A mi hősünk - VIDEÓ!

Az FTC–Maccabi Tel-Aviv Európa Liga-selejtező előtt méltóképpen megemlékeztek legendás játékosunkról, Tóth „Potya” Istvánról - VIDEÓ! A Ferencváros legendás játékosa és első hivatásos edzője 1944-ben az üldözöttek mellé állt, társaival több száz zsidót mentettek meg a biztos haláltól. Miután a németek leleplezték Tóth „Potya” István embermentő akcióját, átadták a nyilasoknak, akik Budapest ostroma alatt, napokkal a harcok befejezése előtt kivégezték.

Az FTC–Maccabi Tel-Aviv labdarúgó Európa Liga-selejtező mérkőzés előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és klubunk közösen emlékezett meg a hazai sporttörténelem megrendítő alakjáról a Fradi Múzeumban.

Az eseményen megjelent nagy edzőnk unokája, Tóth István, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kubatov Gábor az FTC elnöke is. Múzeumunk vezetője, Tobak Csaba és Andreides Gábor történész felidézte Tóth „Potya” életét, Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora pedig méltatta a mártírhalált halt sportlegendát.

A kupamérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeztek és emlékeztettek mindannyiunk példaképére, a Ferencváros hősére.

www.fradi.hu

Megjegyzések