Ez tényleg nem az a Ludogorec volt

Feladni soha!
Már az 1. percben hátrányba került odahaza a magyar bajnok, majd még két szép gólt szereztek a bolgárok.
A magyar bajnok Ferencváros meglepetésre 3–0-ra kikapott hazai pályán a bolgár Ludogorectől az Európa-liga H-csoportjának 2. fordulójában.


Nyilatkozatok:
Szerhij Rebrov vezetőedző szerint megvan a csapat egészséges önbizalma, de ennek oka nem a júliusi BL-selejtezőn aratott két győzelemből adódik.
„A mostani mérkőzés teljesen más lesz, mint a nyári BL-selejtező. Másik versenysorozatban találkozunk, és az akkori Ludogorec más stílusban futballozott” – mondta Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a szerdai sajtótájékoztatón.
A Ferencváros a BL-selejtezőben két győzelemmel ejtette ki a bolgár bajnokot, amelynek irányítását az akkori bukás után Sztaniszlav Gencsev vette át. A 38 esztendős szakember kinevezése óta egyetlen meccset sem veszített el a Ludogorec, és az Európa-liga-csoportkör első fordulójában 5–1-re győzte le a CSZKA Moszkvát. Az ukrán szakember szerint nem csak a bolgárok fejlődtek a júliusi találkozók óta.
„Nem a véletlen műve, hogy a nyáron négy kört játszottunk a nemzetközi porondon, bízom benne, hogy az ott szerzett tapasztalatokat hasznosítottuk – folytatta Rebrov. – Ugyanakkor más a magyar bajnokság és a nemzetközi porond, mert a riválisok más taktikával futballoznak ellenünk. Az NB I-ben a csapatok többsége ellenünk a legmotiváltabb, mélyen védekezik és a kontralehetőségre vár, az Európa-liga csoportkörében aligha találkozunk olyan riválissal, amelyik ebben a szellemben lép pályára ellenünk. Az egyetlen, ami mindkét sorozatban közös, hogy a Ferencváros minden meccsen a győzelemért lép pályára.”

Rebrov elmondta, nem csodálkozott azon, hogy a Ludogorec legyőzte a CSZKA-t, a négygólos különbség viszont meglepte.
„A moszkvaiak nem érdemeltek négygólos vereséget, de az a találkozó is mutatja, mennyire erős csapat vár ránk csütörtök este. Nem hitegethetjük magunkat azzal, hogy a nyáron kétszer legyőztük, mert ahogy mondtam, azt a két meccset el kell felejteni. Most mindkét együttes a nulláról indul, és bízom benne, hogy a szurkolóink segítségével szép eredményt értünk el” – fogalmazott az ukrán, aki szerint, ahogy az Espanyol, úgy a Ludogorec ellen sem kell külön motiválnia a játékosait.
„Az ilyen meccsek előtt senki sem érez fáradtságot. Akármelyik játékosomtól kérdezném, hogy készen áll-e a Ludogorec elleni találkozóra, mindannyian igennel felelnének” – mondta határozottan Rebrov.
A sportban többnyire nincs értelme a feltételes módú kérdéseknek, ám a Ludogorec kispadján ülő Sztaniszlav Gencsev a szerdai sajtótájékoztatón megkapta a kérdést: mit csinált volna másként, ha már a Bajnokok Ligája-selejtező idején is ő irányítja a bolgár együttest?
„Az elődömhöz hasonlóan nekem sem lett volna sok mozgásterem, vélhetően én sem tudtam volna más taktikával pályára küldeni a csapatot – adott diplomatikus választ a 38 esztendő szakember. – Akkor több játékos sem léphetett pályára, néhányan későn kezdték a felkészülést, ám most más a helyzet. Az első csoportmeccsen magabiztos győzelmet arattunk, bízom benne, hogy a folytatás is hasonló lesz, de nehéz mérkőzés vár ránk a Ferencváros otthonában. Az ellenfelünk egyik erőssége a hazai pálya, és a fanatikus szurkolótábora, a másik pedig a fegyelem. A Fradiban minden játékos pontosan tudja, mi a feladata, és hogyan kell helyezkednie. A csoport rendkívül kiegyenlített, így akármilyen eredmény is születik csütörtök este, nem beszélhetünk meglepetésről.”
A mérkőzés:
Európa Liga, H-csoport, 2. forduló:
Ferencváros — Ludogerec: 0-3 (0-2)
Groupama Aréna, 18:55. 16.163 néző.
Vezette: Bartosz Frankowski (asszisztensek: Boniek, Winkler; tartalékjv.: Stefanski – lengyelek)
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Frimpong, Heister — Sigér (Szihnyevics, 73.), Haratin — Zubkov (Varga R., 80.), Isael, Nguen — Boli (Skvarka, 73.)
kispad: Gróf, Ihnatenko, Civic, Botka
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Ludogerec: Iliev — Cicinho (Ikoko, 69.), Grigore, Forster, Nedjalkov — Anicet Abel, Badji — Lukoki (Góralski, 57.), Marcelinho (Moti, 46.), Wanderson — Keserü
kispad: Renan, Biton, Tchibota, Djakov
vezetőedző: Sztaniszlav Gencsev
Gól: Lukoki (1.), Forster (40., 64.)
Sárga lap: Heister (26.) illetve Grigore (28., 43.), Lukoki (43.)
Kiállítva: Grigore (43.)
Ha volt forgatókönyv, az villámgyorsan borult. Sosem tudjuk meg, Szerhij Rebrov vezetőedző milyen taktikát álmodott meg a találkozó első perceire, esetleg kezdeti rohamokra, türelmes passzolgatásra vagy bunkerfutballra kérte-e játékosait… Harminchét másodperc (!) telt el a mérkőzésből, amikor a Ludogorec megszerezte a vezetést. Sejteni lehetett, hogy a bolgár bajnok teljesen más arcát mutatja, mint tette azt a júliusi, budapesti 2–1-es mérkőzésen – egyfelől, mert az akkori kezdőcsapatból három játékos maradt hírmondónak, másfelől mert a razgradi együttes nem kapott ki azóta, amióta a Ferencváros kiejtette a Bajnokok Ligájából.
A bolgárok ezúttal könnyedén, túlságosan is könnyedén győztek Budapesten.
A villámgóljuk alapjaiban meghatározta a mérkőzést, a mesteri középre tekerés és a szép kapuba passzolás érthetően némileg padlóra küldte a hazaiakat. Az első negyvenöt perc sokkal inkább a vendégekről szólt, mint a Ferencvárosról. A Ludogorec érett futballt mutatott, éppen olyat, amilyet Szerhij Rebrov előre vetített. A bolgár együttes technikás játékosai szépen járatták a labdát, érezhető volt, hogy a hónapok – tizennyolc mérkőzés óta – tartó veretlenségük megalapozta az önbizalmukat, bátran cseleztek, trükköztek. Na igen, a bolgároknál akad néhány brazil…  A dél-amerikaiak közül talán a legkevésbé Rafael Forstertől vártuk volna a gólokat, ehhez képest a középhátvéd két gólt szerzett, a második félidei gólja végképp eldöntötte a találkozót. A 29 esztendős brazil előbb olyan gólt lőtt szabadrúgásból, amelyet a televíziós adók alighanem sokáig ismételnek majd: bal lábbal, elemi erővel lőtte ki a jobb felső sarkot, majd fejesével lezárta a csütörtök este legfontosabb kérdését, azt, hogy kié lesz a három pont.
Pedig a Ferencváros megpróbált mindent, a szünet előtt Dragos Grigore piros lapja után felcsillant a remény, hogy túl lehet járni a razgradiak eszén, a fordulás utáni kezdeti rohamokból pedig nyomban kiderült: zavarba lehet hozni a vendégeket. Ment előre az FTC, látható volt, a félidei utasítás egyértelműen az volt, hogy tíz-tizenöt perc alatt egyet rúgni kell a Ludogorecnek, s akkor bármi megtörténhet. Ám ezen a napon a szerencse sem állt a budapesti zöld-fehérek mellé. Bőven volt lehetősége a szépítésre a Ferencvárosnak, legalább három-négy ígéretes helyzet adódott előtte, és miután a bolgárok kijöttek a szorításból, nyomban gólt szereztek.
A látottak alapján alakulhatott volna másképpen is az este, hiszen ki tudja, mennyire zuhant volna össze a Ludogorec, ha a szünet utáni percekben értékesíti egyik ziccerét a Fradi. Így azonban nem maradt más, mint végig „robotolni” a mérkőzést, és fájdalmasan tudomásul venni, hogy a mostani bolgár együttes valóban nem hasonlított a júliusban látott önmagára.
Játékosai emberhátrányban is higgadtan futballoztak, kis területen pedig olyan háromszögeléseket láthattunk tőlük, amely alapja a mai modern labdarúgásnak. Sokat jelentett ez a győzelem nekik, ezt bizonyította, hogy a lefújást követően a kispadjuknál a stábtagok sorra ugráltak Sztaniszlav Gencsev vezetőedző nyakába, a játékosok a pályán pedig örömittasan pacsiztak egymással. A Ludogorec a csoportkör első fordulójában hazai pályán 5–1-re kiütötte a CSZKA Moszkvát, s ezúttal Budapesten győzött 3–0-ra – ez bizony imponáló rajt.

De legalább a csütörtöki eredményből is látszik, hogy a Ferencvárosnak milyen nagy fegyvertény volt júliusban két győzelemmel búcsúztatni a Ludogorecet a BL-selejtezőben.
Csakhogy azóta sok idő eltelt már.
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ludogorec 2 2 8–1 +7 6
2. Espanyol 2 1 1 3–1 +2 4
3. FERENCVÁROS 2 1 1 1–4 –3 1
4. CSZKA Moszkva 2 2 1–7 –6 0

Nyilatkozatok:
Így értékelt Szerhij Rebrov és Sztaniszlav Gencsev, a két csapat vezetőedzője.
– Szomorú, csalódott vagy inkább dühös?
– Leginkább csalódott vagyok – felelte a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Szerhij Rebrov, a Ferencváros ukrán vezetőedzője. – De ne felejtsük el, hogy sok játékosunknak új terep az Európa-liga, a nemzetközi színtéren tapasztalatlanok vagyunk. Hosszú évek óta várt arra a klub, hogy eljusson idáig. Csalódott vagyok, mert nem voltunk ennyire rosszak. Voltak lehetőségeink, de ha nem használjuk ki a helyzeteinket, annak ezen a szinten ez a vége.
– Ha már kihagyott lehetőségek… Mint korábbi csatár, mit lehet ilyenkor tenni? Csúnyán fogalmazva: van-e csatárkrízis a csapatnál?
– Nem szeretnék egyénileg senkit sem értékelni. Voltak helyzeteink, sokkal rosszabb lenne, ha odáig sem jutottunk volna el. Idehaza van tíz helyzetünk mérkőzésenként, ám ezen a szinten sokkal kevesebb. Ezeket kellene hatékonyabban kihasználnunk.
– Alapos edzőként nyilván volt forgatókönyve erre a kilencven percre is. Mi lett volna az, és látott egyáltalán bármit, amit pozitívumként lehet értékelni?
– A pozitívum az, hogy voltak lehetőségeink. Elemezni kell a mérkőzést, beszélgetni a játékosokkal, hogy miért nem sikerült gólra váltani a helyzeteinket. A futballnak ez is a része, beszélgetni kell egymással. Muszáj sokkal jobban összpontosítani a kapu előtt. Láthattuk, a bolgároknál elöl topjátékosok futballoztak, ők értékesítették is a helyzeteiket. A védekezésünkön is javítani kell, mert hiába került emberhátrányba a Ludogorec, nem voltunk kellően agresszívek, nem akartuk minél hamarabb visszaszerezni ellenfelünktől a labdát.
– Ennyivel jobb a mostani Ludogorec?
– Ahogy mondtam, nem voltunk ennyivel rosszabbak. Előre szóltam a játékosoknak, hogy ez más szint
lesz. Ha hibázunk, ha eladjuk a labdát, ha nem figyelünk kellően, az ellenfél azonnal megbünteti. Így is történt, a vendégek kihasználták a hibáinkat, mégpedig kíméletlenül. Sajnos hamar kaptuk a gólt, és ez aligha tesz jót a futballisták lelkének. Ezúttal nem sikerült gólt szerezni, de a jövőben is minden egyes döntetlenért vagy győzelemért megküzdünk.
– A játékosok fejében mennyire volt ott, hogy a közelmúltban kétszer is legyőzték a bolgár bajnokot? Megzavarhatta ez a társaságot?
– Arra kértem a fiúkat, hogy felejtsék el azt a két júliusi találkozót. Illetve annyi erőt merítsenek belőlük, hogy igenis képesek legyőzni egy ilyen szintű ellenfelet. A nyáron kétszer felülmúltuk őket, de erős csapat a Ludogorec, akkor is az volt, hát még most… A játékosok önbizalmának jót tehetett a két mérkőzés, de a gyors gól ezúttal sok mindent átírt.
– A szünetben miről beszélgettek az öltözőben? A fordulás után nagy rohamokat indítottak, ha akkor sikerült volna gólt szerezni, lett volna annyi a csapatban, hogy egyenlítsen, akár fordítson?
– Ezt lehetetlen megmondani… Az öltözőben arról beszélgettünk, hogy emberelőnyben próbáljuk minél nagyobb nyomás alá helyezni a vendégeket, s ha sikerülne gólt szereznünk, lendületbe jöhetünk.  Sajnos ez nem jött össze, a Ludogorec pedig van olyan jó csapat, hogy ezt kihasználja. Nem véletlenül van ott szinte minden évben a csoportkörben. Az ellenfélnél minőségi játékosok vannak, nem a mi szintünkhöz hasonlítom őket, hanem azokéhoz, akikkel idehaza találjuk szembe magunkat hétről hétre. A Ludogorec futballistái rendkívül labdabiztosak és magabiztosak. Ezt ezúttal is bizonyították.
– Vasárnap máris itt az újabb meccs, következik a Honvéd elleni összecsapás. Mi a legfontosabb ebben a néhány napban?
– Nincs sok időnk. Egy biztos, hogy a bajnokságra is nagyon oda kell figyelnünk, nem veszíthetünk pontokat. Két napunk van a regenerálódása, ez nem sok. A mostani mérkőzés is sokat kivett a labdarúgóimból, alaposan elfáradtak, de a Honvéd elleni összecsapás is nagyon fontos, győzni akarunk. Az Európa-ligát most félre kell tennünk, és csakis a vasárnapi találkozóra összpontosítani.
Fülig ért a szája. Sztaniszlav Gencsev, a Ludogorec vezetőedzője jókedvűen ült le a mérkőzést követő sajtótájékoztatóra, korábban pedig a kispadnál örömittasan ugrált a góloknál. „Érthető, hogy nagyon elégedett vagyok – mondta mosolyogva a bolgárok 38 esztendő szakvezetője. – Remekül játszottunk ezúttal. Az első támadásból gólt szereztünk, ez plusz önbizalmat adott a játékosaimnak. De úgy érzem, ha nincs ez a korai gól, akkor sem lett volna gond, mi vagyunk a tapasztaltabb csapat, akkor is le tudtuk volna győzni a Ferencvárost, hogyha nem kerülünk olyan gyorsan előnybe.” Felvetettük a vezetőedzőnek, utólag elárulhatja, hogy a júliusi két vesztes mérkőzés után volt-e bármiféle revansvágy a labdarúgóiban.
„Nagy csalódást jelentett, hogy az első selejtezőkörben kiestünk, nagyon kellemetlen volt a klubnak, hiszen a Bajnokok Ligája csoportköre volt a cél – magyarázta Gencsev. – Ez egyértelműen pluszmotivációt jelentett ezen a napon játékosaimnak. A Ferencváros szervezett csapat, de mi a saját tervünkre és elképzeléseinkre összpontosítottunk. Alaposan elemeztük a ferencvárosiakat, a legutóbbi hat mérkőzésüket megnéztem, bajnoki és Európa-liga-találkozókat is, tisztában voltam az erejükkel, a tudásukkal.”
A Ludogorec két magabiztos győzelemmel rajtolt a csoportkörben, legutóbb 5–1-re felülmúlta a CSZKA Moszkvát, most meg három gólt szerzett. Vajon mi a célja a bolgár bajnoknak? „Ha a következő meccset is megnyerjük, biztos vagyok benne, hogy továbbjutunk a csoportból. A mai mérkőzés jól sikerült. A harmadik gólnak azért örültem nagyon, mert akkor éreztem biztosan, hogy megvan a három pont.”
* * *
A bolgár sajtó nagy sikerként élte meg, hogy a Ludogorec csütörtök este 3–0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában.
„Elképesztő és történelmi sikert arattunk tegnap este!” – indított a Ludogorec a hivatalos honlapján, ahol óriási volt az öröm. A zöldek történelmi diadalként élték meg a csütörtök esti győzelmet, hiszen eddig egyetlen bolgár csapat sem ünnepelhetett a Fradi ellen – a Lokomotiv Szófia, a Marek Dupnica, a Levszki és a CSZKA Szófia is kikapott a Ferencvárostól. A Ludogorecnél megjegyezték, hogy maga Gencsev edző is meglepődött Rafael Forster bődületes szabadrúgásgólján.
gong.bg szerint kulcsfontosságú volt, hogy a vendégek kapusa, Plamen Iliev nagyszerű formában védett a második félidő elején, ekkor ugyanis az FTC nyomás alatt tudta tartani a Ludogorecet. A bolgár lap kiemelte, hogy a harmadik gól nagyon kellett a vendégeknek, mivel nagyon keveset támadtak a fordulást követően, Forster második találatával azonban sikerült végleg lezárniuk a mérkőzést.
topsport.bg arról ír, hogy a bolgár bajnok jelenleg az Európa-liga legjobb csapata – legalábbis az első két kör után. A második forduló végén mindössze öt olyan gárda maradt, amely százszázalékos (a Sevilla, a Getafe, a PSV, az Arsenal és a Ludogorec). Az említett együttesek közül az észak-londoninak és a bolgár bajnoknak van +7-es gólkülönbsége, ám az Arsenal hét gólt szerzett, míg a Ludogorec nyolcat, így jelenleg valóban Sztaniszlav Gencsev alakulatának van a legjobb mérlege a 48 klub közül.
Több sportlap, köztük a sportal.bg is megjegyezte, hogy két meccs után egyelőre a CSZKA Moszkva a H-csoport leggyengébb tagja, amely jelenleg 0 ponttal, valamint 1–7-es gólkülönbséggel a tabella utolsó helyét foglalja el.
www.tempofradi.hu

Megjegyzések