Petrjak visszaszólt “Kiskokónak”

Az NB I egyik legjobb légiósának tartják, ennek ellenére ő nem helyezné magát az itthoni elitbe. Magáról nem szeret annyira beszélni, de azt elárulta, mit szólt a Vidi játékosának, Kovács Istvánnak a "feltartott kezű" ellenfelekről szóló kritikájához, hogy ő nem a pénz miatt választotta a Fradit, hogy miért egy "egyszerű falusi srác" és hogy mit gondol az esetleges nyári maradásáról. Interjú az FTC ukrán játékosával, Ivan Petrjakkal.

Mesélték rólad, hogy a téli felkészülés alatt kirobbanó formában voltál, minden lövésedből gól lett, minden cseled bejött. Ehhez képest hogyan értékeled az eddigi tavaszi teljesítményed?
– Úgy érzem, én és a csapat is jobban teljesítünk a tavasz idényben, összeállt a játékunk, az edzőnk révén pedig a taktikánk is kiforrottabb lett. Jól érzem én is magam a pályán, a meccsek többségét hoztuk is. Bár gólt még nem szereztem az idény második felében, jönni fognak azok is, legalábbis azon leszek.
Jobbhátvéd voltál a Vidi elleni meccsen, ez mennyire volt új szerepkör a számodra?
– Elég új volt a helyzet számomra, ráadásul egy kényszerhelyzet szülte a sérülések miatt. Szokatlan volt eléggé ez a szerepkör. Hosszú távra nem is tervezek itt, nem is vagyok egy védőalkat…
Azért a Kisvárda ellen volt egy 80 méteres sprinted, amelynek a végén egy nagy vendéghelyzetet akadályoztál meg. Ez azért annyira nem volt rád jellemző korábban.
– Ez egy speciális játékhelyzet volt, láttam, hogy nincs senki hátul, így kénytelen voltam hátra rohanni, különben gólt kaptunk volna. Sikerült is megakadályoznom az akciójuk befejezését, örülök is, hogy így alakult.
Tavaly nyári érkezésed után azt mondtad, voltak kételyeid a Ferencvárossal kapcsolatban, de azok aztán gyorsan eltűntek. Miért?
– Nem is elsősorban a Ferencváros, hanem a magyar bajnokság, az új közeg miatt voltak aggályaim, hiszen először kerültem külföldre játékosként. Tudtam, hogy egy remek városban, egy jó csapatban fogok játszani – nagyjából egy hónap múlva el is tűntek a kételyeim.
Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy Szerhij Rebrov lesz az edződ? Sokat könnyített a helyzeteden?
– Nagyon sokat segített az elején a nyelvi akadályok leküzdésében az érkezése, az biztos. Szerencsére ezen a téren ma már nincs problémám, de nagyon jó volt, hogy akkoriban egy honfitársam érkezett a klubhoz.
Mi lepett meg leginkább az NB I-ben?
– Az, hogy szinte beláthatatlan, mi történik majd a mérkőzéseken: itt bárki megverhet bárkit, a kiesőjelölt legyőzheti a bajnokesélyest, nincsenek lefutott meccsek. De kellemes meglepetés volt a mérkőzések hangulata is, kitűnő a Ferencváros szurkolótábora, sokan járnak a meccseinkre.
(...)
Miért lesz szerinted a Ferencváros a bajnok, és nem mondjuk a Vidi? Miben vagytok jobbak?
– Szerintem a játék felépítésében, az öltözői hangulatban, összetartozásban mi vagyunk a legjobbak. Egyfelé húz mindenki, igyekszünk minél jobban betartani az edzőnk utasításait, és ez eredményekkel is társul. A Fradi a legfontosabb mindenkinek, a bajnoki cím megszerzése a célunk.
A Vidi játékosa, Kovács István szerint az ellenfelek sokszor feltartott kézzel állnak ki ellenetek. Erről mi a véleményed?
Fogalmam sincs, miért nyilatkozta ezt, nagyon nincs igaza, sőt, inkább ellenünk nyújtja mindenki a dupláját, az év mérkőzése mindenki számára a Fradi elleni.
Minden egyes mérkőzés, minden egyes pont megszerzése komoly erőfeszítésünkbe kerül, nehezek a találkozók, és ez akkor is igaz, ha mondjuk, 4-0-ra győzünk. Minden egyes meccsre alaposan felkészülünk, elemezzük a történteket, nincs olyan az NB I-ben, hogy könnyű győzelem.
(...)
Szerinted a Fradi hol végezne az ukrán bajnokságban?
– Az ukrán bajnokság színvonala sajnos eléggé visszaesett a háború kitörése óta. Nem lenne lehetetlen a Ferencváros helyzete az ukrán bajnokságban, hiába van két erős csapat, a Sahtar és a Dinamo, azt azonban nehéz lenne megmondani, pontosan hol végezne a csapat az ottani pontvadászatban.
Ha választhatnál, hogy a következő szezonban is maradj a Fradiban, vagy a Sahtar első csapatában számítanának rád, melyiket választanád?
De nem én választok. Ha lehetne, maradnék, szeretnék itt futballozni a jövőben is, de ez a klubok és azok vezetőinek hatásköre, nekem nincs beleszólásom. Nem tudom megmondani, mit hoz majd a holnap, egyelőre nem látom, hogyan alakul majd a sorsom.
Ukrán bajnoki címed már, ha a Fradival is aranyérmes lennél, melyiket értékelnéd többre, melyik áll majd hozzád közelebb?
– Soha nem iszom előre a medve bőrére, kérdezz meg majd akkor, ha elsők lettünk az NB I-ben!

A teljes cikk ITT olvasható el!

DUDÁS GÁBOR

(Köszönjük a tolmácsolást Dmitrij Pronyinnak!)
Forrás: www.csakfoci.huMegjegyzések