A futballtörténelem legpiszkosabb csalásai 1.

Néhány renitens gazember a futballban is mindig megtalálja a szabályszegés legjobb módját. Az FFT felidézi a legszebb játék legpiszkosabb csalásait.
Elegáns pöccintés a vonalon túlról
A Leganés edzője, Enrique Martín összehozta élete legőrültebb estéjét 1999-ben. Csapata 1–0-ra vezetett a spanyol másodosztálybeli rivális Badajoz ellen, de a győzelem veszélybe került az ellenség meccs végi támadásánál. A rafinált edző nem tudta visszafogni magát: amikor a Badajoz csatára, Sabino Santos az oldalvonal mentén robogott el, Martín hidegvérrel elpöccintette előle a labdát. A Badajoz teljesen összezavarodott, Martínt pedig tíz meccsre eltiltották.
Eredeti csalók
Ez a korai kihágás a labdarúgás szabályainak írásbeli rögzítése előtt több mint húsz évvel történt, és bizonyára ez a futballtörténelem első csalása. 1841 karácsonyán, a Lancashire pub frappáns nevű tizenkét tagú csapatai, a Body Guards (Testőrök) és a Fearnoughts (Rettenthetetlenek) saját szabályaik alapján csaptak össze. A tét némi készpénz és egy hordó gin volt. A gól nélküli küzdelem során a Body Guards egyik kimerült játékosa a pályára kért egy nézőt, hogy lőjön neki. A játékvezető azonban megállapította, hogy e tett ellenkezik a két csapat által lefektetett szabályokkal, és a győzelmet a ginnel együtt a Fearnoughts kapta.
A Pirosak pofára esnek
A Bayern München nem mindig volt európai szuperhatalom: a bajorok 1964-ben csupán a Bundesligába vezető rájátszásért küzdhettek. A déli csoport első helyén végezve a nyugati csoport bajnokával, a veszedelmes Aachennel kellett volna mérkőzniük, amit minden erejükkel igyekeztek elkerülni. Zlatko Csajkovszki edző ezért utasításba adta az utolsó előtti, Ulm elleni meccs elvesztését. Ennek érdekében a pályára küldött négy, a keretbe egyébként nem tartozó tartalék játékost is, a 70. perc után mégis 4:3-ra vezettek. A gólokat persze a tartalékok szerezték. Ekkor az edző félreérthetetlen instrukciókat kiabált be a partvonalról, és a Bayern végül 6:4-re elbukott, de a feljutás így sem sikerült.
Lármázik a gengszteredző
Amikor a salvadori Dragón a fő rivális Aguila otthonába utazott tétmeccset játszani 1970-ben, az Aguila edzője, Juan Barraza élete legnagyobb húzásaként egy álmatlan éjszakát okozott a Dragón játékosainak. A meccs előtt ugyanis felbérelte a helyi szurkolókat, hogy lármázzanak hajnalig, így a vendégek hotelszobái előtt autók dudáltak, és néhány vandál kővel dobta be az ablakokat.
„Kissé túllőttem a célon, ennek ellenére van erkölcs a csapatunkban” – szögezte le Barraza a megszerzett győzelem után. Legalább a szálloda tulajdonosát kártalanította a betört ablakok miatt.
Fogantyú Péter
A Haladás 2–2-re állt a Ferencváros ellen az Üllői úton 1983 októberében, ám érett a fővárosiak harmadik gólja. Ekkor a K-szektorból metrófogantyú repült Hegedűs Péter, a Haladás kapusa felé, és el is találta – a hátán. Hegedűs azonnal összeesett, majd az őt körülvevő játékosok és az egészségügyi stáb gyűrűjében hirtelen ötlettől vezérelve „bűnjelet” kért Tebeli gyúrótól. A masszőr a táskájában lévő ollóval akkorát vágott „Hege” füle mögé, hogy attól a kapus tényleg majdnem elájult, a meccs félbeszakadt, az MLSZ 2–2-vel írta jóvá az eredményt, a Fradi pedig két bajnokiját is Budapesstől távol rendezhette meg. Hegedűst évekig Fogantyú Péternek hívta az Ülli úti lelátó…

Barbados vs. Grenada vs. szabályok
Három perccel az 1994-es Karibi-kupa selejtezőjének lefújása előtt, amelyben Barbados Grenada ellen mérkőzött, a barbadosiak 2–1-re vezettek, de a továbbjutáshoz kétgólos előny szükségeltetett. A lefújás előtt Sealynek eszébe jutott a kupa egy különös szabálya: a hosszabbításban szerzett gól duplán számít. Gyorsan lőtt egy szándékos öngólt, hogy kiegyenlítsen, és a hosszabbítással időt nyerjen. Aztán Barbadosnak a ráadásban sikerült belőnie a harmadikat, így trükkös módon 4–2-re győzött, bejött a terv. „Úgy érzem, csalás áldozatai lettünk” – morgott James Clarkson, a Grenada edzője, nem is alaptalanul.
A masszőr varázslatos mozdulata
Csak a Benny Hill-féle kísérőzene hiányzik. A brazil negyedosztály 2013-as rájátszásában a Tupi csatára megkerüli a kapust, úgy tűnik, belövi a mindent eldöntő gólt, amikor az Aparecidense szemfülesen helyezkedő masszőre, Romildo da Silva berohan a pályára, és felszabadít. Kétszer. Ezek után sietve az a játékoskijáró felé veszi az irányt, nyomában a Tupi játékosaival és egy seregnyi rendőrrel. Az eredményt végül nem változtatták meg, de az Aparecidensét kizárták a bajnokságból. Egy későbbi alkalommal Romildót egy parkban látták menekülni játékosok, rendőrök, hat alulöltözött ápolónő és egy kis kopasz ember elől.
Drónok támadása
Talán nehéz elhinni, de egy katonai stílusú drón egyszer profi labdarúgókat vett célba, de nem azzal a szándékkal, hogy a ráerősített transzparenssel Brendan Rodgers érdemeit dicsőítse. A franciák éppen a 2014-es vb-re készültek, amikor egy pilóta nélküli repülőgép a gyakorlópályájuk felett körözve megzavarta őket. Azt beszélik, hogy az ellenfél, Honduras részére kémkedett. Mivel Olivier Giroud és társai nem tudták leszedni az ellenséget légvédelmi ágyúval, ezért a FIFA vizsgálódni kezdett. A világbajnokságon aztán a kékek olyan vehemensen támadtak, hogy a Honduras akár egy egész szárazföldi rohamosztagot is felbérelhetett volna ellenük, akkor sem lett volna esélye.
A Burnley becstelen kapusa
Jack Hillman volt a leghírhedtebb csaló kapus Angliában. 1898-ban a Stoke és a Burnley 0:0-s döntetlennel védte meg élvonalbeli státusát. A csalás teljesen leplezetlenül zajlott: a csatárok a szögletzászlót találták el, a passzok szándékosan az ellenfélhez jutottak, miközben a játékosok figyelmen kívül hagyták, amint az őrjöngő lelátó azt skandálja, hogy „a hálót nem véletlenül találták ki”. A gyanú Hillmanra, a Burnley kapusára terelődött. Pályafutása elején a Dundee már megbüntette egyszer, mert nem küzdött eléggé, ráadásul két évvel a Stoke elleni komédia után a kapus fejenként két fontot (mai értékén mintegy 150 fontot) ajánlott a Nottingham Forest játékosainak, hogy cserébe „vegyék könnyedén a játékot”. Az ajánlatát állítólag öt fontra emelte a félidőben. A Forest visszautasította, nyert 4:0-ra, majd felnyomta Hillmant a futballszövetségnél. „Csak vicceltem” – próbálkozott a kapus, de nem győzött meg senkit, ezért egy idényre felfüggesztették. 1907-ben ismét elkapták, amikor a 17 Manchester City-játékos egyikeként a heti négyfontos fizetésen felül további pénzeket is elfogadott. Könyöksérülése után befejezni kényszerült pályafutását, és édességboltot nyitott Burnleyben.
Big Phil kis segítői
A későbbi vb-győztes edző és az angolok félelmetes ellensége, Luiz Felipe Scolari a Grémio színeiben valami egészen alamuszi taktikával vált hírhedté. A labdaszedő srácokkal lezsírozta, hogy az ellenfél támadásait zavarják meg azzal, hogy további labdákat dobnak a pályára. Játékosait még azzal is megvádolták, hogy felbérelték a helyi rendőröket, hogy tömegverekedés esetén finoman náspángolják el a vendégjátékosokat. 2007-re portugál szövetségi kapitányként saját kezébe vette a dolgokat, és felpofozta a szerb védőt, Ivica Dragutinovicsot.
Öregfiúk
Ha a nemzeti példaképed az a Roger Milla, akinek életkorát idősödő hollywoodi színésznőkéhez hasonló titoktartással kezelik, akkor nem hibáztathatod a kameruni csapattársakat, amikor a példakép nyomába szegődnek. Tobie Mimboe védő számtalan világversenyen vett részt elképzelhetetlen mennyiségű új útlevéllel. Hivatalosan 31 éves volt az 1996-os Afrika-kupán, majd fiatalodott egy évtizedet, amikor Törökországban feltűnt, végül a ’98-as Afrikai Nemzetek Kupájára 28 évesre öregedett. Ajánlott irodalom: Stephen Hawking – Az idő rövid története.
Jatt a játékvezetőknek
A megállapodás igen egyszerű volt: a két brazil bíró, Edílson Pereira de Carvalho és Paulo José Danelon készpénzért cserébe manipulálta egy csomó élvonalbeli, másodosztályú és Paulista állambeli meccs végeredményét. A piszkos hasznot külső befektetőktől kapták, akik gyanúsan magas összegeket tettek fel online fogadási oldalakon, bízva abban, hogy a korrupt bírók jó irányba tudják terelni a mérkőzések menetét. 2005-ben bukott be a biznisz, az ügy „Sípmaffia” botrányként vonult be a köztudatba. Bár mindkét jómadár állította, hogy nem minden meccset adtak el, végül eltiltották őket a játékvezetéstől.
Folytatjuk...
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2015. szeptemberi számában.)
www.fourfourtwo.hu Megjegyzések