Magyar csúcsot döntött a Fradi az UEFA értékelésében

 Ez igen! Hajrá Fradi!

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) évről évre a saját pontszámítási rendszere alapján rangsorolja a klubokat, és ez alapján készíti el a kiemeléseket. Az őszi Bajnokok Ligája-szerepléssel a Ferencváros a top 100-hoz közelít Európában, és a jelenlegi pontszáma új magyar rekordot jelent.  

Az UEFA az elmúlt öt év nemzetközi szereplése alapján ad pontszámot az egyes kluboknak, és a Ferencváros idén nyáron, elsősorban a tavaly elért Európa-liga-csoportkör révén megszerzett hat pontjának köszönhetően kilenc ponttal kezdte az idényt, azaz kiemelt volt az első sorsolásnál.  

 


A következő évadot azonban már 13,5 ponttal várhatják a zöld-fehérek az NSO szerint, amennyiben kijutnak a nemzetközi porondra – tekintve, hogy eggyel kevesebb meccset játszva is hét pontos előnnyel vezetik az NB I-et, ez aligha lesz kérdés.

Jövőre a BL-ben a 13,5 pont az első selejtezőkörben ismét kiemelést érhet a Fradinak (ha bajnok lesz, persze), viszont a második fordulóban valószínűleg már nem, mert idén ahhoz 15 pont kellett. Tehát ahhoz, hogy a második körben is kiemelt legyen Szergej Rebrov csapat, kellene még egy hasonlóan jól sikerült idény. Viszont az Európa-ligában ez a pontszám már több körös kiemelést is jelenthet.

A Ferencváros 13,5 pontja egyébként új magyar csúcs a jelenlegi pontszámítási rendszerben. Viszont a Mol Fehérvár is szerzett idén 2,5 pontot azzal, hogy az El-ben eljutott a selejtező utolsó fordulójáig, így ezt az idényt 11.5 ponttal zárja. Ezzel az FTC az összesített európai rangsorban jelenleg a 112. helyen áll, a Fehérvár pedig a 119., és bár még nem ért véget az idény, de mivel a mögöttük lévő csapatok többsége már kiesett, valószínűleg két magyar klub marad Európa 120 legjobb csapata között. A Fradi két és fél évad alatt több mint kétszáz helyet lépett előre, 2018-ban még 315. volt.

www.magyarnemzet.hu

 Megjegyzések