Harc a csillagért – a 30. bajnoki cím a cél

Az újabb sikertelen európai kupaszereplés Thomas Doll állásába került, utódjául az ukrán Szerhij Rebrovot választották, aki többnyire eredményes játékkal teljesített a csapattal a bajnokság őszi szezonjában.

Az ötödik forduló után robbant a bomba. Habár a Ferencváros veretlenül, négy győzelemmel és egy döntetlennel vezette a tabellát, a vezetőség elköszönt Thomas Doll vezetőedzőtől, miután a legutóbbi nyáron sem tudta az Európa-liga csoportkörébe vezetni a zöld-fehéreket (az európai kupasorozat főtáblája ötödik nekifutásra is álom maradt). A helyére a Dinamo Kijev korábbi támadója, a 75-szörös ukrán válogatott Szerhij Rebrov érkezett, akinek egyfelől meg kellett ismerkednie a magyar futball közegével, másfelől azonnal győzelmi kényszerben találta magát – a Fradinál minden fordulóban a három pont megszerzése az elvárás, különösen akkor, ha bajnoki címmel és az évek óta várt harmadik csillaggal szeretnék megünnepelni az egyesület százhuszadik születésnapját, amely 2019-re esik.
Nos, az új szakvezető a Mezőkövesd Zsóry elleni, hosszabbításban kiharcolt győzelemmel (1–0), valamint a Mol Vidi elleni döntetlennel (2–2) kezdett, és persze némi csapatátalakítással. A korábban alapembernek számító Fernando Gorriarán a kispadra szorult a középpályán stabil teljesítményt nyújtó Sigér Dávid miatt, míg az addig mellőzött Bőle Lukács jóval több szerepet kapott, vagyis a korábbi stabil kezdőjátékosok közül senki sem érezhette magát biztonságban – a támadósorból egyedül Davide Lanzafame, valamint a nyáron szerződtetett Ivan Petrjak tűnt „érinthetetlennek”.
Ami pedig a teljesítményt illeti: a csapat a Honvéd, valamint az Újpest elleni rangadót is megnyerte (mindkettőt 1–0-ra), az MTK elleni presztízsmeccsen is győzött, ám a menetelésbe váratlan vereségek is becsúsztak. A Puskás Akadémia és a Haladás otthonában egyaránt pont nélkül maradt, a botlások pedig felszínre hozták azt a gondot, hogy a keretben kevés a kreatív játékos, és ha az ellenfél kikapcsolja a Honvédtól szerződtetett olasz játékmestert, ráadásul szervezetten védekezik, kihúzza a csapat méregfogát. A Fradi ritkán sziporkázott, ám stabilitását és erejét mutatja, hogy a meccsek többségét megnyerte. Az ukrán vezetőedző többször is hangsúlyozta, mivel a nyári felkészülést nem ő vezényelte le, jelentős változásokat leghamarabb tavaszra ígérhet.

Az utolsó két őszi fordulóban aztán felpörögtek az események. A Mezőkövesd Zsóry elleni hazai bajnokit megnyerte 3–2-re a csapat, ám miután az ősszel kevesebb lehetőséget kapó Böde Dánielt a 61. percben lecserélték, a korábbi gólkirály nem leplezte csalódottságát, s dühöngve hagyta el a játékteret. Az ukrán vezetőedző emiatt januárig kitette a keretből a támadót, aki így éppen arról a meccsről maradt le, amelyen a Ferencváros gyakorlatilag behúzhatta volna a bajnokságot. Merthogy amíg a Fradi többnyire megnyerte a meccseit, addig a nemzetközi kupában menetelő Mol Vidi olykor megbotlott, így a zöld-fehérek nyolcpontos előnnyel várták az utolsó őszi fordulót a fehérváriak otthonában. Ha győznek és tizenegy pontra növelik az előnyüket, a címvédő reménytelen helyzetbe sodródott volna. Ám a rendkívül feszült, csúnya szabálytalanságokkal tarkított meccsen a Vidi 2–1-re nyert, és ismét nyílttá tette a bajnoki versenyfutást.
FÉNY ÉS ÁRNYÉK
A zöld-fehérek az utóbbi években többször melléfogtak a légiósok szerződtetésével, ám Ivan Petrjak megszerzése eddig jó üzletnek bizonyult. A 24 esztendős, kölcsönbe érkező ukrán szélső alacsony termetével és gyorsaságával felfelé lóg ki a magyar mezőnyből, az őszt öt góllal és négy gólpasszal zárta.

A gólérzékeny befejező csatárok ritkaságnak számítanak az NB I-ben, vagyis boldog lehet(ne) az a vezetőedző, aki Davide Lanzafaméra és Böde Dánielre is számíthat. A pályán úgy tűnt, az összhang is megvan köztük, az ukrán vezetőedző mégsem tette le egyértelműen a voksát a páros mellett. Többnyire a magyar csatár szorult háttérbe, ami aztán a Mezőkövesd elleni bajnokin a látványos kifakadásához vezetett.
TANULSÁGOK ÉS POFONOK – MINIINTERJÚ SIGÉR DÁVIDDAL
Megnyugtató az ötpontos előny?
– Lehetne több is. Amikor a társaimmal az őszről beszéltünk, az egyik legkeserűbb pillanatként a szombathelyi vereséget említettük. Abból a meccsből többet kellett volna kihozni, az ott elvesztett három pont már most is nagyon hiányzik. Ennél csak a Mol Vidi elleni utolsó őszi bajnoki volt nagyobb pofon, elvégre a közvetlen riválisunk szerzett három pontot, ráadásul elég furcsa körülmények között. Miután nyolcpontos előnnyel vártuk a fehérváriak elleni idegenbeli meccset, nem lehetünk teljesen elégedettek.
Miben kell a legtöbbet fejlődni?
– Fontos lenne, hogy miután előnybe kerülünk, továbbra is irányítsuk a játékot. A világ legerősebb együtteseinek is gondot okozhat, ha az ellenfél tíz játékosa lelkesen, szervezetten és agresszívan védekezik.
Tavasszal már a Szerhij Rebrov által megálmodott csapatot láthatják a nézők?
– Ahogy teltek a hetek, egyre jobban megértettük edzőnk elképzeléseit. Vélhetően más lesz a játékunk, ha az egész téli felkészülést az ő irányításával dolgozzuk végig, nyilván még olajozottabban működik majd a gépezet.
www.nso.hu

Megjegyzések