Véget ért a csodálatos Európa Liga kalandunk

Köszönjük srácok! Ez férfi munka volt! Hajrá Fradi!
Elmaradt 11-es, elpuskázott ziccer, figyelmetlenség miatt kapott gól, kései egyenlítés: csak döntetlen a Ludogorec ellen.

A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában a Ferencváros 1–1-es döntetlent ért el a Ludogorec otthonában, így a magyar csapat a csoport 3. helyén zárt, és kiesett.

Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov szerint nem lehet kijelenteni, hogy a Ludogorec a favorit a Ferencváros elleni Európa-liga-mérkőzésen.
– Kijelenthetjük, hogy a Ludogorec a favorit?
– Idehaza játszanak, a döntetlen nekik megfelelő eredmény, nemzetközileg sokkal tapasztaltabb együttesről van szó, mégsem szeretem azt a kifejezést, hogy favorit. Arról nem is beszélve, hogy a nyáron a Bajnokok Ligája-selejtezőben is ők voltak az esélyesebbek, mégis mi jutottunk tovább. A labdarúgásban gyakran előfordul, hogy a kevésbé esélyes csapat jut tovább, meglátjuk, csütörtökön ki jön ki jobban a találkozóból.
– Az első perctől a győzelemre hajtó Ferencvárosra számíthatunk, vagy megpróbálják kivárni a megfelelő alkalmat?
– Az egyensúly megtartása nagyon fontos az ilyen téttel bíró összecsapásokon. Fejjel semmiképpen sem szabad a falnak rohanni! Mind a két csapat a továbbjutásra játszik, úgy érzem, rendkívül izgalmas találkozó lesz a csütörtök esti.
– Mi dönthet?
– A koncentráción sok múlik… Az első perctől kezdve figyelnünk kell, egyetlen pillanatra sem hagyhatunk ki.
– Miben fejlődött leginkább csapata az első razgradi találkozó óta?
– Sok mindenben… Rendkívül sűrű időszak áll mögöttünk, hetente két, olykor három találkozót játszottunk. De nem szabad a múlttal foglalkoznunk, most csakis előre tekintünk. Egy biztos, kevés játékosunk kapott ilyen terhelést pályafutása során, de a célunkat elértük, vezetjük a bajnoki tabellát, az Európa-ligában pedig az utolsó fordulóban is van esélyünk a továbbjutásra.
– Bolgár újságírók arról faggatták, szeretnek-e esős időben futballozni.
– A magam részéről az sem zavart, ha annak idején a Bajnokok Ligájában mínusz tíz Celsius-fokban kellett helyt állni. Egyszerűen szerettem futballozni. A játékosokat kellene megkérdezni arról, kedvelik-e a nedves talajt, egy biztos, a fű gyorsabb lesz, a labda csúszik majd rajta.
– Mióta bevezették a nemzetközi kupákban a csoportkörös rendszert, egyetlen magyar csapat sem jutott az egyenes kieséses szakaszba. Mit szól hozzá?
– A válaszom nagyon egyszerű, az, hogy ez nem jó! Arra kértem a srácokat, mutassák meg magukat, itt a lehetőség, élvezzék, hogy eljutottak idáig. Ráadásul nem érdemtelenül vannak itt, igenis megdolgoztak érte. Rászolgáltak, hogy itt lehessünk, a sorsunk a saját kezünkben van.
A mérkőzés:
Európa Liga, H-csoport, 6. forduló:
Ludogerec — Ferencváros: 1-1 (1-0)
Razgrad, 21:00. ~5.500 néző.
Vezette: Matej Jug (asszisztensek: Žunič, Kordež; tartalékjv.: Kajtazovic – szlovénok)
Ludogerec: Iliev — Cicinho, Terziev, Grigore, Nedjalkov — Anicet Abel, Badji — Lukoki (Tchibota, 77.), Marcelinho, Wanderson (Djakov, 84.) — Keserü (Ikoko, 90+1.)
kispad: Renan, Biton, Świerczok, Forster
vezetőedző: Sztaniszlav Gencsev
Ferencváros: Dibusz — Botka, Blazic, Frimpong, Heister — Sigér (Skvarka, 79.), Haratin (Ihnatenko, 84.) — Zubkov, Isael, Nguen — Boli (Szihnyevics, 84.)
kispad: Gróf, Bőle, Csonka, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gól: Lukoki (24.) illetve Szihnyevics (90+5.)
Sárga lap: Terziev (59.) illetve Frimpong (27.), Botka (66.)
A város lassan hangolódott az esti összecsapásra. A főtéren délután a legkisebb jele sem volt annak, hogy este továbbjutásról döntő összecsapást rendeznek, és másfél órával a kezdés előtt a stadion környékén is csak lassan gyülekeztek a drukkerek. Az arénához közeli utcákban egykedvűen sétáltak a helyiek, csupán az egyik sarki kocsma előtt volt nagyobb tömeg – vagy a sör volt olcsó, vagy a Mikulás-sapkás csinos hölgy mozgatta meg a drukkerek fantáziáját. Helyi idő este tíz órakor indult a találkozó, a gyerekeket azonban így sem lehetett eltántorítani attól, hogy ott legyenek az arénában, péntek reggel alighanem többen is késve, de legalábbis ásítozva lépnek be az iskola ajtaján.
Sajnos lesz miről mesélniük…
Hiába kezdte a Fradi bátran az összecsapást, a szünetre a Ludogorec vonulhatott előnnyel, és ez azért volt különösen nagy gond, mert így a magyar bajnoknak negyvenöt perc leforgása alatt kellett volna megfordítani az eredményt. Pedig az első félidő közepén foghatták a fejüket a ferencvárosi futballisták – a szlovén Matej Jug játékvezető talán az eget kémlelte, hogy nem vette észre az egyértelmű kezezést a tizenhatoson belül. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy tizenegyestől fosztotta meg a magyar bajnokot. És hogy milyen a sors, két perccel később megszerezte a vezetést a Ludogorec.

A támadást Jody Lukoki fejezte be, de a hazaiak aligha kerültek volna helyzetbe, ha Botka Endre nem adja el a labdát. A védő nagyot hibázott, hiszen éppen ezekkel a keresztpasszokkal kellett (volna) nagyon vigyázni, a bolgárok egy szempillantás alatt lerohanták a ferencvárosi védelmet, nekik elegendő ennyi, hogy megoldhatatlan feladat elé állítsák az ellenfél hátsó alakzatát. Lélektanilag rendkívül fontos gólt volt ez, ám a magyar bajnok nem adta fel, Abraham Frimpong még a szünet előtt kapufát lőtt, Franck Boli pedig ollózó mozdulattal igyekezett bevenni a razgradiak kapuját.
A második félidőre egy kérdés maradt: lesz-e annyi (lelki) erő az FTC játékosaiban, hogy kivívják a továbbjutást érő győzelmet.
Ha a bolgárok terve az volt, hogy a szünet után lassítsák a játékot, s elfojtják a kibontakozó ferencvárosi támadásokat, egyértelműen az ő akaratuk érvényesült. Ekkor jóval kevesebb volt az esemény a gyepen, hiába passzolgattak olykor jól a vendégek az ellenfél térfelén, a veszélyes befejezésekig a fordulás utáni húsz percben nemigen jutottak el.
Sőt ekkor már inkább attól kellett tartani, nehogy a Ludogorec lekontrázza a magyar bajnokot, hiszen fürge támadói keselyűként várták az előrevágott hosszú indításokat. A Ferencvárosnak lett volna esélye, hogy szorossá, izgalmassá tegye a találkozó hajráját, ám a brazil Isael óriási ziccerben rontott, pedig ha az a lövés bemegy, akár meg is remeghetett volna a bolgár csapat…
Ki tudja, hogyan alakult volna az utolsó negyedóra, ha ekkor mindent egy lapra feltéve rohamozhatott volna a Fradi, így azonban csak a 95. percben jött össze az egyenlítés, ez pedig ferencvárosi búcsút jelentett.
Több volt ebben a mérkőzésben, Szerhij Rebrov vezetőedző együttese egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, az más kérdés, hogy a második félidőben bátrabban mehetett volna előre, hiszen nem nagyon volt már veszítenivalója.
A Ferencvárosnak nem sikerült a bravúr, ám a nemzetközi porondon nyújtott teljesítményére így is büszke lehet: bejutott az Európa-liga csoportkörébe, ahol egy győzelemmel és négy döntetlennel hét pontot gyűjtött.
Az Üllői úton úgy tervezik: a következő idényben jöhet a folytatás.
A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Espanyol 6 3 2 1 12–4 +8 11
2. Ludogorec 6 2 2 2 10–10 0 8
3. FERENCVÁROS 6 1 4 1 5–7 –2 7
4. CSZKA Moszkva 6 1 2 3 3–9 –6 5
További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók


Nyilatkozatok:
– Több volt a találkozóban, nem?!
– Mondhatjuk, hogy igen. Sok helyzetet kialakítottunk, sajnos az elmaradt büntető után és a gyorsan kapott gólt követően némileg elvesztették a hitüket a játékosaim – értékelt Szerhij Rebrov a meccs után.– De utána összeszedtük magunkat, ezúton is köszönöm nekik az egész eddigi szereplést, le a kalappal előttük. Úgy gondolom, ez a mostani volt az eddigi legjobb mérkőzésünk a Ludogorec ellen.
– Tizenegyes volt? Pontosabban az lett volna?
– Abszolút. Ez nem is kérdés.
– Mit kért a játékosoktól a szünetben?
– Átbeszéltük a dolgokat, ám sok változtatásra nem volt szükség, hiszen az első negyvenöt percben is kialakítottuk a helyzeteket. Mentünk előre, viszont a fordulást követően láttam, hogy néhány futballistám fárad az idő előrehaladtával. Ne feledjük, ezen a szinten a legtöbbjüknek nincs megfelelő tapasztalata. Ezúttal legalább megtapasztalták, milyen ezen a szinten, ebben a tempóban futballozni. De a szünet után is egységesek voltunk, és próbáltunk támadni. Kár, hogy olyan későn jött az egyenlítő gól.
– Ha valaki a szezon kezdetén azt mondja, bejut a csapat a csoportkörbe, és ott hét pontot szerez, gondolkodás nélkül elfogadta volna?
– Erről akkor még nem esett szó. Azonban bíztam a fiúkban, s bíztam magamban is. Ezért jöttem ide a Ferencvároshoz. Nem szerencsével értük el ezeket az eredményeket. Megtapasztalhatták a játékosok, hogy milyen érzés ilyen atmoszférában futballozni, az Európa-liga más szint. Azért is vagyok büszke a csapatra, mert ne feledjük, a nemzetközi porondon tizennégy találkozóból kettőt veszítettünk el, ez azért nem rossz eredmény. Mindenképpen szeretnénk visszatérni a nemzetközi kupák csoportkörébe. Most van még egy mérkőzés hátra a bajnokságból, utána pihenünk egyet, és kezdjük a munkát elölről.
– Utólag belegondolva, erős csoport volt?
– De még mennyire. Ehhez képest a hat meccsből mindössze egyet veszítettünk el, márpedig tizenöt éve nem volt itt a csoportkörben a Ferencváros. Ne felejtsük, az utolsó kalapból húztak ki bennünket, ennyi idő alatt is rengeteget fejlődtünk. Nem is lehet más célunk, mint most ráfeküdni a bajnokságra, és megnyerni az újabb aranyérmet.
* * *
A Ludogorec továbbjutása nem forgott komoly veszélyben; ült Gencsev célfutballja – összegzi a Ludogorec Razgrad–Ferencváros (1–1) mérkőzést a bolgár sajtó, amelynek egy része elismeri, a 20. percben jogosnak tűnő tizenegyest úszott meg a hazai csapat. A Duma kiemeli a sors iróniáját: az FTC  nyáron a Bajnokok Ligája-csoportkörétől ugyan búcsúztatta a razgradiakat, most mégis a bolgárok készülhetnek a tavaszi folytatásra, míg a magyar csapat elbúcsúzott Európától.
A Ludogorec nagy tét mellett mutatta meg, milyen minőséget képvisel, és tavasszal is ott lesz az Európa-ligában” – indítja beszámolóját a gong.bg. A lap szerzője szerint a meccs első percei voltak a Ferencvárosé, aztán kiegyenlítődött a játék, sőt, a hazaiak kezükbe is vették az irányítást, megérdemelten szereztek vezetést. A hosszabbításban született egyenlítésről úgy írnak, kár érte, de előzetesen bárki kiegyezett volna a továbbjutást jelentő döntetlennel. A Gong újságírója hozzáteszi, egyedül a 20. percben került komoly veszélybe a Ludogorec továbbjutása, ekkor Cicinho kapott kézzel Nguen beadásába a büntetőterületen belül, de „a játékvezető határozott döntést hozott a büntető követelő magyarokkal szemben.”

A visszajátszások azt mutatták, a hátvéd szabálytalan volt, még ha nem is volt szándékos a mozdulata” – ismeri el az elmaradt büntető tényét a topsport.bg. A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságúnak írják le ezt az öt percet, mivel nem sokkal a kezezés után jött a Ludogorec vezető találata. Tudósításuk szerint a második félidőben a razgradi együttes kiüthette volna az FTC-t, de Wanderson, Marcelinho és Cicinho is elpuskázta a maga ziccerét. A lap kiemeli, a mérkőzés 1.5 millió euró sorsáról is döntött, ennyit keresett a Ludogorec a csoportkörből való továbbjutással.
A Ludogorec történelme során negyedszer éli meg a tavaszt az Európa-ligában” – összegez a Sztandart. A lap kiemeli Sztaniszlav Gencsev meccs utáni értékelését, amelyben a tréner arról beszélt, szerinte mind a két csapat nyert egy félidőt: a Ferencváros az elsőben, a Ludogorec a másodikban volt erősebb; összességében pedig 1–0 után nem érezte azt a játékban, hogy az ellenfél fordíthatna ellenük. „Rendkívül, rendkívül fontos meccs volt” – hangsúlyozza a játékosok vállára nehezedő terhet a standartnews.com.
Megvan a bosszú.” A duma.bg tudósítása már inkább tudatos célfutballként írja le a Ludogorec csütörtöki teljesítményét. A találkozó hangulatáról írva kiemeli a Ferencvárost vonattal elkísérő mintegy ezer főt. A lap hozzáteszi, a Ludogorec nemes bosszút állt a magyar csapaton, amely nyáron a Bajnokok Ligája-csoportkörétől ugyan búcsúztatta a razgradiakat, most mégis a bolgárok készülhetnek a tavaszi folytatásra.
Ludogorec a mérkőzés jelentőségének megfelelő taktikával, az első igazán komoly helyzetével élve, majd a játékot kontrollálva kiérdemelte a létfontosságú egy pontot” – fogalmaz a Dnesz, amely szerint szintén nem volt benne a játékban, hogy a Ferencváros győzzön.

Megjegyzések