megy vissza, esetleg az ukrán válogatott irányítását veszi át Andrij Sevcsenkótól. Mindenesetre határozottan állították, amit azóta az ukrán internetes portálokon is lehetett olvasni, hogy Rebrovot a szezon végén Kijevbe várják. S hogy mi köze Rebrov útkeresésének a ma este véget érő olasz bajnoksághoz? A válasz egyszerű: amennyiben ma este a Milan nem tudná kiharcolni a Bajnokok Ligája-indulást, akkor elképzelhető, hogy a korábbi klublegenda, az ukrán válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Andrij Sevcsenko válthatná Stefano Piolit a milánóiak kispadján, és az ő megüresedett helyére mehetne Szergej Rebrov. Mindenesetre a tegnap megszólaló Sevcsenko hosszan méltatta a La Gazzetta dello Sportban Piolit és a csapatot, de egyáltalán nem zárkózott el attól, hogy egy napon ő legyen a Milan edzője.

Győzelemmel hátra dőlhet a Milan

Pioli menesztésére kevés az esély, ha a jelenlegi harmadik, a 76 pontos Milan ma este nyerni tud a Bajnokok Ligája-indulást már az előző fordulóban bebiztosító Atalanta ellen idegenben. A bergamóiak szerdán elbukták a kupadöntőt a Juventus ellen, ki tudja, mennyire motiváltan lépnek pályára a piros-feketék ellen. 

 


A mutatvány nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik: az Atalanta az ősszel 3-0-ra győzte le a Milant a San Siróban, és az előző szezonban hazai pályán 5-0-ra ütötte ki a Rossonerit. A két csapat legutóbbi 11 egymás elleni mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni a Milan. Pioli csapatának feltétlenül győznie kell ahhoz, hogy beférjen az első négy közé, ellenkező esetben azért kell szurkolnia, hogy a mögötte álló Napoli és a Juventus kevesebb pontot gyűjtsön nála a záró fordulóban. A sorsdöntő ütközetet Zlatan Ibrahimovic sérülés miatt kényszerül kihagyni. Arról a Milan tehet, hogy éppen az utolsó körben jött el a sorsdöntő meccs lehetősége: ha az előző fordulóban legyőzi a Cagliarit, akkor most a saját kezében lenne a sorsa. De csak egy szerény 0-0-ra volt képes, így még mindig éles a harc a BL-helyekért.

Gattuso búcsúajándéka

A Milan mögött a Napoli pályázik jó eséllyel az első négybe. A szezon végén nagy valószínűséggel távozó Gennaro Gattuso vezette délieknek jóval könnyebb a sorsolása, mint a Milannak és a Bolognába utazó Juventusnak. A harmadik Milannal azonos pontszámmal álló, jelenleg a negyedik helyen álló Napoli a Veronát fogadja a Stadio Diego Armando Maradonában. A mérkőzés toronymagas esélyese a Napoli, a két csapat legutóbbi 11 egymás elleni mérkőzését a déli csapat nyerte. Most is totógyilkos végeredmény lenne, ha akár egy pontot veszítene hazai pályán a Napoli.

Ronaldónak könnyebb, mint a Juvénak

Andrea Pirlo csapata, a Juventus helyzete a legnehezebb az utolsó fordulóban. A jelenleg az ötödik helyen álló, 75 pontos címvédő Bolognába látogat, és nem számíthat a sérült Rodrigo Bentancurra. Természetesen ott lesz a csapatban (talán utoljára) Cristiano Ronaldo. Az ötszörös Aranylabdás portugál utolérheti Nyers Istvánt és Gunnar Nordahlt: az Inter magyar és a Milan svéd csatára két egymást követő szezonban, az 1949–50-es és az 1950–51-es kiírásban jutottak el legalább harminc gólig.
Ronaldónak könnyebb dolga lesz, mint a csapatának: a portugál gólrekord-beállítása csak és kizárólag saját magán múlik, ellentétben a Juventus Bajnokok Ligája-indulásával. A Zebrák az ötödik helyen, 75 ponttal várják a záró fordulót, és csak akkor léphetnek előre, ha a Milan és/vagy a Napoli kevesebb pontot szerez az utolsó körben.

Szilágyi László - www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések